Deel dit artikel
-

Beschermingstermijn van het auteursrecht wordt uitgebreid

Op 1 november wordt de beschermingstermijn van het auteursrecht en bepaalde naburige rechten verlengd van 50 naar 70 jaar. Een wetsvoorstel hierover is begin oktober al aanvaard.

Uitvoerend kunstenaars van muziekwerken en de platenproducent of- maatschappij kunnen hierdoor langer een vergoeding voor door hen gemaakte werk(en) krijgen. De verandering heeft dus meteen gevolgen voor het gebruik van muziek via allerlei soorten (online) media.

De Europese Commissie vond dat uitvoerend kunstenaars met een beschermingstermijn van 50 jaar een belangrijk deel van hun leven niet kunnen profiteren van de aan hun uitvoering verbonden opbrengst. Uitvoerend kunstenaars starten doorgaans al op vroege leeftijd een carrière, en bovendien leven mensen langer. Dit maakt dat een steeds grotere groep niet gedurende hun gehele leven bescherming geniet. Het zo geheten inkomensgat wordt nu dus gedicht.

Ook komt er een fonds waarop minder bekende (sessie-)muzikanten, die voor een eenmalig bedrag afstand van hun rechten hebben gedaan, een beroep kunnen doen in de verlengde termijn tussen 50 tot 70 jaar.

Zowel in de Tweede Kamer als in de Eerste Kamer is het wetsvoorstel zonder stemming aangenomen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond