Deel dit artikel
-

ATLAS

Sjoerd van Gelderen verkocht begin 1999 zijn bedrijf Info Nederland, startte RealMapping, won dit jaar de Broos Van Erp-prijs en wil in 2001 winst maken met zijn database van IP-adressen. Door Anton van Elburg

''Je bent pas een ondernemer als je overleeft wanneer de markt tegenzit. Dat hebben we nog niet echt meegemaakt in de internetindustrie, zelfs niet met de dip van dit voorjaar." Internet-veteraan Sjoerd van Gelderen (1970) leende zes jaar geleden tienduizend gulden van zijn moeder, huurde een kamer in het Amsterdamse Science Park en begon met het bouwen van websites onder de naam Info Nederland. Om te beginnen vijftien pagina's in simpele HTML met een grijze achtergrond voor de Rabobank. Die was na oplevering weliswaar de 'hipste site in de bankwereld', maar kreeg daarna last van de wet van de remmende voorsprong, zoals hij niet geheel zonder zelfspot opmerkt. In die dagen staakte Van Gelderen zijn studie informatica, omdat het bouwen van sites veel leuker en leerzamer bleek te zijn dan het schrijven van een eindscriptie. Klanten als KLM, Berenschot en het ministerie van Verkeer en Waterstaat volgden. In 1999 verkocht Van Gelderen zijn bedrijf, toen 35 man sterk, om twee maanden daarna een nieuwe onderneming te starten: RealMapping. Afgelopen zomer won Realmapping de Broos van Erp-prijs voor de meest succesvolle jonge internetonderneming van het jaar.

"Een paar maanden geleden was ik in New York bij DoubleClick op bezoek," vertelt Van Gelderen enthousiast. "De adserver is ook letterlijk het centrale punt in dat bedrijf, want in het midden van hun enorme kantoor staat een server in een glazen behuizing die tienduizenden banners per seconde op de verschillende sites uit het DoubleClick-netwerk plaatst. Echt indrukwekkend." Waarmee hij impliciet nog eens onderstreept wat hij eerder in het gesprek al aangaf: dat er in Amerika wel, maar in Nederland nog niet echt veel spectaculaire internet-ondernemingen zijn in vergelijking met het aantal ideeën dat ooit gelanceerd is. "Laatst zag ik de top 25 van internetondernemers in de Elsevier. Vrijwel iedereen daarvan is zes jaar geleden begonnen met een idee. Ze waren daarmee de eersten op de markt, maar dat wil niet zeggen dat het ook meteen ondernemers waren. Van idee tot echt bedrijf duurt een aantal jaren. Het zijn vrijwel allemaal jonge mensen zonder ervaring met het managen van een groep medewerkers, het managen van een brand. Neem bijvoorbeeld Startpagina. Een briljant idee, goed uitgewerkt, maar nu moet het nog een bedrijf worden. In de VS is het Amazon – weer Amazon – wel gelukt. Het idee is op zich niet wereldschokkend, want om te bedenken dat je boeken via internet gaat verkopen hoef je niet zes maanden op de hei te gaan zitten. Maar Amazon was in de perceptie van de internetters wel de eerste, ze hebben het medium heel goed toegepast en van het idee ook nog eens een bedrijf gemaakt. Jeff Bezos heeft dus drie keer iets goeds gedaan."

De eerste de beste

De strategie van Realmapping is erop gericht zo snel mogelijk marktleider te worden. Van Gelderen: "Ik heb ooit eens een heel plat boekje gekregen: The 22 immutable laws of marketing, echt vreselijk Amerikaans. Maar daar stond een zin in die ik altijd onthouden heb: "It's better to be first than to be the best." Daar geloof ik sterk in." Toch is het idee van Realmapping niet nieuw, en streeft het bedrijf er wel naar de beste te worden. Er zijn al eerder bedrijven geweest die informatie over IP-adressen hebben verzameld. Met behulp van zo'n database kun je internetters targeten op geografisch niveau. Handig voor bijvoorbeeld internationale adverteerders die iedereen een banner in de eigen taal willen voorschotelen. Doubleclick is een advertentienetwerk dat behoort tot de honderd bedrijven in de VS en Europa die Realmapping graag als grote klant zou willen hebben. Tot dat soort (potentiële) klanten behoort bijvoorbeeld ook een betalingsspecialist als Bibit, die met de IP-database een extra mogelijkheid krijgt om de locatie te verifieren van een internetter die een betaling verricht.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond