Deel dit artikel
-

‘Apple zet met iOS in op mobiele gezondheid’

De volgende versie van iOS, de systeemsoftware voor iPhones en iPads, krijgt een sterke gezondheidscomponent. Dat meldt 9to5Mac op basis van anonieme bronnen. iOS 8 krijgt een speciale app Healthbook en werkt samen met de aanstaande iWatch.

De app zou net zoals Passbook kaarten tonen, maar dan met informatie over gezette stappen, verbrande calorieën, hartslag of bloeddruk. De iWatch zou hartslag en bloeddruk moeten meten. De M7 chipset in de jongste iPhones zou ook een deel van de gegevens kunnen leveren.

Het lijkt er daarmee sterk op Apple een andere invulling wil geven aan het begrip slimme horloge dan bijvoorbeeld Samsung en Sony. Zo geeft de fel bekritiseerde Galaxy Gear van Samsung slechts mailtjes en sms berichten weer.

Het nieuws komt niet helemaal als een verrassing. Er gingen al langer geruchten dat Apple bezig zou zijn met gezondheidstoepassingen. Zo hadden onder meer Jeff Williams Bud Tribble van Apple afgelopen maand ontmoetingen met de Food and Drug Administration (FDA), die medische applicaties keurt. Ook aanwezig bij die gesprekken was hoogleraar nesthesiologie Michael O’Reilly, een medische specialist van Masimo Corp, bekend van de iSpO2 Pulse Oximeter. O’Reilly is sinds kort in dienst bij Apple.

Apple heeft recentelijk ook nog twee andere experts op het gebied van medische sensoren in dienst genomen: Nancy Dougherty van Sano Intelligence, en Ravi Narasimhan van Vital Connect. Dit laatste bedrijf ontwikkelt een wegwegapparaatje dat een elektrocardiogram kan maken, en informatie geeft over de temperatuur en lichaamsbeweging.

Het nieuws roept wel vraagtekens op: Apple gaat met deze toepassingen keihard de concurrentie aan met de makers van uiteenlopende gezondheidsaccessoires. De bekendste is de Fitbit Flex, een armband die via Bluetooth informatie van een armband doorgeeft. CEO Tim Cook van Apple zit zelf in de Raad van Bestuur van Nike, dat de vergelijkbare FuelBand levert.

Volgens 9to5Mac is het niet zeker dat de functionaliteit in iOS 8 zal zitten. Mocht dat wel het geval zijn, dan zou de iWatch vermoedelijk dit najaar al beschikbaar zijn. Apple presenteert zijn nieuwe iOS traditiegetrouw op zijn ontwikkelaarsconferentie in juni.

De iSpO2 Pulse Oximeter , die het zuurstofgehalte in het bloed meet, kan nu al worden aangesloten op een iPhone of iPad.

Deel dit bericht

1 Reactie

Floris

Ook veel fabrikanten focussen zich op health icm de iPhone, hier verwacht ik nog heel veel van.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond