Deel dit artikel
-

BEA: “Malaise in IT-industrie goed voor ons”

"De malaise in de IT-industrie is goed voor ons", zegt Robert Brusse, de nieuwe directeur van BEA Systems, leverancier van integratiesoftware. In webservices heeft Nederland een achterstand, constateert hij.

Robert Brusse trad onlangs in dienst bij de Benelux-afdeling van BEA Systems , hij werkte voorheen bij onder meer NCR, IBM en Caere/Scansoft. Het Amerikaanse BEA Systems heeft sinds vijf jaar een vestiging in België en opende twee jaar geleden ook een kantoor voor sales en marketing in Nederland. Bij de Benelux-vestiging werken ongeveer 35 mensen.

Brusse dient de positie van het bedrijf op de Nederlandse markt te verstevigen. "In vergelijking met België loopt Nederland wat inzet van webservices betreft twee tot drie jaar achter", zegt Brusse. Nu is België ook niet geheel vergelijkbaar, voegt hij er meteen aan toe, want BEA heeft er al langer een vestiging en bovendien kent België "een van de meest actieve Java-usergroups ter wereld", een goede voedingsbodem voor het gebruik van webservices. "Wat voor Nederland geldt, gaat ook op voor veel andere Europese landen", zegt Brusse. "We zien echter een inhaalrace."

BEA levert de software om binnen bedrijven systemen en applicaties te integreren. Een van de cases die het bedrijf regelmatig naar voren schuift is British Telecom. Een leidinggevende van het telecombedrijf vertelde afgelopen zomer op een BEA-congres nog hoe er binnen het bedrijf totaal geen inzicht meer bestond over de hoeveelheid applicaties die er draaiden. Het product Weblogic van BEA dient de zaken weer tot een overzichtelijk geheel aaneen te koppelen. In Nederland werkt onder meer de ANWB met het product.

Grote concurrent van het bedrijf is IBM, dat een vergelijkbaar product als BEA op de markt brengt, onder de naam WebSphere. Eerder dit jaar nam 'Big Blue' een onderdeel van PricewaterhouseCoopers overnam, waarmee het een steviger greep kreeg op de markt voor system integrators. Vanuit die wereld worden met name de klanten aangeleverd voor de software, is de ervaring van BEA.

De overname van het onderdeel van PricewaterhouseCoopers betekent "een scheiding in de markt", zegt Brusse. "BEA mist de ingangen bij het senior management, die partijen als Accenture (en PWC, JH) wel hebben. De nadruk wordt nu heel erg gelegd op samenwerking met deze system-integrators, zij hebben de ingangen die BEA mist." Als gevolg van de overname zijn de relaties met de grote overgebleven system-integrators, zoals Accenture, "steviger geworden", zegt Brusse.

Rechtsstreeks IBM de loef afsteken doet BEA ook. Op zijn site biedt het een IBM reality check aan waarin fijntjes wordt uitgelegd waarom de keuze voor de concurrent geen juiste is. 'IBM WebSphere 5.0 still two years behind BEA WebLogic 7.0', luidt de al veel verklarende kop. "Technisch gesproken liggen we twee tot drie jaar voor op IBM", zegt Brusse, een stelling die onderschreven wordt door onderzoeksbureau Gartner.

Vijanden
Helemaal vijanden zijn de twee ook weer niet, noodgedwongen. Met het vormen van standaarden voor applicatie-integratie en webservices wordt getracht de neuzen bij onder meer IBM, BEA, Microsoft en Oracle in dezelfde richting te krijgen. Iets wat hoognodig is, aldus BEA, want integratie mocht wel "wat leuker" gemaakt worden. Weinig bedrijven kijken er naar uit want het is duur en in het verleden menigmaal onsuccesvol gebleken. "Er zijn maar weinig ontwikkelaars binnen bedrijven die er lol in hebben om het uit te voeren." Standaardisering moet het niet alleen "leuker", maar vooral ook gemakkelijker en goedkoper maken om een integratieproject te starten. BEA geeft de ontwikkelaars nu speciale software om het proces te begeleiden, maar ook wat 'op te leuken'. Dat er aan het eind van de rit een return-on-investment, en vooral ook gedaalde cost-of-ownership wacht, zegt BEA met calculators aan te kunnen tonen.

In een moeilijke IT-markt weet BEA zich momenteel goed te redden. In het fiscale jaar geëindigd op 31 januari bleek het bedrijf de omzet verhoogd te hebben met twintig procent en de nettowinst met 23,9 procent. In de daaropvolgende drie kwartalen tot eind oktober werd die lijn voortgezet, hoewel iets minder stijgend. In het kwartaal eindigend op 31 oktober noteerde BEA een omzet van 225,9 miljoen dollar (een stijging van 6,6 procent) en een nettowinst van 24,7 miljoen dollar.

"De malaise in de IT-industrie is goed voor ons", zegt Brusse. "Mensen zijn wat agressiever in het vinden van manieren om geld te verdienen met bestaande systemen. Het nadeel is echter wel dat men er tegenwoordig langer over doet om investeringsbeslissingen te nemen."

Deel dit bericht

1 Reactie

Fedor

Heeft dit nog wel met software te maken? Het gaat over investeren, integratieproject, omzet van honderden miljoenen dollers, price wookerprice coopers en meer van dat geblaat. En waar gaat het allemaal om? Web services. Het stropdassengehalte is nog nooit zo hoog geweest, als bij web services, welke de nachtmerrie van iedere programmeur zijn. Al die grote bedrijven moeten gewoon het werk doen waar ze goed in zijn: IBM; laptops maken, Microsoft; Flight Simulator verkopen, Oracle; DBMS maken, BEA; servlet/jsp engine verkopen. Laat die integratie maar over aan simpele nerds. Die hebben namelijk ervaring met al die troep die mensen in grote gespiegelde gebouwen bij hun meerderen door de strot duwen. Je zou krankzinnig zijn als je dit met web services op gaat lossen. Als je twee slaapkamers wilt integreren (kleine verbouwing) breek je toch ook gewoon een muur door? De mensen bij IBM, Microsoft, Bea e.d. doen dit anders. Die bouwen een grote constructie aan de voorkant van het huis. Hier bevinden zich allemaal loopbruggen. Verder kan men via een touwconstructie die aan een ophangsysteem boven het dak is gebouwd, deze loopbruggen bereiken via de buitenkant van het huis. Hiervoor gebruikt men uiteraard standaard middelen en waar er geen standaards beschikbaar zijn worden ze en pasant bedacht. Het hele traject wordt dan begegeleid zodat alle vergunningen netjes kunnen worden aangevraagd. De klant snapt toch niets van muren, vloeren, gips en bakstenen dus die trapt hier toch wel in en besteedt miljoenen aan een onooglijk eindresultaat. Het wordt tijd voor een soort welstandscommissie die toeziet op correcte toepassing van de principes van wijlen E. Dijkstra.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond