Deel dit artikel
-

Bestedingen webvertising in Nederland verder gedaald

De bestedingen aan internetreclame zijn in het derde kwartaal van dit jaar met ruim 27 procent gedaald ten opzichte van de voorgaande periode. Toch zal het jaar 2001, dankzij het uitzonderlijk sterke eerste kwartaal, gelijke tred houden met 2000. Dat is de belangrijkste conclusie van BBC De Media en Reclame Bank in het Kwartaalbericht Webvertising.

In het derde kwartaal is voor 11,5 miljoen gulden geadverteerd op internet. Het kwartaal ervoor bedroeg dit nog 15,8 miljoen. Het is de tweede achtereenvolgende periode dat de bestedingen krimpen. Toch is cumulatief bezien geen sprake van een teruggang. In de eerste negen maanden van dit jaar is 42,4 miljoen gulden besteed aan webvertising, in 2000 was dat nog 39,3 miljoen. Deze schijnbare tegenstelling tussen korte en lange termijn komt voor rekening van het uitzonderlijk gunstige eerste kwartaal van 2001. Toen werd bijna 120 procent meer dan in 2000 uitgegeven.

BBC brengt nog een andere verklaring naar voren. Zo liet het tweede kwartaal van 2000 een grote groei zien doordat het aantal deelnemers aan het onderzoek toen nog toenam. Sinds juni 2001 levert Ilse Media (eigenaar van veelbezochte sites als Startpagina.nl, Nu.nl, Ilse.nl en VrouwOnline.nl) geen cijfers meer aan BBC. De geregistreerde bestedingen van het derde kwartaal kunnen hierdoor lager liggen dan ze in werkelijkheid zijn. Paul Molenaar, directeur van Ilse Media, stelde dat Ilse in het vierde kwartaal wel weer cijfers zal leveren aan BBC. Door een ?interne fout? waren de bestedingen niet naar buiten gebracht.

Deze kanttekeningen in acht genomen gaat BBC er vooralsnog vanuit dat het jaar op het niveau van 2000 zal worden afgesloten. De voorspelling sluit aan bij die van Igor Beuker, voorzitter van het IAB Nederland . Hij zei destijds te verwachten dat 2001 met lichte winst, of gelijk aan 2000 zou worden afgesloten.

Uitgesplitst naar sector blijken in het derde kwartaal mediabedrijven het meest geadverteerd te hebben. ?Niet dat deze branche nou meer is gaan uitgeven aan webvertising, ze hebben slechts de budgetten minder drastisch naar beneden bijgesteld?, aldus BBC. Tot dusver werd de ranglijst aangevoerd door de ICT-sector en de financiële dienstverlening. Vooral deze laatste branche staat volgens de BBC duidelijk onder druk van tegenvallende resultaten.

Binnen de mediasector moet rekening worden gehouden met het feit dat er in hoge mate sprake is van inhouse advertising en barterdeals, benadrukt BBC verder. Deze trend lijkt aan te sluiten bij ontwikkelingen in de VS. Daar houdt bijvoorbeeld mediabedrijf AOL Time Warner de bestedingen kunstmatig hoog, door op de eigen websites te adverteren voor de media-onderdelen van het bedrijf.

BBC signaleert dat de budgetten voor internetreclame nog altijd sterk geconcentreerd zijn bij een kleine groep adverteerders. De top 25 van adverteerders was in het derde kwartaal verantwoordelijk voor 51 procent van de totale internetbestedingen. De samenstelling van de top 25 fluctueert wel weer sterk. Een jaar geleden nam dezelfde groep 16 procent voor zijn rekening.

Deel dit bericht

4 Reacties

Nathan Skwortsow

Ik vind het onterecht dat uitgaven aan webvertising afnemen. Adverteren op internet kan wel degelijk effectief zijn en de adverteerders hebben mislukte campagnes vaak aan zichzelf te wijten. Een goed opgezette campagne die loopt over goed geprofileerde websites zal, naast zachte resultaten zoals het branding effect, ook harde resultaten boeken.Veel adverteerders zouden zichzelf eerst de volgende vragen moeten stellen voordat ze banners / buttons plaatsen, zodat de context waarin de banner geplaatst wordt optimaal is. 1) Is de doelgroep geschikt voor mijn campagne?2) Heb ik een aantrekkelijk product?3) Wat is de afstand (eventueel in kliks) naar mijn propositie? Omdat dit vaak niet gebeurt wordt de banner-blindheid groter, de Click-Through-Rate lager en dalen de CPM-tarieven. Ondanks dat er een grote hoeveelheid sites is die een heterogeen publiek bedient, denk ik dat bedrijven als WebAds en DoubleClick zeker bestaansrecht hebben wanneer ze bedrijven goed adviseren over de inzet van internet als advertentiemedium.

Pete Rihards

Ik zou ook zeggen dat ik het onterecht vindt dat wanneer ik salarisverlaging krijg. Nathan is voor eigen parochie aan het prediken. Banners zijn morsdood, omdat het niet werkt. Branding? Dat wordt al jaren geroepen, zonder enige overtuiging. Noem zelf eens drie online campagnes die je recent gezien hebt? Ik kan er niet een bedenken. Zelfs Yahoo gooit er honderden advertentiemensen uit en hoopt via ADSL alsnog geld te gaan verdienen. Het getuigt van struisvogelgedrag – iets waar de internetwereld zeer bekwaam in is gebleken – wanneer er nu weer een pleidooi vóór webverteren wordt gehouden. Als de klant (de adverteerders) het niet wil, zou het wel eens zo kunnen zijn dat hij niet tevreden is met het resultaat. In andere sectoren van de economie bepaalt de klant het succes van een product door het al dan niet te kopen. Maar bij internet mag kennelijk de ondernemer (de leverancier) de klant dan dom noemen. Drie keer raden wie er dan echt dom is.

Timothy Leary

wie is dom? Elke marketeer die NIET inziet dat het Internet massamedia bedient zoals WWW en Email en mogelijk kunnen bijdragen aan een succesvolle (marketing-)communicatie. Stop nu eens met het gezeik van het werkt niet; ergo ga gewoon eens goed nadenken over OF je Internet kan toevoegen aan je marketingmix en zo ja HOE je dat dan het beste kan doen.

Chefren Hagens

Leuk hoor, "mailen met een lijk", affijn, ik raad Timothy Leary aan de homepage die voor hem is opgericht rustig door te nemen. En hier niet weinig geestverruimend precies dat te doen waarvan hij meent dat anderen er mee moeten stoppen: "Stop nu eens met het gezeik van het werkt niet; ergo ga gewoon eens goed nadenken over OF je Internet kan toevoegen aan je marketingmix en zo ja HOE je dat dan het beste kan doen." Dat laatste is net zo goed gezeik en bellenblazerij. En het ergste is, het is nergens voor nodig. Het aardige aan internet en daarop advertereren is dat je, zoals we bij e-knip al vanaf dag nul doen, kan =meten= welke advertenties werken en welke niet. Eng woord voor de meeste internet-reclameknoeiers wed ik, "meten". Dat is zorgen dat je =weet= hoeveel respons individuele reclame veroorzaakt en =hoeveel= nut een en ander voor je product oplevert. Kost vrijwel niets. Bij e-knip vragen we aan de proefklanten hoe ze bij e-knip zijn gekomen. Lekker open gestelde vraag, wat blijkt: Groot deel van de proefklanten vult dat niet verplichte veld naar het schijnt met enig plezier in. (Klein deel daarvan meent dat het antwoord "via internet" zinnig is, dan moeten we nog steeds altijd een beetje gniffelen.) Grootste deel antwoord, en de rest krijgen we met een eenvoudig vriendelijk mailtje achteraf vaak aangevuld. Vervolgens categoriseren en klaar. Dat wil zeggen, met een programmaatje van niets is daarna via het web zo continu te volgen hoeveel rendement een bepaalde bron opleverde. Enerzijds hoeveel proefklanten anderzijds hoeveel betalende klanten. Aan die betalende klanten en de kosten voor de advertentie is voor ons direct af te lezen hoe zinnig de gemaakte reclamekosten waren en of voortzetting van de reclameuiting moet worden overwogen. Omdat e-knip wel "e" voor de naam heeft staan omdat het een e-dienst is maar verder een normaal bedrijf wenst te zijn wordt iedere niet aantoonbaar geld opleverende reclameuiting onmiddelijk geschrapt. Dat reclamegeld kan tenslotte aantoonbaar beter aan nieuwe kansen worden uitgegeven. "Keep It Simple Stupid" +++chefren p.s. e-knip doet niet aan bartering (ruilen van diensten) en andere onnodig complexe schema's die een simpele kosten-baten analyse in de weg staan. p.p.s. e-knip is continu bezig met het "tunen" van de advertenties. De gangbare buttons en banners zijn volgens de metingen nagenoeg waardeloos. Als ergonomisch geschoolde kan ik melden dat me dat niets verbaast. De ogen van de kijkers springen er moeiteloos overheen. Het blikveld is op zich vrij ruim, het aandachtveld, waar men echt leest, niet meer dan duimnagel op gestrekte arm, de kijker ziet die buttons echt niet. Aan geknipper herkent het oog, buiten het "bewustzijn" om, dat er niets interessants staat.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond