Deel dit artikel
-

Banken willen real-time betalingsverkeer

Nederlandse banken hebben in het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) een ambitieus plan gepresenteerd om binnen vier jaar real-time betalingsverkeer mogelijk te maken, waarbij betalingen binnen vijf seconden op de rekening worden bijgeboekt.

Het plan past volgens de banken volledig bij de digitalisering van de maatschappij, veranderende klantverwachtingen en groeiende behoefte om alles overal en meteen te kunnen betalen.

Transacties kunnen straks 24 uur per dag onmiddellijk worden verwerkt, ook in het weekend en op feestdagen. Hierbij kan worden gedacht aan aankopen in de winkel en op internet, en aan betalingen tussen personen en bedrijven onderling.

Afgesproken is dat banken en andere belanghebbenden de komende tijd nauw zullen samenwerken om een compleet nieuwe betalingsinfrastructuur te realiseren, die past in de Europese context (Single Euro Payments Area, SEPA). Het project wordt uitgevoerd onder regie van Betaalvereniging Nederland. Die zal samen met de banken in de tweede helft van dit jaar samen met gebruikers de visie en roadmap verder afstemmen en uitwerken.

De MOB-leden constateren dat er de afgelopen twee jaar grote vooruitgang is geboekt in het verbeteren van de beschikbaarheid van het betalingsverkeer. Enerzijds zijn de bancaire systemen nu beter beschermd tegen DDoS-aanvallen. Anderzijds komen storingen steeds minder voor omdat de infrastructuren van internetbankieren, iDEAL en pinnen nu nagenoeg onafhankelijk van elkaar zijn.

Uit de meest recente cijfers van de Betaalvereniging Nederland blijkt dat de beschikbaarheid van respectievelijk internetbankieren en mobielbankieren in het eerste kwartaal van 2015 99,82 en 99,74 procent was bij de vier Nederlandse grootbanken.

Deel dit bericht

3 Reacties

EVDP

Niet eenvoudig, maar het enige juiste wat banken kunnen doen. Waar ik benieuwd naar ben is wat de kosten van deze nieuwe betaaltransacties zullen zijn?

Maarten Bennis

Je moet dit artikel lezen in een grotere context. Met de komst van cryptocurrencies zoals de bitcoin heeft de klassieke financiële wereld er een geduchte concurrent bij die het fundament raakt van de gevestigde orde. Vooralsnog heeft de Bitcoin nog weinig invloed en kun je het in praktijk nauwelijks een valuta noemen. Het is eerder een investeringsvehicel. Maar dat kan zomaar veranderen. Een ernstige valutacrisis van het formaat jaren dertig die volgens de kenners onvermijdelijk en aanstonds is, zal de burger ertoe dwingen een bruikbaar alternatief te vinden om het uitwisselen van goederen en diensten op grote schaal mogelijk te maken (het gebrek aan zo’n bruikbaar alternatief was precies de reden waarom de economie volledig tot stilstand kwam tijdens grote depressie begin 20-ste eeuw).
Mijn inschatting is dat de financiële wereld er alles aan zal doen om een crisis te voorkomen (als er gen bitcoin zou zijn geweest, zouden ze daar veel minder moeite voor doen en had die crisis allang plaatsgevonden). Maar dat is niet genoeg. Eén van de vele voordelen van de bitcoin is de snelheid van transacties: real-time. Er is geen enkele reden voor banken om real-time betalingen in te voeren anders dan de sluimerende dreiging van de bitcoin. Een massale acceptatie van de bitcoin zou voor het huidige systeem de nekslag zijn. In de ogen van de banken is elke stap die zij kunnen nemen om wind uit de zeilen van de bitcoin te halen, een stap voorwaarts.
Ook al horen we in het nieuws weinig oven de bitcoin, op de hoofdkantoren van de centrale banken is het zeker weten een belangrijk thema.

Jan Regenton

Goede zet. Het wordt nu bijna helemaal nog handmatig gedaan. Door dit realtime te maken wordt het een stuk aantrekkelijker om de Nederlandse banken nog te gebruiken. Ook in deze tijd van Bitcoin.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond