Deel dit artikel
-

Bamcount lanceert tweeweg systeem voor microbetalingen

Het Nederlandse bedrijf Bamcount.com heeft een systeem voor microbetalingen gelanceerd. Waar verschillende eerdere toepassingen om kleine betalingen via internet te verrichten jammerlijk mislukten, verwacht Bamcount.com dat de mogelijkheid om ook de gebruiker te betalen onderscheidend werkt.

Bamcount.com is opgericht door Ton Burgemeester en Wouter Segeth. De eerste heeft een achtergrond in IT en de tweede werkte voor KPN, Ericsson en als zelfstandig consultant. Ze hebben een jaar in de ontwikkeling van hun systeem voor microbetalingen gestoken.
Het systeem van Bamcount werkt volgens het pre-paid model, waarbij van tevoren een internetvariant van het beltegoed wordt gecreëerd. De tweede variant van microbetalingen is achteraf betalen, waarbij alle kleine betalingen worden opgespaard en vervolgens via een rekening worden betaald. Een voorbeeld hiervan is Switchpoint van KPN, dat de betalingen achteraf op de telefoonrekening aanbrengt.

Het Bam-geld kan de internetter kopen door geld over te schrijven naar Bamcount, ook is het mogelijk om met Rabodirect een tegoed op te laden. "We zijn nog met meerdere partijen in gesprek om dit uit te breiden", zegt Segeth. "Ondermeer met banken, maar ook creditcard-maatschappijen." Hij zegt dat ook wordt overwogen om een soort kraskaarten te verkopen via winkels en pompstations, waarmee mensen via het intoetsen van een code het Bam-tegoed kunnen opwaarderen. "Dat is iets voor de toekomst, wanneer we genoeg gebruikers en meer naamsbekendheid hebben." Eén Bam kost tien eurocent. Meer dan duizend Bam op de rekening wordt niet toegestaan door Bamcount, omdat het anders een bank zou worden. Dat wil het zien te voorkomen. Bamcount berekent bedrijven die gebruik willen maken van het betaalsysteem twintig procent commissie voor bij- en afschrijvingen op zijn account, dat bij Bamcount wordt aangemaakt.

Er zijn verschillende systemen ontwikkeld voor het verrichten van kleine transacties, maar geen van allen is echt doorgebroken. Digicash leek een goede toekomst tegemoet te gaan, maar ondermeer door onhandig manoeuvreren van de directeur ging het bedrijf uiteindelijk toch ten onder. De bestaande betaalmethoden maken kleine betalingen wel mogelijk, maar zijn eigenlijk niet berekend op het doen van veel kleine transacties. Of zoals een woordvoerder van ABN Amro het verwoordde: "We gaan er niet vanuit dat mensen op internet ijsjes gaan kopen." Visa liet eerder weten dat wanneer er veel kleine transacties met de creditcard worden verricht vanzelf de tarieven aangepast worden. Op die manier ontstaat weer een obstakel voor het verrichten van kleine transacties.

Segeth: "Het probleem met de introductie van microbetalingen is dat de sites die graag geld willen vragen voor hun diensten bij de keuze voor een bepaald systeem om microbetalingen te verrichten ook hun klanten dezelfde richting op moeten krijgen. Het risico bestaat dat de klant dan weg blijft." Bamcount wil zich onderscheiden door het betalingssysteem simpel en eenvoudig te houden, maar ook door er "een tweeweg betalingsmogelijkheid" aan toe te voegen.

Wanneer een site iemand wil belonen kan dit gedaan worden door iemand een vergoeding in Bam te geven. "Te denken valt aan deelname aan een enquête, of een klant belonen als hij de site bezoekt", zegt Segeth. Het tegoed aan Bam kan vervolgens ook ingewisseld worden bij Bamcount voor echt geld.

De vraag is of er behoefte is aan microbetalingen. Bij Switchpoint van KPN is het aantal aangesloten leden nog gering. De meeste sites willen bij voorkeur terugkerende trouwe bezoekers en zullen daarom het abonnement propageren. Wat zijn de mogelijke afnemers van het systeem voor microbetalingen? Segeth: "We richten ons met name op sites die vergoeding willen vragen voor content, zoals kranten en uitgeverijen. Ook een instelling als de ANWB zou kunnen besluiten om op de site een kleine vergoeding te vragen voor bepaalde diensten. Het meest gebruikt worden microbetalingen nu bij goksites en sexsites, maar bijvoorbeeld bij sexsites werkt men meer met 0900-nummers. De mogelijkheid van sites om bezoekers te belonen werkt hopelijk voor zowel site als bezoeker bevorderend om gebruik te maken van het systeem."

Deel dit bericht

1 Reacties

ed kreeuwen

Dit is al zo oud. Het gehele prepaid systeem is al geprobeerd in 1980 voor de toenmalige 06 lijnen. Ook nu zijn er weer meerdere berijven die met een gelijksoortig systeem proberen op de markt te komen. Binnen de erotiek is het switchpoint systeem al meerdere jaren in gebruik en uitermate geschikt voor "micro" betalingen. Ben benieuwd wat zij nu weer voor "nieuws" bedacht hebben.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond