Deel dit artikel
-

Battle: draagbare beeldschermen

De term second screen is een paar jaar geleden een stille dood gestorven ondanks alle apps die van je tablet een tweede scherm maakten. Misschien dat de term kan herleven met deze nieuwe categorie draagbare beeldschermen, die je laptopscherm twee keer zo breed maakt of kloont.

Na installatie van de bijbehorende drivers werkt de AOC met elke Mac en PC via een USB 3-aansluiting. De kabel met dubbele connector zorgt voor stroom en – met enige vertraging – ook voor beeld. Het afspelen van video op dit tweede scherm verloopt evenmin soepel. Statische beelden als documenten en foto’s worden wel goed weergegeven.

Iets te groot
17-inch is natuurlijk lekker groot, maar in combinatie met een 15-inch laptop net niet handig meeneembaar. De meegeleverde beschermhoes heeft geen handvatten en behoeft daardoor nog een extra tas. Het scherm zelf leunt op een stevig uitklapbare voet en kan ook vertical neergezet worden. De kijkhoek is wel erg beperkt.

Secuur
Dit scherm is uitgerust met één USB-C-aansluiting, bijvoorbeeld voor een MacBook. Dan werk je via het displayportprotocol. Lekker snel, en alsof je laptop ineens twee schermen heeft. Met een muis die secuur tussen beide beweegt. Een laptop met een reguliere USB-aansluiting wordt ook ondersteund. Zij het dat het resultaat dan wel wat aan kwaliteit inboet.

Tablet
De Zenscreen is dun en licht en lijkt op een tablet. Het is echter geen touchscreen en bevat ook geen luidsprekers. De beschermhoes is in allerlei verschillende hoeken in te klappen en als standaard te gebruiken. Leuke feature is een klein gaatje waar je je pen in kunt steken die vervolgens het scherm kan ondersteunen.

Conclusie
De Zenscreen kost dan misschien wel meer dan het dubbele van de AOC, je krijgt er wel zesdubbel zoveel voor terug: een hogere resolutie, een snellere reactietijd, een betere kijkhoek, minder gewicht, een slanker design (slechts 8mm) en een multifunctionele standaard. De goedkope plastic look van de AOC steekt daarbij schril af. Als je daarbij optelt dat het compacte formaat makkelijk bovenop je laptop kan worden meegenomen, dan is de Asus Zenscreen in deze Versus onverslaanbaar.

Specificaties

AOC E1759FWU
Type scherm: TN
Resolutie: 1600 x 900
Pixeldichtheid: 108 ppi
Lichtopbrengst: 220 cd/m²
Contrastratio: 650:1
Totale reactiesnelheid: 10 ms
Schermdiagonaal: 17 inch
Kleurdiepte: 8bit
Kijkhoek: 90 graden
Aansluiting: USB 3.0
Gewicht: 1,28 kg
Prijs: 149 euro
Site: eu.aoc.com/nl

ASUS Zenscreen MB16AC
Type scherm: IPS
Resolutie: 1920×1080
Pixeldichtheid: 141 ppi
Lichtopbrengst: 220 cd/m²
Contrastratio: 800:1
Totale reactiesnelheid: 5 ms
Schermdiagonaal: 15,6 inch
Kijkhoek: 178 graden
Vermogen: 8 watt
Aansluiting: USB C
Gewicht: 0,8 kg
Prijs: 289 euro
Site: asus.com/nl

* Dit artikel verscheen eerder in het novembernummer van Emerce magazine (#162).

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond