Deel dit artikel
-

Benetton: “Voor einde van het jaar besluit over RFID”

Benetton besluit voor het eind van dit jaar of het RFID-labels in kleding bevestigt. Mocht kleding voorzien worden van een dergelijke chip, dan zullen ze niet werken buiten de winkel. Dit zegt hoofd communicatie Federico Sartor tegenover Emerce. Hij ontkent dat het bedrijf plannen heeft aangepast onder druk van privacygroepen. "Dat is absoluut niet het geval."

Een Radio Frequency Identification (RFID)-label is een chip die aan een product wordt toegevoegd. Daarop zijn gegevens over het product vermeld, zoals kleur, prijs en bestemming. De techniek is ontworpen om de logistiek te verbeteren, zo gebruiken supermarkten in de Verenigde Staten RFID voor 'smart shelves', waarbij het schap een seintje geeft naar het magazijn op het moment dat er bijna geen producten meer aanwezig zijn.

In maart kondigde Philips aan dat het samen met andere bedrijven toeleverancier wordt voor Benetton , dat ook RFID-technologie zou willen inzetten. Er werd gesproken over vijftien miljoen kledingstukken van het merk Sisley die voorzien zouden worden van een chip. Enkele weken na het nieuws van Philips ontkent Benetton het bericht. Het zegt nu dat er alleen sprake is van een test.

"We hebben nog geen enkel kledingstuk verkocht waar een chip in is geïntegreerd", zegt Sartor. "We hebben met de techniek een test gehouden en die is nu afgerond. Nu volgt een evaluatie. Voor het eind van het jaar nemen we een besluit of we RFID gaan inzetten en, mochten we dit willen, wanneer we dit zullen doen." Waarom komt Benetton pas zo laat met een 'correctie' op het nieuws van Philips? Er is door Philips voor de beurt gesproken, valt in bedekte termen te beluisteren. "Er was nog niets besloten." Verder zegt Benetton dat het zich nu genoodzaakt zag om onrust op de financiële markt weg te nemen, aangezien er onduidelijkheid ontstond over de investering die Benetton zou doen voor RFID. Over de hoogte daarvan kon Sartor nog geen mededeling doen. "Dat is onderdeel van de evaluatie."

Een belangrijk aspect aan RFID is privacy. Wie een kledingstuk koopt waar een werkende chip in is verwerkt, kan herkend worden met een RFID-lezer. Wanneer een toenemende hoeveelheid producten voorzien wordt van RFID-chips, lopen consumenten het risico wandelende databases te worden. Meteen na het eerste nieuws over de RFID-plannen van Benetton kwam er een anti-RFID lobby op gang. De Amerikaanse actiegroep CASPIAN (Consumers Against Supermarket Privacy Invasion And Numbering) is in dat opzicht het actiefst, het zette onder meer de protestsite Boycotbenetton.org op.

Is Benetton niet ook gezwicht onder druk van privacygroepen? "Absoluut niet", zegt Sartor, "er was nog geen besluit genomen en er is dus ook geen besluit ongedaan gemaakt onder druk van privacygroepen." Sartor: "RFID is voor ons puur een logistiek hulpmiddel, tussen magazijn en winkel. We hebben RFID niet bedacht als een middel om toe te passen binnen marketing, dat gaan we ook niet doen. De labels werken niet meer zodra je de winkel verlaat."

Hoe Benetton – mocht het RFID invoeren – de chips buiten werking wil stellen is nog niet besloten. "Het kan in de winkel gedaan worden, maar we kunnen ook uitleggen hoe mensen thuis de chips uit hun kleding kunnen halen." De optie om de chip aan het prijskaartje te bevestigen wordt ook besproken, aldus Sartor, maar er zitten nadelen aan deze methode, zegt hij. "Je kunt niet vanaf het eerste begin van de productie het kledingstuk tracken, een prijskaartje komt er pas in een later stadium aan te hangen." Hoe gevoelig is Benetton als het gaat om privacy en RFID? "We merken dat er angst is over kleding met chips", zegt Sartor, "daar moeten we rekening mee houden als we het gaan invoeren, met name in onze communicatie."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond