Deel dit artikel
-

Associated Press omarmt blogosfeer

Het internationale persbureau Associated Press (AP) sluit in Amerika samenwerkingsverbanden met Technorati en Topix.net. De nieuwsdienst wil internetters de weg gaan wijzen naar oorspronkelijke bronnen en verrijkingen van de eigen nieuwsverhalen.

Een kleine 450 Amerikaanse nieuwssites gaan naast het AP-nieuws ook koppen van berichten uit weblogs publiceren. Het gaat om AP-klanten die Hosted News afnemen, een dienst om AP-koppen op een nieuwssite door te plaatsen. Kranten- en tijdschriftsites krijgen de dienst als optie aangeboden. De Washington Post en Newsweek publiceren in de marge van hun online verhalen al verwijzingen naar relevante berichten op weblogs. De sites zien het als verrijkingen van hun eigen nieuwsvoorziening.

AP maakte de overeenkomst vorige week bekend. De samenwerking met Technorati behelst dat ieder blogbericht dat is gebaseerd op een AP-bericht, doorgeplaatst kan worden naar Hosted News-sites. Zo legt Technorati´s Peter Hirshberg uit. Een AP-journalist, bijvoorbeeld, die over een grote brand schrijft, kan zijn bericht verrijkt zien worden met de perspectieven of foto's van een ooggetuige. Verwijzingen naar die burgerjournalistieke verhalen staan in de marge van het AP-nieuwsverhaal.

Technorati is een weblogzoekmachine, een soort gespecialiseerde Google, die naar eigen zeggen de berichten van ruim 40 miljoen weblogs indexeert en doorzoekbaar maakt. Middels de AP-samenwerking worden de Technorati-resultaten ook op externe sites in een relevante context doorgeplaatst.

De tweede samenwerking die AP gisteren maakt, is met Topix.net. Topix.net is een nieuws- annex zoeksite van verscheidene Amerikaanse uitgevers. Deze samenwerking is erop gericht om lokale en regionale kranten de online eer van hun werk te geven die hen toevalt. AP gaat via Topix´ zoekmachine verwijzen naar de oorspronkelijke nieuwsbronnen die de AP-journalisten gebruikten bij het verslaggeving.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond