Deel dit artikel
-

“Beursgang Google”

Google maakt zich op voor een beursgang, die begin volgend jaar gehouden zal worden en naar schatting tussen de 15 en 25 miljard dollar zal opleveren. De aandelen worden per opbod via internet verkocht. Dit meldt de Financial Times.

De krant baseert zich op uitlatingen van iemand die betrokken is bij de plannen voor de beursgang. Deze persoon zegt dat de waarde van Google op tussen de 15 en 25 miljard dollar wordt geraamd.

Over een beursgang van het vijf jaar oude Google wordt al geruime tijd gesproken. Wall Street hoopt dat een IPO van Google zal zorgen voor een opleving in de technologiesector. Google zelf onthield zich tot op heden van commentaar, wel maakte ceo Eric Schmidt eerder dit jaar nog nadrukkelijk melding van de voordelen die hij zag aan het private bestaan van Google.

Volgens de Financial Times maakt Google nu een winst van 150 miljoen dollar op een omzet van 500 miljoen dollar. Het bedrijf maakt zelf geen financiële resultaten bekend.

De verkoop van de aandelen zal via internet gebeuren, weet de Britse krant. Google hoopt hiermee de greep van Wall Street op beursgangen te verminderen. De gang van zaken rond de beursgang van enkele technologiebedrijven in het verleden, hebben het afgelopen jaar ook tot schandalen geleid. Zakenbanken bevoordeelden eigen relaties bij de beursgangen die ze verzorgden, zo bleek.

De Wall Street Journal pikte het nieuws over de beursgang van Google ook op, maar op basis van eigen bronnen weet het te melden dat er nog niet gesproken is over een datum waarop Google naar de beurs gaat. Ook zegt de krant dat er nog niets besloten is over de manier waarop de beursgang wordt gedaan.

De afgelopen twee weken zijn er gesprekken gevoerd met twaalf zakenbanken, aldus de Wall Street Journal. Google heeft daarin kenbaar gemaakt dat het een beursgang wil, en dat het de aandelen aan een zo breed mogelijk publiek wil aanbieden. De bron van de Wall Street Journal ontkent dat er al een besluit is genomen over online verkoop van de aandelen.

Volgens de Wall Street Journal heeft Google een omzet van 800 miljoen dollar en maakt het 100 tot 200 miljoen dollar winst dit jaar. Een beursgang heeft Google om die reden niet nodig. Het bedrijf zou toch aansturen op een IPO om de investeerders, waaronder Kleiner Perkins Caufield & Byers en Sequoia Capital, maar ook het eigen personeel, te 'belonen' voor de investering en inzet.

Op basis van zijn bronnen meldt de Wall Street Journal dat bij de gesprekken over een beursgang uitgegaan wordt van een waarde voor Google van tussen de 15 en 25 miljard dollar. Google zou daarmee ongeveer evenveel waard zijn als Amazon en een iets hogere beurswaarde hebben dan Yahoo.

Deel dit bericht

1 Reacties

Johan

Een beursgang van Google? Het bedrijf dat altijd geheimzinnig heeft gedaan over de financiële resultaten. Dit bedrijf gaat in één keer inzicht geven in zijn boekhouding? Waarom zou het bedrijf de 'mythe' plotseling om zeep willen helpen? Ik denk dat hun monopolipositie wordt bedreigd. Zij zien zelf een ontwikkeling die het niet langer mogelijk maakt dat Google automatisch nr 1 is…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond