Deel dit artikel
-

Banenverlies bij Echostar Almelo

De Amerikaanse aanbieder van televisiediensten via de satelliet sluit een belangrijk deel van het ontwikkelkantoor in Almelo; 75 van de 92 banen komen te vervallen. De Amerikanen hebben de slag om de kabeldecoder verloren.

Het bedrijf uit Colorado is in de VS vooral bekend als beheerder van de satellieten van Dish Network, de Amerikaanse Canal Digitaal, maar maakt ook apparatuur.

EchoStar streek al in 1988 neer in Almelo en verkocht in de hoogtijdagen veel satellietschotels voor digitale ontvangst. Grote klanten waren bijvoorbeeld het Spaanse Telefonica en het Poolse Polsat, maar er werd ook geleverd aan Mexicanen. Een deel van de ontwikkeling vond plaats in Europa, waaronder Almelo.

Het Amerikaanse moederbedrijf moet reorganiseren nu de vraag naar satellietontvangers afneemt. De slag om de kabeldecoder heeft Echostar gemist. Grote kabelaars als UPC en Ziggo hebben voor andere leveranciers gekozen.

In 2007 leek het bedrijf nog wel een digitale inhaalslag te maken toen het voor 380 miljoen dollar het Amerikaanse Sling Media kocht. Dat is het bedrijf achter de Slingbox, waarmee je waar ook ter wereld naar je favoriete tv-programma’s kunt kijken, via het televisietoestel thuis.

Het werk in Almelo verhuist nu naar Engeland en Oekraïne. In Nederland blijft een verkoopkantoor.

Nog slechter lijkt het af te lopen met de fabrikant van mediaspelers AC Ryan. De Rotterdammers produceerden spelers als PlayON HD, de HD Mini en HD2 voor dertig landen, maar het bedrijf is 31 juli failliet verklaard door de rechtbank Rotterdam.

Deel dit bericht

2 Reacties

hugo

Lijkt een geval van klok en klepel: gaat het nu om satelliet- schotels of satelliet-ontvangers? Afgezet tegen “de slag om kabel-ontvangers” vermoed ik dat het om -ontvangers gaat.
Dan, als er een verkoopkantoor wordt gehandhaafd dan vermoed ik dat de relatie naar succes bij Ziggo of UPC (of KPN) niet de pointe is, maar dat het hier gaat om verplaatsing van een ontwikkelafdeling tout court.
Canaal Digitaal is de Nederlandse satelliet operatie die vroeger onderdeel uitmaakte van het Franse Canal Plus Groupe. Daar is weinig Amerikaans aan. Tot slot is relevant op te merken dat Echostar als Amerikaanse operator feitelijk een in-house satelliet-ontvangers-fabriek had waarvan je je kunt afvragen of dat handig is.

Jan Libbenga

Echostar zit vooral de decodermarkt. De slag is gemist op de decodermarkt voor kabelaars. Digitale kabel heeft wereldwijd terrein gewonnen, ten koste van satelliet. Ziggo en UPC zijn maar voorbeelden. Canal Digitaal is inderdaad niet Amerikaans, maar dat staat ook niet in het stuk.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond