Deel dit artikel
-

‘Belegger niet onder de indruk van bod op KPN’

Beleggers zullen niet meteen onder de indruk zijn van het bod van Carlos Slim op KPN. Dat zegt adjunct-directeur Errol Keyner van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) in een gesprek met Emerce. “Beleggers hebben in het verleden veel geld verloren aan KPN, zij wachten wellicht betere kansen af en gaan hun stukken niet meteen aan Carlos Slim verkopen.”

Het Mexicaanse telecomconcern América Móvil wil KPN overnemen, vooral om de verkoop van het Duitse E-Plus te blokkeren. Het bedrijf doet een bod van 2,40 euro per aandeel. Het wordt een race tegen de klok: binnen enkele weken wordt een Algemene Aandeelhoudersvergadering uitgeschreven waar gestemd zal worden over de verkoop van het Duitse onderdeel. De aandeelhouders hebben dus het lot van KPN in handen.

Als het Mexicaanse telecomconcern América Móvil meer aandelen in zijn bezit krijgt, is de kans nog groter dat men de verkoop van tafel krijgt. Keyner: “Ook de huidige dertig procent van de aandelen die Carlos Slim bezit, is al voldoende als minder dan zestig procent van de aandelen op de aandeelhoudersvergadering aanwezig is. Ook op de vorige aandeelhoudersvergadering wisten de Mexicanen hun zin door te drukken.”

Maar Keyner betwijfelt of de meeste beleggers hun stukken tegen de huidige prijs van de hand zullen doen. “Lange termijn-beleggers hebben in het verleden veel geld verloren aan KPN, dus is het bod van Slim nogal mager. Dan zou het zomaar kunnen dat zij liever met de verkoop van E-Plus instemmen. KPN heeft die vijf miljard euro die ze voor de verkoop krijgen hard nodig, en niet alleen om op termijn wellicht weer dividend uit te betalen aan beleggers.”

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) ging eerder dit jaar onder protest akkoord met de claimemissie van KPN. Die aandelenuitgifte was nodig om schulden van KPN af te bouwen om te voorkomen dat de rating werd verlaagd.

Slim zou de prijs die het per aandeel biedt de komende weken ook nog kunnen verhogen, waardoor beleggers hun stukken alsnog zouden willen verkopen. Keyner: “Het punt is dat we niet weten hoe Slim dit gaat financieren, want América Móvil zit zelf op een berg schulden. Tenzij Slim zelf ergens geld vindt.”

De toekomst voor KPN is toch al ongewis, volgens Keyner. “De technische ontwikkelingen gaan zo snel dat binnenkort wel weer geboden zal moeten worden op de frequenties van een volgende generatie mobiele telefonie. Dan heb je het dus opnieuw over vele miljarden. En de concurrentie wordt intussen steeds heviger.”

Deel dit bericht

1 Reactie

Frank

Uiteindelijk gaat het dus om geld.
niet om werkgelegenheid of andere zaken, maar zoveel mogelijk graaien over de rug van een ander.
wel klagen als de sociale lasten weer omhoog gaan.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond