Deel dit artikel
-

Bedrijven hebben moeite met presentatie op internet

Het is voor grote bedrijven moeilijk om op internet een eenduidig imago van zichzelf te presenteren. Bedrijven zijn vaak nauwelijks in staat om al hun websites te controleren op 'brand consistency.' Dat is één van de resultaten van een onderzoek onder 200 Europese internet- en marketingmanagers.

Sommige internetmanagers weten niet hoeveel websites hun eigen bedrijf heeft, blijkt uit het door bureau Dynamic Markets uitgevoerde onderzoek ‘Brand Control on the web’. Tegelijkertijd zijn grote ondernemingen zich steeds meer bewust van het belang van ‘online branding’, van de invloed die internet heeft op imago en bekendheid van een bedrijf.

Bijna twee op de drie ondervraagde bedrijven denkt dat een consistente internetaanwezigheid, dus een eenduidige ‘look and feel’ van alle sites, leidt tot een stijging van de winst, schrijft de Britse online nieuwssite Netimperative die uit het rapport citeert. De onderzochte ondernemingen hebben gemiddeld 34 publieksgerichte websites, een verdubbeling vergeleken met 2001 toen een vergelijkbaar onderzoek werd uitgevoerd.

Wat verder blijkt uit het onderzoek is dat 54 procent van de brandmanagers een belangrijke invloed heeft op de ‘look and feel’ van de externe websites. Een kleiner percentage (42 procent) van de managers heeft formele richtlijnen opgesteld over hoe het bedrijf zich moet presenteren op internet.
Het onderzoek is uitgevoerd in november 2005. In opdracht van Tridion interviewde bureau Dynamic Markets 200 brand managers en internetmanagers van Europese ondernemingen met een jaarlijkse omzet van minimaal 110 miljoen Euro.

Deel dit bericht

2 Reacties

G Artner

Wat een non-informatie! Strohalm voor bedrijven die eigenlijk niets nieuws te melden omdat er al enkele jaren niet meer wordt geinnoveerd, maar toch in de publciteit willen blijven.  De handleiding gratis PR:Stap1: Neem een van de benefits van je produkt Stap2: Verzin wat vragen hieromtrent waarop je bij voorbaat het antwoord weetStap3: Huur een bureau in om dit 'onderzoek' uit te voerenStap4: Verspreidt de resultaten Tridion heeft door hoe ze dit aan moeten pakken en hoe ze zich in moeten kopen in de Magic Quadrants etc. bij zogenaamde onderzoekers als de Butler group, Gartner en Forrester. Ja IT-managers, er is inderdaad een directe relatie tussen de hoeveelheid geld die je betaalt en de onderzoeksresultaten van deze bedrijven! Een kwalijke ontwikkeling omdat het zo voor klanten onmogelijk wordt nog een objectieve opinie te verkrijgen en voor kleinere bedrijven de weg naar de markt wordt afgesneden. Mijn advies aan inkopers: ga eens kijken bij kleine onderzoekers die niet door Software leveranciers worden betaald zoals Hartman communicatie. Voor de duidelijkheid nog een citaat van de website van dynamic markets: "Dynamic Markets seeks a partnership with the PR companies it works with. We are small enough to be flexible and we will tailor our services to suite you and your consultancy. It is up to you to choose the degree of partnership we might have, but here are some examples of the ways we can make your PR job easier when doing research-led PR" 

Wil

Lijkt me ook stug dat een "eenduidige look and feel" op de "gemiddeld 34 publieksgerichte websites" van een onderneming zo'n goed idee is: Dan kan je zien dat alle zeepproducten of cosmeticaproducten van slechts enkele bedrijven zijn en waarom zou je dan niet de goedkoopste nemen. Marktsegmentatie wordt alleen maar moeilijker zo. Om maar te zwijgen van fabrikanten van "huismerken": verkopen ze helemaal geen merkprodukten meer.Kijk maar eens naar de DSB Groep die met tientallen sites en namen hun financiële produkten aanbieden. Denk je echt dat die zo groot zou geworden zijn als ze alles onder de naam Frisia hadden gedaan?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond