Deel dit artikel
-

Arts-assistenten gaan serious gamen

Arts-assistenten in opleiding voor anesthesioloog in het AMC kunnen voortaan hun vaardigheden op het gebied van luchtwegzorg of ‘airway management’ oefenen met een serious game. In de web-applicatie Medialis krijgen de spelers foto’s met cases voorgeschoteld. Terwijl de tijd wegtikt, moeten ze een juiste beslissing maken. Een goed antwoord levert punten en extra tijd op, een fout antwoord kost daarentegen tijd.

De luchtweg-game bevat in deze beginfase zo’n honderd cases. Die cases gaan over concrete situaties, protocollen of medicatie. Op basis van de ervaringen die vanaf nu worden opgedaan, zal de hoeveelheid cases worden uitgebreid.

Dezelfde game is er ook met vragen die specifiek gemaakt zijn voor chirurgen: Medialis surgical mastering. Volgende week zal de game worden geïntroduceerd voor medewerkers van de afdeling chirurgie. Vanaf woensdag kunnen assistenten-in-opleiding tot chirurg in het AMC met de serious game aan de slag. Ook daar is een basisset van zo’n honderd cases ontwikkeld, die langzaam zal worden uitgebreid.

Vaardigheden aanleren via een serious game past bij de nieuwe generatie studenten, co-assistenten en arts-assistenten, menen de ontwikkelaars. Ook is een serious game sneller en vooral goedkoper te ontwikkelen dan een volwaardige simulatie. Tegelijk met de introductie van deze serious games zal ook het effect worden onderzocht op het leergedrag van assistenten.

De serious game die nu is geïntroduceerd, is voortgekomen uit de speciale bootcamp voor game-ontwikkelaars. Deze bootcamp werd georganiseerd door onder andere Dutch Game Garden, AMC en TNO om concepten voor serious gaming in de zorg te ontwikkelen. Game-ontwikkelaar Little Chicken heeft de anesthesiologie- en chirurgiegame uitgewerkt, het bedrijf Weirdbeard is bezig met het uitwerken van het prototype voor een game over ‘situation awareness’ bij galblaasoperaties.

Emerce organiseert op 26 september Emerce eHealth in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond