Deel dit artikel
-

Beursgang Zynga mislukt: is de bubbel nu echt begonnen?

De beursgang van spelletjesbedrijf Zynga is op een deceptie uitgedraaid. Het moest de grootste beursgang worden van een Amerikaans internetbedrijf sinds die van Google in 2004, maar de openingskoers eindigde bij sluitingstijd van de beurs vrijdag 5 procent lager. En dat rechtvaardigt de vraag: is de tweede internetbubbel nu echt begonnen?

De honderd miljoen aandelen van Zynga werden in de markt gezet tegen een introductiekoers van 10 dollar. Net als met eerdere beursintroducties van internetondernemingen de laatste maanden – Groupon, Pandora en LinkedIn – steeg de koers eerst sterk, met 12 procent naar 11,25 dollar.  Het had ook wel wat: CEO Mark Pincus die samen met zijn vrouw de bel van Nasdaq mocht rinkelen. Nasdaq-baas Robert Greifeld stond er glimmend naast. Maar al na enkele minuten zette de daling in.

Een ‘busted deal’ noemen Amerikaanse analisten de IPO van Zynga. Grotere investeerders en hedge fondsen waren op zijn zachtst ‘not amused’. Zynga zelf weigerde vrijdag elk commentaar, afgezien van enkele bestuurders die lieten weten dat zij voor de ‘lange termijn’ gaan. John Doerr, een van de belangrijkste aandeelhouders van Zynga, verklaarde voor de beursgang nog optimistisch: “Tien jaar vanaf nu zullen we terugkijken en ons realiseren dat het het begin was van de tweede internet boom.”

Het leek allemaal een beetje een herhaling van de roemruchte beursgang van World Online in 2000, het internetbedrijf van Nina Brink waarvan de koers kort na de beursgang ook instortte. Saillant detail is dat grootaandeelhouder Mark Pincus begin dit jaar al profiteerde van alle speculatie rond de beursgang door een deel van zijn aandelen te verkopen. Nina Brink verkocht haar eigen aandelen enkele weken voor de beursgang van WOL voor zes euro, nog geen zevende deel van de introductiekoers.

Toch hing de mislukking al enigszins in de lucht. Analisten hadden al gewaarschuwd voor ‘stratosferische verwachtingen’, ondanks de best aardige bedrijfsresultaten.  In de eerste negen maanden van dit jaar verdubbelde de omzet van Zynga (met 1700 werknemers) ruimschoots tot 829 miljoen dollar, bij een winst van 31 miljoen dollar. Zynga zou zich echter aan zijn ambities hebben vertild. Het ophalen van 1 miljard dollar is onder de huidige omstandigheden enorm moeilijk. Bovendien heeft Zynga 14 procent van zijn uitstaande aandelen verkocht, dat is meer dan LinkedIn en Groupon. Bij een beperkter aantal aandelen was de koers vermoedelijk minder snel onderuitgezakt.

De mislukte beursgang is slecht nieuws en zal er wellicht toe leiden dat andere geplande beursintroducties, wellicht ook die van Facebook in het voorjaar, zullen worden uitgesteld of afgeblazen. Van de 42 techaandelen die dit jaar naar de Amerikaanse beurs gingen steeg de koers gemiddeld 20,4 procent, nu is de hele groep 15 procent gezakt.

UPDATE: Koers daalt maandag 19/12 verder.

Deel dit bericht

6 Reacties

Gyurka Jansen

Begin van de bubbel, of begin van het “knappen van”? Een klein belangrijk verschil, lijkt me zo. Zynga lijkt me overigens een extreem ongelukkig voorbeeld, en daarmee ook een slecht begin van een nieuwe serie IPO’s. Want ja: het zou best nog eens kunnen zijn dat er nu meer volgen als we echt gaan denken dat er nu een bel op knappen staat.

Goed, iets minder hoge verwachtingen dan maar?

Victor

sorry hoor, maar als jullie zynga als een concurrent zien van zynga, dan creeeren jullie ook een bubbel door niet naar de echte details te kijken. In bezoekers aantallen even groot, maar qua omzet is zynga toch vele malen groter. Zynga is naar de beurs en de aandeelhouders van het eerste uur zijn rijk. dus wat nou over mislukte beursgang?

Victor

ik bedoelde als jullie spil games als concu zien van zynga.

John Bakker

Dus volgens jouw logica is een beursgang geslaagd als de aandeelhouders van het eerste uur rijk zijn? Ik denk niet dat het zo werkt. En ik zie in dit artikel geen enkele verwijzing naar Spil Games.

Victor

http://www.emerce.nl/nieuws/zynga-vanmiddag-beurs

hier dus wel!

en ja. aandeelhouders speculeren met geld. dus moeten een meerwaarde eruit zien te halen. nou dat is gelukt. nu zijn het de goudzoekers die pijn krijgen en dan komt een bedrijf in rustig vaarwater en is er een koers die meedeint op resultaat van het bedrijf. Krijg je andere aandeelhouders en afwegingen.

Frank

welke idioot laat een klein prut bedrijfje als zynga die 2 en een half lullig facebook spelletje hebben gemaakt en amper winst draaien nou naar de beurs gaan??
Zijn alleen wat banken en eigenaren rijker van geworden

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond