Deel dit artikel
-

Audio bereikt dagelijks bijna 11 miljoen Nederlanders

Meer dan zeven op de tien Nederlanders worden dagelijks via audio bereikt. Dat komt neer op bijna 11 miljoen personen. Live radio heeft met 66 procent het grootste aandeel in de totale luistertijd, op enige afstand gevolgd door (online) muziekdiensten met een aandeel van 24 procent. De aandelen van luisteren via YouTube (3,5%) en luisteren naar podcast (3%) zijn relatief klein te noemen, zo blijkt uit cijfers van de NMO AudioMonitor 2024.

Muziekdiensten zijn sterk gegroeid en noteren een gemiddeld dagbereik van 25 procent. Die groei lijkt vooral ten koste te gaan van het luisteren naar eigen muziek zoals Cd’s en Mp3’s.

Van alle respondenten geeft 56 procent aan weleens gebruik te maken van Spotify, waarmee deze muziekdienst de grootste van Nederland is. Van de Spotify-gebruikers geeft 68% aan de betaalde versie te gebruiken; in de betaalde versie zijn geen advertentiemogelijkheden.

Uitgesteld luisteren naar (delen van) radioprogramma’s en naar podcasts heeft een gemiddeld dagbereik van 5% en is daarmee ten opzichte van de vorige meting in 2019 meer dan verdubbeld. Luisteren via YouTube is daarentegen gedaald van 9% naar gemiddeld 5% per dag.

Podcasts bereiken dagelijks gemiddeld meer dan 712.000 luisteraars. 46 procent van alle Nederlanders van 13 jaar en ouder geeft aan weleens naar podcasts te luisteren en 19 procent doet dat (bijna) dagelijks of minimaal een keer per week. Degenen die weleens podcasts beluisteren, besteden hier gemiddeld drie uur per week aan.

Foto Gratisography

Deel dit bericht

1 Reacties

Rob Hoeijmakers - Hoeijmakers.net

Interessant bericht en infografiek. Is er nog iets te zeggen over het totale aandeel van audio? Dus vergeleken met de andere mediavormen?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond