Deel dit artikel
-

Hands-on: iPad Pro

Onder het mom ‘Dun, Licht Episch’ prijst Apple zijn nieuwe 12,9 inch tablet aan. iPad Pro is niet alleen groter, hij helpt je groter te denken. Voor een keer schuilt er een waarheid in die reclametekst.

De iPad Air is een typische journalistentablet. Je kunt er op tikken en hem als kladblok gebruiken, mailen en surfen. De nieuwe iPad Pro lijkt deze doelgroep minder goed te bevallen: te groot om mee te slepen, te zwaar om in de hand te houden en gebrekkige multitasking, klaagden Amerikaanse collega’s. Daar tik je niet makkelijk een stukje op.

Allemaal waar, maar na vier dagen werken met de iPad Pro komt de Gear redactie tot de conclusie dat dit misschien wel het belangrijkste product is dat Apple sinds jaren heeft ontwikkeld. Misschien niet voor journalisten, maar voor heel veel andere beroepsgroepen. De volle potentie zal vermoedelijk pas later aan het licht komen als er meer apps zijn die het grotere scherm benutten.

De iPad Pro is even groot als het scherm van een laptop. Na drie dagen werken op de iPad Pro voelde de iPad Air echt als een iPad mini. Direct vallen de hoge snelheid en hoge resolutie op. Vergis je niet: dit is geen iPad Air met een groter scherm. Apple heeft het oxide-TFT van het Retina 5K-display van iMac als uitgangspunt genomen. Het display telt 5,6 miljoen pixels. De grafische processor presteert 360 keer beter dan die van de eerste iPad.

Het geluid dat uit vier luidsprekers komt, knalt werkelijk de kamer in, alsof er professionele luidsprekers aan zijn gekoppeld. Tv-kijken wordt de ervaring die we kennen van HDTV, en games gieren over het scherm, vergelijkbaar met de ervaring van gameconsoles. De bestaande iPads zijn schrale tabletjes vergeleken met deze krachtpatser.

Daarmee heeft Apple de slag al grotendeels gewonnen, want het maakt het scherm ideaal voor enerzijds vermaak en anderzijds presentaties. Dit wordt het tablet waarmee architecten hun werk aan klanten tonen, chirurgen de operatie met patiënten doorspreken, creatieven hun ontwerpen maken en presenteren, winkels hun producten virtueel gaan tonen, enzovoorts.

Op dit moment stort met name de grafische industrie op de iPad Pro met titels als Paper by FiftyThree, Procreate 3 en Adobe Photoshop Fix. Vaak programma’s om mee te schetsen of tekenen, want Apple levert ook een speciale Apple Pencil mee. Die, zo mochten we zelf constateren, nauwelijks vertraging geeft, en bijna net zo natuurlijk schrijft als potlood en pen.

Maar de iPad Pro is, voor alle duidelijkheid, geen vervanger van de laptop. Qua kosten al helemaal niet. Wie een iPad Pro WiFi-versie van 128 GB koopt, en daar nog een toetsenbord van 179 euro bij neemt zit al op 1200 euro. Daarvoor koop je een MacBook met heel wat meer capaciteit en betere multitasking.

Wat niet wil zeggen dat het opvouwbare Smart Keyboard van Apple niet goed zou zijn. Apple had nog even geen toetsenbord beschikbaar, maar we mochten het Smart Keyboard op het hoofdkantoor in Amsterdam heel kort uitproberen. Door de bewegende toetsen voelt dat toetsenbord verrassend natuurlijk aan, terwijl je er rustig koffie overheen kunt gooien. Je kunt trouwens ook bestaande toetsenborden voor Mac Mini of iMac aansluiten.

Tikken is het probleem niet, maar corrigeren en knippen en plakken blijft op iOS lastig. Split View geeft je weliswaar de mogelijkheid om het scherm in tweeën te splitsen, en dat werkt op een groot scherm beter, maar dat haalt het niet bij een laptop waarop je meerdere programma’s kunt openen en schermen naast elkaar kunt zetten. Researchstukken schrijven op de iPad Pro is niet aan te raden. PowerPoint-presentaties samenstellen ook niet. Het kan allemaal, maar je doet er veel langer over, met een hoop handicaps.

Wie nu een iPad Pro koopt en daar al zijn bekende apps op zet, komt ongetwijfeld van een koude kermis thuis. De meeste apps zijn nog niet geoptimaliseerd voor het grotere scherm. iPhone apps kunnen draaien op de iPad Pro, maar met een groot zwart kader eromheen. YouTube video’s van matige kwaliteit zien er op de iPad Pro nog slechter uit. Bij de NPO-app wordt HD-kwaliteit node gemist. Sommige apps werken helemaal niet. Die van Spotify klapt er bij opstarten al uit, het bedrijf heeft een oplossing beloofd.

Maar het is niet moeilijk om voor te stellen wat dit scherm allemaal zou kunnen. Het wachten is als gezegd op software die dit allemaal mogelijk gaat maken. Over een jaar of twee vraagt niemand zich meer af waarvoor je zo’n grote iPad zou moeten gebruiken.

De iPad Pro heeft wel serieuze concurrentie in de vorm van Microsoft Surface Pro. Sander van der Heide gaat daarom in een volgende bijdrage beide tablets vergelijken.

Deel dit bericht

2 Reacties

bert

Vergelijking met SFP wordt beetje sneu. Knockout in eerste ronde. Echt helemaal geen punt waarop de ipad uitblinkt, nou vooruit, de speakers zijn beter.

Sander van der Heide

Bert,

Ik ben heel benieuwd, maar moet zeggen dat ik je voorgevoel wel deel.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond