Deel dit artikel
-

Ben Verwaayen nieuwe CEO van British Telecom

update Ben Verwaayen is per 1 februari benoemd tot nieuwe Chief Executive Officer van BT Group, de moedermaatschappij van British Telecom. Verwaayen was de tweede man van de Amerikaanse telecom-leverancier Lucent, dat zwaar in de problemen verkeert. Voorheen was Verwaayen hoogste baas van PTT Telecom.

Verwaayen treedt op 14 januari in dienst en vanaf 1 februari is hij de nieuwe CEO . Hij volgt Sir Peter Bonfield op die eind oktober onverwacht zijn vertrek kenbaar maakte.

BT Group zet 20 miljard pond per jaar om en bestaat uit BT Ignite (breedband voor de zakelijke markt) BTopenworld (internet voor de massa), BT Retail (telefonie) en BT Wholesale (capaciteit voor andere carriers).

De Financial Times meldt dat Verwaayen 700.000 pond gaat verdienen, en dat zijn totale beloning sterk afhankelijk is van de prestaties. Volgens de BBC wordt Verwaayen een van de best betaalde ceo's van het Verenigd Koninkrijk. Behalve de 700.000 pond aan salaris is er sprake van een bonus van 910 duizend pond, afhankelijk van de prestaties van BT onder de leiding van Verwaayen, met daarbij nog opties. Met deze beide extra's is over de twee jaar dat zijn contract duurt in theorie een bedrag gemoeid van vijf miljoen pond, aldus de BBC.

De beurs reageert vooralsnog negatief op het nieuws van de benoeming. In de eerste uren van de handel in de City is het aandeel met 1,8 procent in waarde gedaald.

De BBC heeft een omvangrijk dossier aangelegd over British Telecom, met daarin een analyse van de huidige problemen bij BT.

BT wilde een mondiaal telecombedrijf worden, maar is vanwege een schuld van 30 miljard pond in een geheel andere situatie terecht gekomen. De BBC noemt drie redenen voor het mislukken van de strategie en het ontstaan van de schuld. BT zag geen kans om een sterke fusiepartner te vinden, belangen in telefoonmaatschappijen in andere delen van de wereld – Japan, Spanje, Duitsland – leverden minder op dan was voorzien en ten slotte betaalde BT veel geld voor het verkrijgen van de licentie voor 3G-telefonie.

Het verhaal lijkt op dat van de KPN, zeker wanneer gekeken wordt naar de manier waarop BT de problemen te lijf gaat. Het bedrijf hoopt de schuld ondermeer te verminderen door bedrijfsonderdelen te verkopen en vraagt nieuw kapitaal aan bestaande aandeelhouders, die krijgen daarvoor nieuwe aandelen tegen een fikse korting.

Eerder dit jaar had Emerce een uitgebreid interview met Verwaayen. Op de vraag of er aan leiderschap andere eisen worden gesteld dan tien jaar geleden, antwoorddde hij toen:
"Absoluut. Er zijn ongelooflijk veel dingen anders. Een wezenlijke andere invalshoek is de snelheid van oorzaak en gevolg. Je doet wat en dat vertaalt zich snel in de verlies- en winstrekening. Vroeger zat daar een soort demping op. De technologieën veranderden langzamer, het marktgedrag veranderde langzamer, de balansen waren vet. Je kon wat klappen oplopen. Nu moet je anders managen, veel meer als een bok op de haverkist zitten. Ten tweede is het een echte globaliserende markt. Je gaat waar het talent zit, waar de markt zit. Veel minder het betreden van bestaande paden. Het derde en misschien wel meest ingrijpende is dat je te maken hebt met zeer hoog opgeleide collega's, die allemaal een redelijke claim op vrijheid van handelen en denken hebben. En het dus veel meer gaat om het creëren van de juiste voorwaarden, dan om het nemen van gedetailleerde besluiten. Hier geldt nadrukkelijk dat de kunst van goed delegeren onder bestaande voorwaarden van essentieel belang is om aan snelheid en kennis te blijven voldoen. Waar een manager op moet letten is dat hij veel meer als de coach optreedt, die zorgt dat alle individuele briljantie wel leidt tot een geheel."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond