Deel dit artikel
-

Baas Consumentenbond schoffeert prijsvergelijkers

Nederlandse prijsvergelijkingssites zijn verbolgen over een veeg uit de pan van de vertrekkend directeur van de Consumentenbond. Felix Cohen noemt hen namelijk ondoorzichtig en te sterk gemotiveerd door commerciële belangen.

In een afscheidsinterview met De Telegraaf liet Cohen van de Consumentenbond zich kritisch uit over de objectiviteit van vergelijkingssite. Emerce vroeg een aantal van de bejegenden om hun reactie.

Bart van Engeland van Beslist.nl (vergelijker met grootste bereik): “Ik kan zijn opmerking snappen als je uitgaat van een onderzoek dat het Ministerie van Economische Zaken ooit  liet doen. Toen bleek dat een aantal specialistische vergelijkers, uit de telecombranche, niet onafhankelijk werkten.

Echter, als ik naar ons eigen bedrijf kijk gaat die vlieger niet op. Ons is er alles aan gelegen om een zo groot mogelijk aanbod op de site te tonen. De goedkoopste producten staan bovenaan. Zo simpel en onafhankelijk is het. Bedrijven die zich extra willen profileren kunnen dat doen door een commerciële positie in de marge te kopen. Die is duidelijk gescheiden van de zoekresultaten, net als bij Google.

Daarnaast gebruiken we een aantal technieken om te voorkomen dat webwinkels goede recensies over zichzelf schrijven. Daarbij kijken we onder andere naar het IP-adres”.

Ben Kerkhof, directeur van Vergelijk.nl, reageert: “Ik voel mij gedwongen om het voor alle medewerkers van Vergelijk.nl op te nemen. Al sinds de oprichting van onze website, 9 jaar geleden, hebben wij als missie ‘consumenten helpen bij hun aankoopbeslissingen’. Wij hebben consequent en met veel toewijding deze koers volgehouden, ook toen de internet bubbel barste in 2001. Bij ons staat de consument centraal.

Het internet is zo groot en transparant dat niemand dit kan beheersen of sturen. Dit betekent gewoon dat als je succesvol een vergelijkingssite wilt exploiteren, je wel iedere dag een integere, transparante en onafhankelijke service aan consumenten moet bieden wil je ze niet de volgende dag massaal verliezen. Ik wil daar even bij opmerken dat wij met 2 miljoen bezoekers per maand wel zo’n 3 à 4 keer meer bezoekers trekken dan de consumentenbond.

Ik denk dat de consument heeft gesproken en dat er dus een grote behoefte is aan een gratis consumenten service”.

Roland Mulder van Selectivo.nl: "Of prijsvergelijkers onafhankelijk zijn, hangt af van de definitie die je hanteert. Iedere winkel betaalt bij ons hetzelfde. Uit die optiek is iedereen gelijk. Maar ja, ze betalen wel rekeningen aan ons.

Ik denk dat Cohens frustratie voorkomt uit het feit dat de Consumentenbond nooit de grote speler is kunnen worden onder prijsvergelijkers die ze wilden. Ze zijn te laat". 

De woordvoerder van Kieskeurig.nl laat weten: “Onafhankelijkheid en betrouwbaarheid zijn twee hele belangrijke zaken voor Kieskeurig. Alle reviews, zowel product- als  winkelreviews, worden elk afzonderlijk gecontroleerd en zijn van hoge kwaliteit. De redactie van Kieskeurig laat in geval van twijfel een review niet door.

Kieskeurig werkt samen met meer dan 400 webwinkels. De volgorde van webwinkels op Kieskeurig is op basis van de prijs die webwinkels aan producten koppelen. De positie van de winkel wordt dus enkel en alleen bepaald door de verkoopprijs”.

Foto: sashafatcat (cc)

Deel dit bericht

11 Reacties

Willem L

Vergeef Cohen zijn opmerkingen gezien zijn leeftijd en kennis van internet. Hij heeft ook geen enkel bewijs dat grote vergelijkers er een potje van maken. Vergelijkers brengen hun voortbestaan in gevaar als ze de boel belazeren. Internet is daarvoor te doorzichtig juist. Cohen kan niet goed tegen concurrentie. Dat moet je niet afgeven op je concurrenten maar beter je best doen. Of aanpassen aan de nieuwe wereld. Bart van Beslist heet geen Bert.

Erwin Boogert - Emerce

Bart was het slachtoffer van een dikke tikfout. 'Bert' heet inmiddels ondertussen gewoon weer Bart.

R Mulder

Er zijn verschillende definities mogelijk van het woord onafhankelijkheid. Volgens sommige definities zijn vergelijkers niet onafhankelijk en volgens andere weer wel. Als Selectivo.nl zijn wij qua inkoopprijs onafhankelijk, alle bij ons aangesloten winkels betalen exact hetzelfde, hierin doen wij geen concessies, daarnaast bepaalt de bezoeker door middel van selecties, sorteringen en vergelijkingen welk product en welke winkel het beste bij zijn gekozen voorkeuren past. Als je de definitie neemt dat "wie betaalt, die bepaalt", ja dan zijn wij als vergelijkingsite zeker afhankelijk van onze klanten en adverteerders, echter wordt dit geld wel gestoken in de verbetering van de dienstverlening naar onze bezoekers en onze klanten. Ik denk dat de heer Cohen uit frustratie reageert en het liefst zelf een goede vergelijkingssite had gehad. Het is dus in feite een groot compliment aan de vergelijkers en zo wil ik hem ook opvatten. Sterker nog volgens de redenatie van de heer Cohen is de consumentenbond ook niet onafhankelijk, aangezien zij enkel de belangen behartigen van hun betalende leden.

Sebastiaan

Zolang de vergelijkers zich laten betalen door de adverteerders zijn zij per definitie afhankelijk. Mijn inschatting is dat het grote publiek niet beseft dat de webwinkels duizenden euro's per maand betalen per vergelijker. Er zijn ongeveer 20 vergelijkers in Nederland. Bij vergelijkers als Beslist, Vergelijk en Kelkoo staan de adverteerders die het meeste betalen bovenaan.

Harm Aarts

Ik ben het helemaal eens met de heer R Mulder. Onafhankelijkheid kent vele gezichten en meneer Cohen had zich wellicht wat voorzichter moeten uitdrukken. Ik denk dat het correcter van hem was geweest als hij had gezegd dat veel (alle?) vergelijkingssites niet de hele markt bestrijken. Dat kan ook niet gezien het grote, vaak complexe aanbod. Alleen webwinkels die betalen of affiliate-achtige constructies aanbieden komen op de meeste vergelijkingssites. In die zin dus niet objectief of onafhankelijk. Maar deze shops worden dan wel weer vaak objectief onderling vergeleken.  Tja. Een lastig te maken onderscheid.

Nils Kijkuit

Het lijkt me een zegening als de Consumentenbond een succesvolle prijsvergelijker in de markt zou weten te zetten. Ik erger me liever aan een Consumentenbond die een beetje behoudend (lees ouderwets) is dan aan de ondoorzichtigheid van Kieskeurig cs..  Regelmatig stellen we vast dan de ene klant bij een aantal van deze partijen blijkbaar toch wat "meer gelijk is dan de anderen". Zo heeft niemand mij kunnen uitleggen waarom bijvoorbeeld drie verschillende aanbieders met dezelfde prijs altijd op dezelfde volgorde worden weergegeven… Daar bij komt dat de bestaansrecht van dit soort partijen is gelegen in het genereren van zo veel mogelijk kliks (tegen een zo'n hoog mogelijke prijs/klik), niet in a priori de meest correcte (prijs)informatie verstrekken.  Dus dan kunnen er wel eens rare dingen gebeuren.  Nils Kijkuit,Digital Warehouse

Kris

Als prijsvergelijkers nu ook echt prijzen vergelijken van gelijke producten of diensten dan ben je transparant. Helaas blijft dit regelmatig achterwege. Daarnaast zou het zo moeten zijn dat de vergeleken producten of diensten onafhankelijk vergeleken worden, zonder dat de aanbieder daar voor zou moeten betalen. Maar ja dan is het businessmodel weg.  Vergelijkers als independer of kieskeurig verdienen goed aan bedrijven die hun producten graag bovenaan of goed beoordeeld zien. Vanuit de consument gedacht kun je je de vraag stellen of je wel een onafhankelijk advies krijgt. Dus transparantie en voor de consument duidelijkheid over de tot standkoming van de vergelijking zou veel duidelijkheid scheppen.

Hans

INderdaad zijn die prijsvergelijkers waardeloos.Hoe vaak ik iets zoek en dan een prijs zie, klik erop, ga naar de website van de gevonden aanbieding en dan is het een mindere versie van het product dat ik zoek.Aan de schandpaal met die vergelijkingssites want ze reviewen hun content die wordt beinvloed door die andere sites totaal niet. En ik heb een keer feedback gegeven aan de supportdesk en kreeg als antwoord dat zij niet alles kunnen reviewen!!! Dus complete bullshit dat ze alles reviewen. Nogmaals aan de schandpaal met ze!!!

R Mulder

@Hans. Erg volwassen zo'n reactie, gebruik je browser en zoek ergens anders naar producten, maar doe aub niet zo gefrustreerd. Lijkt wel gewoongoed te worden tegenwoordig om op deze manier te reageren op berichten.

rene___

Op basis van IP adres voorkomen dat producenten goede recenties toevoegen over hun eigen producten? Wat een kul argument. Zeker het IP adres van de website van de producent filteren? Hallo, ze zullen heus wel een DSL verbinding op kantoor hebben, waar zij het ip nooit van kunnen weten, of gewoon vanuit thuis natuurlijk, ook onbekend. 

Jan Nouwens

Ik maak veelvuldig gebruik van Kieskeurig.nl; heb nu kunnen vaststellen dat Kieskeurig de nederlandse webwinkels beschermt tegen suggesties zoals aanschaf in het buitenland. Mijn ervaring is de aanschaf van een verrekijker voor omgerekend Euro 270 (nederlandse prijzen €430-480), dergelijke suggesties worden door Kieskeurig eruit gefilterd.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond