Deel dit artikel
-

Battle: iPad Pro vs. Surface Pro 4

Twee tablets met Pro in de naam, de Apple iPad Pro en de Microsoft Surface Pro 4. Niet alleen de naam, maar ook het prijskaartje geeft aan dat dit geen consumentenproducten zijn. Gericht dus op de professional, maar welke?

Beide tablets lijken waardige vervangers voor een laptop, maar bieden door hun vormfactor en een stylus nog wat extra mogelijkheden. Ze zijn absoluut aan elkaar gewaagd, doordat elk een paar unieke features bezit. Wij zetten alle aspecten voor je op een rijtje, zodat jezelf een winnaar van deze ‘battle’ kunt bepalen en geven daarnaast onze voorkeur aan.

Beeldscherm
De iPad Pro heeft het grootste beeldscherm (12,9 inch), weegt het minst (726 gram) en is het dunst (6,9 mm). Voor het lezen van tijdschriften, PDF’s, stripboeken of het bekijken van films is dit ideaal. Het kleurenspectrum is wat natuurlijker dan bij de Surface Pro en niet zo overdreven scherp.

De Surface Pro is weliswaar ongeveer even lang (29 cm), maar twee centimeter smaller (20 cm) en een stukje dikker (8,45 mm). Hij is ook nog eens 60 gram zwaarder en al met al voel je wel het verschil. De beeldkwaliteit is bovengemiddeld, maar toch net wat minder dan de iPad Pro. De resolutie van 2736 x 1824 (267 PPI) is net als de iPad nog net geen Retina en kan dus ook geen 4K-video weergeven. Apple biedt met een resolutie van 2732 x 2048 pixels wel wat extra beeldschermoppervlakte.

Onze voorkeur: iPad Pro

Processor
De Surface Pro 4 is er in zes verschillende uitvoeringen, maar het instapmodel met de M3-processor kun je maar beter overslaan. Voor 100 euro meer krijg je al een Intel i5-processor. Het topmodel met de i7-processor is het snelste, maar daar betaal je dan ook voor. Apple heeft daarentegen maar één processormogelijkheid, de nieuwe Apple A9X-chip. Deze presteerde zo verbazingwekkend goed, dat we in benchmarktesten vergelijkbare resultaten behaalden als bij een MacBook Air met i5-processor. Het zal ons niet verbazen als we deze processoren straks in alle MacBooks terugzien. Desondanks was de Surface Pro 4 met i5 nog steeds wat sneller in dezelfde testen.

Onze voorkeur: Surface Pro 4

Ontgrendelen
Een pincode is niet meer genoeg en er zijn makkelijker manieren om je tablet te ontgrendelen, tenminste, als het goed werkt. Apple kiest voor de vingerafdrukherkenning en deze werkt goed als je vinger schoon en niet te vochtig is. Microsoft kiest voor gezichtsherkenning, deze werkt snel, feilloos en herkent verschillende gezichten van verschillende gebruikers. Een functie die bij de iPad sowieso niet van toepassing is, aangezien je maar met een enkele gebruiker hebt te maken.

Onze voorkeur: Surface Pro 4

OS
De iPad Pro werkt net als de rest van de iPadfamilie met iOS. Sommige apps zijn er specifiek gebouwd, maar zo flexibel als de Surface Pro (die met Windows 10 werkt) zal het nooit worden. Het mooie is dat je bij de Surface ook nog kan schakelen tussen een tablet- en laptopmodus (inclusief het gebruik van een muis en een cursor). Er zijn dus ook specifieke tablet-apps. De mogelijkheid om elk willekeurig Windowsprogramma te gebruiken, is een verrijking waar de iPad Pro niet aan kan tippen (hoewel sommigen van mening zijn dat de beperking van iOS ook een gegarandeerde prettige gebruikerservaring oplevert).

Onze voorkeur: Surface Pro 4

Toetsenbord
Microsoft biedt los de Surface Pro Typecover aan voor 149 euro. Een pittige prijs voor een beeldschermbeschermer en toetsenbord in één, maar beiden doen hun werk naar behoren en het verbinden is een makkie. Je houdt de onderkant van de Surface Pro 4 in de buurt en wordt magnetisch op de juiste plek aangezogen en heeft gelijk verbinding. Tevens zit er een goeie touchpad (van glas) ingebouwd. De Smart Cover van Apple is zelfs nog twee tientjes duurder en heeft deze optie niet. De verbinding wordt gemaakt via de nieuwe Smart Connector aan de zijkant en gaat net zo snel als bij de Surface Pro. We zijn overigens wat meer te spreken over de Logitech Create van 149 euro; een mooie stevige case die de iPad omtovert tot een heuse laptop. Het verlichte toetsenbord typt ook het best van alledrie.

Onze voorkeur: geen

Geluid
Het geluid hoeft niet echt een ‘dealbreaker’ te zijn, maar als je veel video gaat bekijken, is het het dunne snijdende geluid van de Surface Pro 4 niet echt aangenaam. De iPad Pro heeft met vier luidsprekers een mooi vol en warm geluid wat precies midden voor je beeld lijkt te liggen, heel prettig bij het bekijken van video, maar zelfs muziek klinkt hier redelijk op.

Onze voorkeur: iPad Pro

Stylus
Bij de Surface Pro 4 wordt standaard een stylus meegeleverd die magnetisch aan de zijkant is vast te plakken. De stylus heeft hier ook vaak de functie als muis en heb je daardoor wat vaker nodig. Schrijven en tekenen gaat prettig, maar niet zo secuur en prettig als bij de Pencil van Apple (die je overigens los moet aanschaffen voor 109 euro). De aanraking met het scherm voelt ook prettiger aan en mede door de extra sensoren in de Pencil is de ervaring daadwerkelijk alsof je aan het schrijven of tekenen op papier bent. Alleen het gummetje op de achterkant van de Microsoftstylus is iets wat we missen bij de Pencil.

Onze voorkeur: iPad Pro

Prijs-kwaliteit
Apple biedt de goedkoopste optie met een 32GB-instapmodel voor 919 euro aan. Deze wint het in snelheid ruim van het instapmodel van de Surface Pro 4 (voor 999 euro). Maar deze heeft dan wel 128 GB opslag aan boord, inclusief stylus. Een 128 GB-versie kost bij Apple gelijk al 1249 euro en daar houdt het feestje gelijk dan ook op. Microsoft feest echter lekker door tot 512 GB, met 16 GB geheugen en een i7-processor. Deze kost dan wel weer 2449 euro.

Onze voorkeur: Surface Pro 4

Om de voorgaande aspecten beter te begrijpen, heb ik ze samen met BesteProduct.nl in beeld gebracht in het volgende filmpje.

Conclusie
Uit het voorgaande heeft u kunnen aflezen dat we een lichte voorkeur voor de Surface Pro 4 hebben. Meer keuzemogelijkheden in configuratie, een goeie prijs-kwaliteitsverhouding, de mogelijkheid om Windowsprogramma’s te draaien, een gratis meegeleverde stylus en de optie voor gezichtsherkenning. De iPad Pro is daarentegen wel de lekkerste iPad die Apple tot nu toe heeft gemaakt. Een heerlijk formaat en waarschijnlijk voor de creatieve pro (muziek, video en tekenaars) een eerste keus.

Deel dit bericht

3 Reacties

Across The Universe

Of het is de leeftijd of het is Appelmoe… maar de ipad pro vind ik een bevestiging:… so different thinkt Apple niet meer. De Surface Pro 4 is denk ik nog een overgangsproduct maar schept een hoopvolle toekomst in het openbreken van de markt die Apple zo lang heeft weten te domineren, echter een markt die steeds minder ruimte biedt voor echte innovatie. Met de aanschaf van de Surface pro 4 heb ik een echte hub gecreerd… in tablet modus een goede tablet, echter nog geen ipad/iOS… maar daarnaast een volwaardige laptop. Windows 10 is niet meer het OS waar je als Mac addict bang voor moet zijn. Integendeel, verbreed jezelf zou ik zeggen. Geen gedoe met aansluiten van usb, dslr e.d. lekker bestanden transporteren over het netwerk of zelfs gewoon Premiere pro en After effects gebruiken… als je wilt met touch. After effects verbluffend goed… nieuwe mogelijkheden… werken met je vingers in After effects…! Geen spijt, I ‘m a Mac and I ‘m a PC, I don’t care…

Jeroen Veldman

iPad Pro heeft wel een retina display, exact dezelfde schermdichtheid (264 ppi) als een iPad Air 2. Weliswaar niet zo scherp als een iPhone 6 (326 ppi) maar wel twee keer zo gedetailleerd als de originele iPad 1 en 2 die het met 132 ppi moesten doen.

patryk

goede review!

toch jammer dat de pencil en keyboard van sp4 niet goed GENOEG zijn.
terwijl ze dat bij de keynote wel zo hadden laten overkomen.
Maar ik denk dat SP4 populair gaat worden.
omdat Apple geen OS X op de pro heeft gedaan wat mensen wel hadden gehoopt en verwacht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond