Deel dit artikel
-

Artiesten willen betere regeling online muziekrechten

Martin Garrix, Hardwell, Golden Earring en Nicky Romero zijn enkele van de artiesten die een petitie hebben getekend waarin ze namens Buma/Stemra, branchevereniging van de entertainmentindustrie NVPI en auteursrechtorganisatie Pictoright bij de EU aandringen op bescherming van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Dit jaar bepaalt de Europese Commissie hoe zij het Europese auteursrecht wil hervormen. De artiesten wijzen op het feit dat online platforms zoals Facebook veel geld verdienen aan auteursrechtelijk beschermd materiaal, zonder dat ze iets afdragen aan rechthebbenden.

De belanghebbenden schrijven: ‘De Europese regels moeten zo vormgegeven worden dat de uitzonderingen gebruikt worden waar ze voor bedoeld zijn, en het Europese auteursrecht weer doet waar het voor bedoeld is: makers in staat stellen een eerlijke vergoeding te ontvangen voor het werk dat ze doen. De uitzonderingen in de e-commercerichtlijn moeten niet gelden voor platforms en diensten die feitelijk auteursrechtelijk materiaal exploiteren.’

Deel dit bericht

2 Reacties

bert

Laat de EU dat hervormen nu eens doen met 1000 onbekende artiesten i.p.v. handje zakkenvullers uit de oude doos.
Grote ploblemen blijven: IP zou enkel aan natuurlijk levende personen toegekend moeten worden, en er is behoefte aan anonieme mass micropayments, als basislaag in de nieuwe opvolger van HTTP en HTTPS.

Denis Doeland

Facebook zal YouTube snel volgen nu zij haar videodienst aan het uitrollen is. Om de concurrentie met de videodienst van zoekgigant Google aan te kunnen moet de kwaliteit van de content omhoog. Wil je makers van video stimuleren om content te gaan produceren en uploaden dan moet je ze belonen. Dat begreep Google destijds maar al te goed. Zij maken geen gebruik van de mogelijke ‘Safe Harbour’-escape, zoals de tekst bij de petitie doet voor komen. Lees hier meer: https://denisdoeland.com/2016/06/02/column-nieuw-vacuum-van-de-muziekindustrie-in-de-maak/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond