Deel dit artikel
-

Battle slimme luchtreinigers: Philips 5000i vs. Dyson Pure

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat de luchtvervuiling binnenshuis een groter effect op onze gezondheid heeft dan die van buiten. Een goede luchtreiniger is dus eerder een nood dan een deugd. Om al die allergenen, gassen, luchtjes, virussen, bacteriën en schimmels te lijf te gaan, vergeleken wij twee slimme luchtzuiveraars, de Philips 5000i en de Dyson Pure.

Bediening
Beide apparaten zijn met een paar toetsen te bedienen, maar bij Dyson zitten deze op een afstandsbediening die magnetisch op het apparaat valt te klemmen. Via wifi kunnen er vanuit een app dezelfde functies worden ingeschakeld. Op de Dyson valt er via het display ook nog allerlei informatie af te lezen. Bij Philips gebeurt dit via gekleurde LED-ringen.

Winnaar: gelijkspel

App
Philips maakt gebruik van de app Air Matters, waar ook wat andere merken mee werken. De informatie is erg uitgebreid en je kunt instellen dat je meldingen krijgt wanneer binnen (of buiten) een bepaalde waarde wordt overstegen. De uitleg van alle waardes is zeer duidelijk. Dysons app ziet er strak uit, maar geeft weinig uitleg van de waardes en geen meldingen.

Winnaar: Philips

Functie
De sensors van Dyson meten ook de temperatuur en de luchtvochtigheid. In grafieken is zo duidelijk af te lezen hoe het verloop van de luchtgesteldheid in een kamer is. Naast luchtreiniger is de Dyson ook in te zetten als ventilator die 350-graden kan rondraaien en ze de hele kamer van een prettige koele luchtstroom kan voorzien. Sterker nog, de Pure Hot + Cool kan de kamer ook verwarmen.

Winnaar: Dyson

Werking
Of beide apparaten zo goed zuiveren als ze pretenderen, valt alleen te testen in een laboratorium met de juiste meetapparatuur. Dat gezegd hebbende, zijn mijn praktijkervaringen bij beide positief. Fijnstofdeeltjes, allergenen of gassen, worden in no-time geregistreerd en volgens de app gezuiverd. Waarbij je kunt zien hoe de situatie per uur is geweest en wanneer een filter vervangen moet worden.

Winnaar: gelijkspel

Conclusie
De Philips 5000i is een stuk kleiner en compacter dan we hadden verwacht. Je verplaatst hem heel gemakkelijk met zijn wieltjes op een onopvallend plekje. De Dyson is daarentegen veel duidelijker in zicht en moet je vertillen om te verplaatsen. Alhoewel beide apparaten bijna hetzelfde functioneren is de Dyson met koelen en verwarmen breder in te zetten en met zijn lagere prijs daardoor net even wat interessanter en daardoor winnaar in deze test.

Specificaties

Philips series 5000i
Snelheid luchtzuivering: 500 m3/uur
Gewicht: 8,9 kilo
Kleur: wit
Prijs: 699 euro
Site: philips.nl

Dyson pure cool
Snelheid luchtzuivering: 418 m3/uur
Luchtstroom: 361l/s
Verbruik: 40 watt
Gewicht: 4,98 kilo
Kleur: wit/zwart
Prijs: 599 euro
Site: dyson.nl

* Dit artikel verscheen eerder in het maartnummer van Emerce magazine (#170).

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond