Deel dit artikel
-

Battle meeting webcams: Expand Vision 3T & Poly Studio P15

Met deze twee webcams kun je letterlijk vergaderen in de breedte. Niet alleen zijn ze zelf breed van formaat (hoewel de camera in het midden net zo groot is als die van een standaard webcam), maar door de wijde hoek van de lens kun je met meerdere mensen ervoor zitten. Dat levert gelijk weer nieuwe problemen op: het opnemen en weergeven van het geluid.

Mogelijkheden

De benadering van beide apparaten is totaal anders, maar daarom ook zo interessant voor de versus. De Vision 3T van Expand draait volledig autonoom, je hebt alleen een beeldscherm met HDMI of USB-C displayport nodig (allebei tegelijk kan ook nog). De software draait onder Android en Microsoft Teams staat al klaar om in te loggen. De Poly P15 heeft eigen software voor je PC/Mac waar alle processen in geregeld en gestuurd worden. Voordeel is dat je niet aan teams vastzit en de prijs een stuk lager ligt.

Winnaar: gelijkspel

Geluidskwaliteit

De Poly P15 heeft een ingebouwde luidspreker aan de linkerkant van de camera. Handig dat hij in het apparaat zit als je de P15 op een standaard verder vanaf je computer zet, maar klankmatig is het niet meer dan afdoende. De Vision 3T geeft meer mogelijkheden: audio via HDMI of via de los meegeleverde externe luidspreker-, microfoon- en afstandsbediening-unit. Hierdoor is het geluid vlakbij de spreker en niet ver weg bij het beeld.

Winnaar: Vision 3T

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit wordt niet alleen door de lens en de sensor bepaald, maar ook voor een groot gedeelte door de software. Bij de Poly 15 is dit ten opzichte van een ingebouwde selfiecam zeker een verbetering, vergelijkbaar met de betere webcams van Logitech rond de 200 euro. Bij de Vision 3T is het resultaat duidelijk een stuk beter (mede dankzij de 4K sensor van SONY), maar heb je wel goed verlichte ruimte nodig.

Winnaar: Vision 3T

De praktijk

De Poly P15 heet niet voor niets een personal video bar en is minder bedoeld voor het vergaderen met een paar mensen voor de camera, de beeldhoek van de camera is ook een stuk smaller dan van de Vision 3T. De P15 volgt je bewegingen met de software en zoomt zelf in en uit en zet jou in het middelpunt. Dat verloopt redelijk, maar allemaal niet zo makkelijk als de youtube-fimpjes doen geloven. Bij de Vision 3T verloopt dat niet alleen soepeler, maar kun je de PTZ (pan-tilt-zoom) met de afstandsbediening bijsturen. Dat deze mechanisch is zegt al genoeg.

Winnaar: Vision 3T

Conclusie

De afwerking van de Poly oogt goedkoper dan dat het apparaat kost. Voor 600 euro had het wel wat robuuster en sjieker afgewerkt mogen zijn, het heeft iets speelgoedachtigs. Dat is bij de Vision 3T een heel ander verhaal. Ook al kost deze het dubbele van de Poly P15, hier merk je meteen dat je met een premium product te maken hebt. De bijhorende luidspreker/microfoon heeft op zichzelf al een duurdere gadgetuitstraling. Tel daarbij op de ingebouwde processor, dubbele monitoruitgang, de 1-knops-verbinding en je weet gelijk waar je voor betaalt, een premium product. Duidelijke uitkomst dus.

Specificaties

Expand Vision 3T
Resolutie sensor: 4K Sony
Resolutie video: 1080p 60fps
Zoom: 4x (digitaal)
Kijkhoek: 112 graden
PTZ: ja (mechanisch)
Audio: via EPOS EXPAND SP 30T
Aansluitingen: Ethernet, HDMI out, USB-C/Display port, USB-A, MicroSD
Draadloos: WiFi, Bluetooth
CPU: Arm v8 64-bit 6-core
GPU: Quad Core Arm
Afmetingen: 28 (H) x 280 (L) x 55 (D) mm
Prijs: 1399 euro
Site: eposaudio.com

Poly Studio P15
Resolutie sensor: 4K
Resolutie video: 2160p
Zoom: 4x (digitaal)
Kijkhoek: 90 graden
PTZ: ja (digitaal)
Audio: via EPOS EXPAND SP 30T
Aansluitingen: USB-C, 2 xUSB-A
Afmetingen: 65 (H) x 425 (L) x 78 (B) mm
Prijs: 599 euro
Site: poly.com

* Dit artikel verscheen eerder in het meinummer van Emerce magazine (#183).

Lees de digitale variant hier gratis.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond