Deel dit artikel
-

Battle Smart Lights: IKEA vs. Philips

Philips Lighting heeft sinds de introductie van Hue in 2012 een aantal jaar de markt van slimme verlichting mogen domineren. De introductie van IKEA’s Trådfri zou daar weleens verandering in kunnen brengen. Met scherpe prijzen en een eigen distributie- en verkoopkanaal. Maar evenaart dat systeem de Hue wat betreft connectiviteit en kwaliteit?

Ondanks dat de Trådfri en de Hue – gebruikmaken van dezelfde open standaard Zigbee Light Link reageert de IKEA lamp trager op commando’s van de afstandbediening. Uniek is wel dat een enkele Trådfri LED-lamp al met een remote is te gebruiken, en zonder de bijgeleverde verbindingshub. Het aanmaken van slimme functies is momenteel nog wel erg beperkt.

Koppelen
Wil je een Trådfi-lamp met de hub en de bijhorende app verbinden, dan is het zaak dat je de afstandsbediening wel eerst weer ontkoppelt en vervolgens per lamp opnieuw instelt. Dit verliep in onze test niet altijd even vlekkeloos. Ook na koppeling weigerde een enkele lamp, terwijl de rest netjes ging dimmen.

Ervaring
De voorsprong die de Hue heeft is enorm. Er is zelfs al een tweede versie van het systeem op de markt. Het assortiment aan verschillende soorten lampen en controllers is ook een stuk groter. Evenals het kleurenspectrum. De prijs is echter wel aan de hoge kant.

Super smart
Onder de naam ‘Friends of Hue’ laat een verscheidenheid aan partners hun producten samenwerken met de Hue. Zo kun je via Apple Homekit gesproken opdrachten geven met Siri (‘Alle lichten uit!’), maar ook Google Home, Nest, Amazon Echo, IFTTT worden ondersteund. In combinatie met dynamische lichtstanden zijn de mogelijkheden oneindig.

Conclusie
Dat Trådfri een aantal beperkingen heeft, was op papier al duidelijk. Maar IKEA’s software is makkelijk op te waarderen en uit te breiden. Of het de beschikbare apps, partners en dynamische mogelijkheden van de Hue kan evenaren, valt te bezien. Voor extra kleuren zullen er in elk geval andere lampen ontworpen moeten worden. Het onthouden van de laatste lichtstand en gebruik zonder hub zijn zeker een pré, maar de flexibiliteit, mogelijkheden, open standaard en het prettige licht van de Hue zet de Trådfri nog even op de tweede plaats.

Specificaties:

Ikea Trådfi
Energie-efficiëncyklasse: A+
Nominale levensduur: 25.000 uur
Draadloze standaard: Zigbee Light Link
Aantal lampen per bridge: 10
App: iOS, Android
Prijs starterkit: 84,95 euro
Site: goo.gl/J8mZIX

Philips Hue
Energie-efficiëncyklasse: A+
Nominale levensduur: 15.000 uur
Draadloze standaard: Zigbee Light Link
Aantal lampen per bridge: 50
App: iOS, Android
Prijs starterkit: 74,95 euro
Site: meethue.com

* Dit artikel verscheen eerder in het juninummer van Emerce magazine (#159).

Deel dit bericht

2 Reacties

Kevin - LedKoning

Wat vind je dan van het Milight systeem dat qua prijs in de buurt van Ikea zit en qua functionaliteiten weer heel dicht tegen Hue, maar waarbij de meeste nadelen van HUE zich niet voordoen.

Milight
Energie-efficiëncyklasse: A+
Nominale levensduur: 50.000 uur
Draadloze standaard: Ibox
Aantal lampen per bridge: onbeperkt
App: iOS, Android
Prijs starterkit: 60,95 euro

Sander van der Heide

Goeie tip Kevin, dat ziet er zeker interessant uit en ga ik achteraan om ook eens te proberen. Moet er wel bij zeggen dat hoe langer ik gebruik maak van HUE, hoe enthousiaster ik word. Ben wel benieuwd, wat zijn volgens jou de nadelen van HUE?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond