Betaalde internetedities kranten nog niet erg gewild

De verkoop van krantenedities via internet bij twee Nederlandse dagbladen loopt nog niet echt storm. Het Nederlands Dagblad zegt echter tevreden te zijn met de verkoop van duizend exemplaren van de krant in PDF-formaat sinds maart van dit jaar. Dagblad van het Noorden heeft nu honderd abonnees voor zijn I-ditie.
Het Nederlands Dagblad claimt de eerste krant ter wereld te zijn die startte met digitale verspreiding. In 1997 werd de krant via e-mail verstuurd. Een jaar later startte het met online distributie tegen een gelijk abonnementstarief als gevraagd wordt voor de papieren krant. Het aantal abonnees voor deze PDF-krant is echter nog gering, 20 tegenover 33 duizend voor de papieren krant.
Sinds maart biedt het Nederlands Dagblad de mogelijkheid om via de site voor een bedrag van 1,35 euro losse kranten in PDF-formaat te kopen. Dat blijkt al meer aan te slaan. Ruud Vos, projectleider voor de internetactiviteiten van het Nederlands Dagblad, zegt dat er "sinds maart duizend zijn verkocht". Hij zegt daarover "tevreden" te zijn. "We verkopen ook losse exemplaren via de digitale krantenkiosk van PEPC en het Canadese Newspaperdirect.com. Dat doen we al langer, sinds september vorig jaar. In die periode zijn er ook duizend via hen verkocht."
Voor betaling van de losse kranten werkt het Nederlands Dagblad sinds deze zomer samen met het Duitse bedrijf Firstgate, dat daarmee de plaats innam van Bibit, het Nederlandse bedrijf dat gespecialiseerd is in afhandeling van internetbetalingen. "Firstgate bood ook de mogelijkheid om met eenmalige machtiging te werken", zegt Vos. "Bij Bibit hebben we dit niet aangeboden gekregen." Bovendien houdt de krant met het inschakelen van Firstgate meer over per transactie, aldus Vos.
Behalve het online abonnement en de verkoop van losse exemplaren (ook uit het archief) biedt het Nederlands Dagblad sinds 1 juli eveneens betaalde toegang tot dossiers . Er wordt vijftig eurocent per uur zoeken berekend. "Tot op heden is het enkele honderden keren geraadpleegd", zegt Vos. Wat dit gaat opleveren is nog niet duidelijk, zegt hij, want mensen kregen ter introductie een krediet van vijf euro voor het zoeken in het archief. Sinds enkele dagen ziet de krant een overgang van deze proefabonnementen naar betalende bezoekers.
Noorden
Ook het Dagblad van het Noorden , de samenvoeging van enkele noordelijke kranten, waaronder het Nieuwsblad van het Noorden, startte met de verkoop van een interneteditie, in april van dit jaar. Het gaat hier om de verkoop van regiokaternen in PDF-formaat. Deze zouden aantrekkelijk zijn voor mensen die op de hoogte willen blijven van het nieuws uit de regio waar gewerkt wordt, of het nieuws van een vroegere woonplek. I-ditie kost twee euro per maand en wordt verrekend via het abonnementsgeld.
"We hebben nu ongeveer honderd abonnees", zegt Peter Spijker, manager Informatieservices bij NDC (Noordelijke Dagbladcombinatie), de uitgever van het Dagblad van het Noorden. Hij noemt dat "een redelijk" aantal, hoewel de papieren krant 170 duizend abonnees heeft. "We verwachten dat het aantal zal toenemen als we het kunnen aanbieden aan niet-abonnees", zegt Spijker. Dan wordt het volgens hem ook interessant voor het bedrijfsleven. Momenteel worden daarover gesprekken gevoerd, zegt Spijker. Het loskoppelen met het papieren abonnement betekent dat er ook een andere prijsstructuur ontstaat, hoe die eruit gaat zien is echter nog niet duidelijk.
Volgens Spijker zijn er momenteel twee problemen met de I-ditie. "De PDF is nog te zwaar voor veel internetters. Daarnaast is het Dagblad van het Noorden nog in ontwikkeling. We maken negen edities en de codering van de pagina's wordt nog regelmatig gewijzigd, wat leidt tot problemen bij het versturen van de PDF. Het gebeurt dan dat iemand een andere editie krijgt dan hij gevraagd heeft. De redactie is in dat opzicht nog niet genoeg bekend met het feit dat ze ook andere diensten levert."
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond