Deel dit artikel
-

Belgen betalen online met fictieve rekeningnummers

De Belgen beschikken sinds kort over een veilig betaalsysteem voor online winkelen. Of het ook het Ei van Columbus is, moet de praktijk nog uitwijzen, maar het heet "Internet Numbers" en het werd ontwikkeld door de Belgische Citibank in samenwerking met Orbiscom.

Anders dan bij reguliere online aankopen hoeft de gebruiker niet zijn of haar creditcardnummer te verzenden. Gebruikers kunnen wel betalen met een Visa- of Mastercard, maar met fictieve rekeningnummers. Een demonstratie op de website van de bank toont hoe dat in zijn werk gaat. Klanten die met fictieve kaartnummers willen betalen, moeten zich eerst op de site aanmelden. Daarna kan hij of zij bij elke nieuwe aankoop een rekeningnummer of "internet number" aanmaken dat eenmalig te gebruiken is. Het eigenlijke rekeningnummer blijft echter verborgen, zodat online winkels en hackers deze niet kunnen lezen of onderscheppen.

De kern van het betaalsysteem bestaat uit een softwareprogramma, dat bij een aankoop van een artikel een willekeurig kaartnummer bestaande uit zestien cijfers verstrekt. Voor elke volgende nieuwe aankoop wordt weer een nieuw nummer verstrekt. Gebruikers kunnen verder zelf de geldigheidsduur van elk kaartnummer bepalen en het maximumbedrag opgeven dat via het nummer kan worden uitgegeven.

De eerste resultaten van het betaalsysteem, dat drie maanden geleden van start ging, zien er volgens de Citibank zeer positief uit. Hoeveel mensen zich totnogtoe via de site geregistreerd hebben wil de bank niet zeggen, behalve dat het er zeker "enige duizenden" zijn. Woordvoerder Bram Dewaele zegt dat de bank momenteel ook veel telefoontjes krijgt van mensen die vragen hebben over het betaalsysteem, met name over problemen bij de registratieprocedure. "Er zijn wat moeilijkheden, omdat mensen met een combinatie van cijfers en letters moeten inloggen. Veel mensen die bellen noemen het betaalsysteem echter zeer handig en makkelijk in gebruik", zegt Dewaele.

Iemand die gebruikmaakt van het systeem en er op zijn weblog over publiceerde is de Belg Wouter Demuynck. Als één van de voordelen van de nieuwe betaalmethode noemt hij de mogelijkheid om lijstjes op te vragen van kaartnummers die nog actief zijn en van de laatste aankopen. "Van de actieve nummers krijg je ook het nog resterende bedrag te zien. En je krijgt de mogelijkheid om ze te sluiten." Sinds zijn registratie in oktober kocht Demuynck acht keer iets op het internet met zijn fictieve kaartnummers. "Goed voor zo'n tweehonderd euro. Het grootste bedrag dat ik heb uitgegeven was 37 euro. Ik ben echter niet meer gaan spenderen door de extra veiligheid. Als de dienst nu niet had bestaan, had ik gewoon m'n echte kaartnummer gebruikt. Maar nu die internetnummers er zijn, kan ik ze beter wel gebruiken. Als er ooit iets fout gaat, blijft de schade beperkt", aldus Demuynck.

Echt nieuw is het gebruik van fictieve kaartnummers overigens niet. Het Ierse bedrijf Orbiscom introduceerde vier jaren geleden al de O-card, een creditcard die gebruikmaakt van zogeheten "disposable creditcard numbers" ofwel wegwerpnummers. Meer recentelijk kwam American Express met een gelijksoortig betaalsysteem, Private Payments, dat unieke nummers verstrekt, die eveneens te gebruiken zijn voor veilige online aankopen.

Deel dit bericht

5 Reacties

Jeroen

Nou dat klinkt allemaal heel mooi. Bovendien gebruik ik exact dat systeem al een jaar, gewoon van ABN/AMRO.Niks nieuws aan hoor, en gewoon in Nederland!

HE van Twillert

Dit heeft ABN-AMRO al ruim een jaar, genaamd e-wallet

niek van dijk

Behalve de veiligheid moet er ook een flink aantal acceptanten zijn dat deze betaalmogelijkheid accepteert om het succesvol te maken. Nieuw is het idee overigens absoluut niet; de wwwbon biedt al vijf jaar deze mogelijkheid. Bij deze club maak je het gewenste bedrag over op hun rekening en je krijgt per email een nummer opgestuurd dat precies dat bedrag waard is. Een beetje omslachtig, dat wel, maar zelfs Orbiscom waren ze hiermee nog een jaartje vóór.

emile schmitz

ik ben benieuwd of mijn reactie niet wordt gesensureerd.In dien dit niet het geval is,Bij voorbaat dank. bij deze nodig ik een ieder uit het proces te volgen in Toulouse (Frankrijk) Betreffende de patenten die eigendom zijn van Syrdrec France .Syrdrec heeft dit systeem 18jaar geleden uitgevonden en procedeert nu jaren om zijn recht te krijgen.Heel eenvoudig te kijken op Googel (orbiscom–Syrdrec) en u ziet dat er over de gehele wereld over wordt gesproken.

henny ribbink

Vanuit Frankrijk een reactie, en wel uit de Gers, waar het bedrijf SYRDREC nu al jaren lang tegen Orbiscom een rechtzaak probeert uit te vechten, want uiteindelijk komt het idee van unieke betalingssystemen van Syrdrec !!!De Ierse jounalist Justine Mc Carthy heeft er al eens een artikel over geschreven, kijk op http://www.tribune.ie of volg de pers voor de volgende rechtzaak in december in Toulouse. Syrdrec SA is gevestigd in Masseube.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond