BCG: “Innovatie goed voor koers op lange termijn”

Het einde van de wereldwijde koersdalingen is nog niet in zicht. Dit zegt Boston Consultancy Group. Het verschil tussen koers en daadwerkelijke waarde van een bedrijf is onder meer bij technologie-bedrijven te hoog. Innovatie wordt als stimulans genoemd voor de koers op lange termijn.
Boston Consulting Group (BCG) doet zijn voorspelling in het Value Creator Report 2002, waarvoor het aandelenrendement van vierduizend van de grootste bedrijven ter wereld onderzocht is. De 'verwachtingspremie' (koers versus fundamentele waarde van het bedrijf) is bij de Standard & Poor 400 volgens BCG gedaald van 80 procent in 2000 naar 21 procent in 2002.
"Vooral bij aandelen in de detailhandel, de farmaceutische industrie en technologiebedrijven ligt die premie nog ruim boven 21 procent", aldus Kees Cools, vice president bij BCG. Om die verwachting waar te maken is op lange termijn een stijging van de operationele winst noodzakelijk van 17 procent, aldus BCG. "Een verdere val van de wereldwijde kapitaalmarketing behoort dus zeker tot de mogelijkheden."
"In hun streven om te voldoen aan de driemaandelijkse winstdoelstellingen van beleggingsanalisten hebben veel bedrijven de fundamentele factoren voor de lange termijn uit het oog verloren, ten gunste van overoptimistische en korte termijn maatregelen", aldus Cools.
BCG doet in zijn rapport enkele aanbevelingen om de verwachtingen van beleggers te "managen", zowel wanneer de koers in verhouding tot de waarde van het bedrijf (bijvoorbeeld koers/winst) te hoog is, of wanneer deze juist te laag blijkt. De diepe dalen worden mede-veroorzaakt door te weinig temperen gedurende hoogtijdagen.
Een aanbeveling van BCG is concentreren op groei, "veruit de belangrijkste stuwende factor voor de koers op lange termijn". Economisch zwakke periodes bieden "kansen om te groeien door overnames". Uit onderzoek is volgens BCG gebleken dat het bij fusies en overnames die in zwakke economische tijden tot stand zijn gekomen "veel waarschijnlijker is dat zij voor de aandeelhouders rendement op lange termijn opleveren".
Autonome groei levert echter "de grootste bijdrage onder alle omstandigheden" aan de koers op lange termijn, aldus BCG. Om die autonome groei te bewerkstelligen is "innovatie in combinatie met de productiviteit van de bedrijfsmiddelen (..) de sleutel".
Verder raadt BCG bedrijven aan om "een realistische doelstelling voor de lange termijn voor aandelenrendement" op te stellen. "Daartoe opgejaagd door analisten mikken veel bedrijven nog steeds op dubbelcijferige winstgroei per aandeel, maar het gemiddelde op lange termijn bedraag 7 tot 8 procent."
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
3 Reacties
Gosse AdB
'Autonome groei levert echter "de grootste bijdrage onder alle omstandigheden" aan de koers op lange termijn, aldus BCG'. Een beetje een dooddoener. In het algemeen heeft autonome groei geen extra kapitaal in de vorm van nieuwe aandelen nodig. Nieuwe aandelen verwateren immers naast het belang in een onderneming ook de winst per aandeel. En dat beïnvloed weer de koers-winstverhouding. Overnames in 'zwakke' tijden kosten minder dus hebben deze ook een groter potentieel om een hoger rendement te halen. Nog weer een dooddoener. Natuurlijk zijn innovaties een belangrijke voorwaarde voor het bestaan van een onderneming en zijn deze zeker voor de winstgevendheid op langere termijn een belangrijk punt. Ook dit is een algemene economische waarheid. Ik had meer verwacht van een instituut als de BCG. Jammer dat de BCG niet heeft onderzocht dat extra marketing inspanningen in 'zwakke' tijden op korte èn lange termijn een positief effect heeft op de winstgevendheid en daarmee de K/W verhouding. Als een onderneming immers in 'zwakke' tijden hard in de media roept, roept zij altijd harder dan de concurrent die niet roept door het snijden in zijn marketing budget. De 'share-of-voice' zal dan veel groter zijn dan de 'share-of-market' en dat heeft positieve gevolgen voor dat bedrijf of merk op korte en lange termijn. Een account manager kan beter verkopen indien het producten van een bekend bedrijf verkoopt. Ook consumenten zijn gevoelig voor dit principe. Heb ik althans kunnen merken in de vorige 'zwakke' periode. Het harder roepen in 'zwakke' tijden heeft bijzonder profijtelijk gewerkt. Enfin, de meeste marketeers en consultants van nu zullen enkel de grote-grotere-grootste groei periode hebben meegemaakt. Het is moeilijk om niet in marketing en R&D budgetten te snijden als men niet weet wat het juist verhogen van deze budgetten in een 'zwakke' periode tot gevolg kan hebben. Wel jammer. Juist in 'zwakke' periodes ontstaan aardige concepten die uitgroeien tot lucratieve ondernemingen.
RH
Iets over innovatie roepen is makkelijk, vooral met de bekende kwantitatieve kreten zoals de BCGers van deze wereld. Dit zijn echter fundamenteel strategiche issues waar partijen als BCG tekort schieten. Het hoe, daar gaat het om. Hoe leer je ondernemerschap staat niet in een rapport. Heb ik ook nog nooit gelezen…gewoon doen > en dan hebben we het bv weer over e-business. Eerst de hype, dan het cynisme, en dan pas de kleine vruchten plukken. Hier was een overschatting van de inzet van ICT aanwezig. Bij Innovatie is de uitdaging veel groter: waar denkt het bedrijf zijn toekomstige groei waar dan ook vandaan te halen. Of dat nou met behulp van ICT is of niet, de top van een organisatie moet ballen hebben om juist nu in deze tijd gerichte acties op te zetten. Dat zullen ze toch echt zelf moeten doen. Niet op basis van BCG achtige rapporten. Wel met ondersteuning van echte Innovators = ondernemers. Zijn er niet echt veel in NL. Deze vaardigheden combineren met corporate strategie kennis, en het rekbare gelul over Innovatie wordt dan een stuk concreter. Maar ik geloof dat BCG iets anders kwijt wilde…wij kunnen ook voor u een maatwerk rapportje maken….( gratis tip: In deze tijd is iedere koers gerelateerde rapportage weggegooid geld….)
Lodewijk
Je kan kritiek hebben op de open deuren die BCG intrapt, maar ik ben persoonlijk blij met iedere invloedrijke consultant die het Q-denken (kwartaal-denken) bekritiseert.Iedereen die wel eens in een Amerikaanse firma heeft gewerkt weet wat ik bedoel. In december liefst alle orders boeken, alle kosten liefst naar januari verschuiven en als we ons target niet dreigen te halen gaan we fors in de kosten snijden door per direct te stoppen met reizen, met opleidingen en met mobiel bellen. Zelfs voor de kleinste reisjes moet je persoonlijke toestemming van de hoogste baas vragen (efficient he?).En dat enkel en alleen om de boel wat op te poetsen, want als Q-day eenmaal is geweest en de analisten de juiste cijfertjes hebben gezien, dan kan het allemaal weer niet op; tenminste, voor de komende paar maanden. Te stompzinnig voor woorden en met gedegen bedrijfsuitoefening heeft het geen moer te maken – maar wel realiteit.En al die intelligente, hoogopgeleide medewerkers gaan daar braaf in mee want de directe manager is als de dood voor zijn Europese baas. En dan van diezelfde mensen vervolgens vragen om met geweldige innovaties te komen. Hahaha! Meer mensen die dit herkennen?