Deel dit artikel
-

Battle: Ricoh Theta S vs. DJI Osmo

Het wordt steeds makkelijker om 360 graden foto’s en video’s te delen. In Google’s Street View-app kun je ze nu zelfs importeren. Vanaf je smartphone of je 360 graden camera. Deze camera’s zijn er in verschillende soorten en maten en prijscategorieën. Wij namen twee betaalbare nieuwkomers onder de loep.

De Ricoh Theta S heeft twee lenzen, die elk een bereik hebben van 180 graden. Waarbij twee beelden worden samengevoegd tot een geheel. Je kunt het zien als twee flipcamera’s tegen elkaar aan in één behuizing. De bediening is net zo simpel als met een Flip: één knop voor een foto of video-opname.

Vooral leuk
De foto’s zijn niet zo goed en mooi als die van je high-end smartphone. Oorzaak: de lage resolutie. Filmen gebeurt wel in HD-kwaliteit, waarbij het resultaat helemaal wordt opgerekt tot een beeld van 360 graden. Ondanks aanwezige beeldruis en onscherpte is het zeker bruikbaar. Kortom, toestel met hoge funfactor.

Haarscherp
De DJI Osmo is met slechts één lens eigenlijk geen echte 360 camera. De Zenmuse X3-lens is wel een hele goede die 4K-haarscherpe opnames kan maken. Gemonteerd op een gimbal-handgreep, die dezelfde stabiliteitstechnieken heeft als DJI’s Inspire-drone, kun je zoveel bewegen en schudden als je wilt, maar blijft het beeld stabiel.

Anders
Doordat het stabiele karakter van deze camera en de motor in het handvat kunnen er wel 360 graden panoramafoto’s mee worden geschoten. Dat is nog geen 360 graden rondom, maar met een update is dat zo aangepast. Omdat er met tussenpozen meerdere foto’s worden gemaakt, is de Osmo minder praktisch dan de Theta.

Conclusie
Ondanks het feit dat je met de Osmo geen 360 graden video’s kunt maken, is de kwaliteit van de panoramafoto’s werkelijk fantastisch. Daarentegen kun je met de Theta S weer geen reguliere video’s maken – een functie die makkelijk te implementeren was – en is het meenemen van een extra camera als je op pad gaat ook hier geen overbodige luxe. Gezien de Theta goedkoper, lichter en praktischer is, laten wij de Osmo liever even thuis liggen.

Specificaties

Ricoh Theta S
Lens: F2.0
Sensor: 1/2.3 12 M CMOS (x2)
Videoresolutie: 1920 x 1080
Geheugen: 8 GB
Gewicht: 125 gram
Grootte: 44 x 130 x 22,9 mm
Prijs: 299 euro

DJI Osmo
Lens: F2.8
Sensor: 1/2.3 12 M
Videoresolutie: 4096 x 2160
Geheugen: max. 64GB (Micro SD)
Gewicht: 422 gram
Grootte: 61,8 x 48,2 x 161,5 mm
Prijs: 799 euro

* Dit artikel verscheen eerder in het decembernummer van Emerce magazine (#145)

Deel dit bericht

2 Reacties

Nils

vergeet in dit verband niet de recent aangekondigde Nikon Action cam niet. Deze kan ook 360º opnames maken. In 4K!

http://www.nikonusa.com/en/nikon-products/action-cameras/index.page

Ronald ter Voert

@nils: absoluut nice one 😉 Thnx.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond