Deel dit artikel
-

Bezoekersaantallen dagbladsites blijven stijgen

Ruim 11 miljoen Nederlanders bezochten in 2011 dagbladsites. Dat is niet alleen een stijging ten opzichte van het vorige jaar, maar bovenal realiseerden de dagbladsites een stabiel bereik door de jaren heen. Dat zegt Cubeco, het marketingplatform van NDP Nieuwsmedia.

Het bereik van de dagbladsites is (pdf) ruim tachtig procent. Met andere woorden, acht van de
tien Nederlanders bezochten in 2011 dagbladsites. Negentig procent van alle 25 tot 55 jarigen heeft in 2011 één of meer dagbladsites bezocht. En 1,9 miljoen Nederlanders hebben een dagbladapp geïnstalleerd.

Dagbladsites trekken maandelijks 7 miljoen Nederlanders van 13 jaar en ouder. Het gemiddeld maandbereik van dagbladsites komt in 2011 uit op 51 procnt. Het gaat om 3,8 miljoen mannen (55 procent) en 3,2 miljoen vrouwen (45 procent).

Het maandbereik van de dagbladsites onder mannen is van 52 in 2008 opgelopen tot 56 procent in 2011. Het bereik onder vrouwen was in 2008 nog 42 procent; het maandbereik in 2011 komt uit op 45 procent.

Het maandverloop verschilt van jaar tot jaar. In 2008 waren er geen uitschieters. In 2009 en 2010 scoorde de maand mei uitzonderlijk hoog. Voor 2011 zien onderzoekers een hoog bereik in de laatste drie maanden van het jaar. In het algemeen kan gesteld worden dat het bereik door het jaar heen bijzonder stabiel is, met slechts een marge van 5 procent.

Dagbladsites bereiken jong en oud. Onder jongeren van 13-24 jaar is het maandbereik 48 procent; onder 25-54 jaar 59 procent en onder 55+ scoort het maandbereik 38 procent.
De leeftijdscategorie met de meeste bezoekers is die van 25-54 jaar, een vaak ingeschakelde mediadoelgroep. Dit is de laatste jaren ongewijzigd. Wel is er een toename van het aantal bezoekers van 55 jaar en ouder. Deze groep groeit in aantallen en digitaliseert in rap temp, aldus Cebuco.

Dagbladsites scoren in de hogere welstandsklasse 60 procent maandbereik; het bereik in de lagere welstandsklasse komt uit op 45 procent. Ook het opleidingsprofiel van de dagbladsite bezoeker is door de jaren heen stabiel.

Deel dit bericht

8 Reacties

Ronald Egas

Wellicht een idee om de bereikscijfers van nu.nl en nos.nl toe te voegen ter vergelijking? Wat maakt het nou uit of een nieuws site ook een fysieke krant heeft.

Inge Janse

Dat zou inderdaad interessant zijn, Ronald. Gelukkig lees ik op http://www.nu.nl/media/2746461/dagbladsites-steeds-populairder.html het volgende: “In het onderzoek zijn websites als NU.nl en Nos.nl niet meegenomen omdat deze niet verbonden zijn aan dagbladen. NU.nl bereikt maandelijks ongeveer 5,5 miljoen Nederlanders.”

Aangezien de basis STIR-cijfers zijn, had Cubeco volgens mij die vergelijking eenvoudig zelf kunnen maken. Het nogal ronkende persbericht doet daarom vooral vermoeden dat het hier een goednieuwsshow betreft om krantensites toch vooral interessant te blijven houden voor online adverteerders. Zo lees ik op de website van Cubeco (http://www.cebuco.nl/) ook prachtige frases als ‘dagbladen zorgen voor de meest complete mediabeleving’. Helemaal objectief zullen ze daar dus niet zijn 🙂

Richard

@Ronald: Ik begrijp uit jouw reactie dat je niet bepaald een liefhebber bent van het medium dagblad:p?!!

En waarom moeten de bereikcijfers van nu.nl/nos worden toegevoegd aan een artikel over onderzoekscijfers van Cebuco? En indien er “vergelijkende” cijfers worden gepubliceerd tussen een dagblad en een nieuwsite dan graag bijvoorbeeld de gemiddelde leesduur,maar dat zijn misschien cijfers die jij wellicht liever niet ziet?

En gezien het feit dat nu.nl bijvoorbeeld regelmatig een dagblad(!!) als bron hanteerd bij artikelen en vooral ANP berichten een beetje herschrijft, maakt het vwb de redactionele inbreng wel degelijk uit of een nieuws site ook een fysieke krant(lees: volwaardige redactie) heeft.

Jort Ruiter

Een nieuwssite met of zonder krant maakt weining verschil; Feit is dat de sites alleen maar meer terrein winnen door de snelheid van nieuws en de papieren versies altijd een dag later komen en het alleen maar moeilijker krijgen. Ze worden dunner, adverteerders investeren minder en dus die krant wordt steeds minder interessant voor de lezer. Logisch dat de lezer dan zijn nieuws consumeert op de site waar hij/zij jaren lang de papieren versie van heeft gelezen.

RS

@Richard, Geheel met je eens.
@Ronald, als je de sites echt wilt vergelijken kun je ook nog altijd http://www.stir.nl raadplegen.

Richard

@Jort: Ik betwist ook niet dat snelheid van nieuws publiceren is toegenomen,maar WEL dat het niet uitmaakt of een nieuws site een dagblad “achter”zich heeft staan of niet. Zoals ik al aangaf hanteren sites als nu.nl veelal een dagblad(!!!) als bron, danwel worden ANP berichten enigzins herschreven. Voor wat bereft redactionele inbreng maakt het dus wel degelijk uit of er een volwaardige,kwalitatieve reactie als bron kan worden gebruikt.

Tevens is jouw argument dat “de papieren versies altijd een dag later komen” ook geen sterkhouder in deze discussie aangezien de dagbladen ook gewoon nieuws sites hebben weer altijd actueel nieuws op staat.

Zoals ik al zei is het van net zulk groot belang wat nu precies de leesintensiteit is en de leesduur, en dan scoren dagbladen aanzienlijk beter dan online medium.

Jouw argumenten dat kranten dunner worden,adverteerders minder investeren en dus minder interessant zijn voor lezers stroken geheel niet of grotendeels niet met de waarheid, wellicht had je dus beter hier “mijn inziens” aan toe kunnen voegen.

Inge Janse

Interessante aanvulling: http://www.rethinkingmedia.nl/2012/02/23/deze-nieuwssites-groeien-pas-echt-en-sommige-krimpen/

“Volgens Cebuco groeide het bereik (onderzoek, PDF) van de krantensites vorig jaar met 4,2 procent. Maar iedereen weet dat de kranten online weinig te vertellen hebben. Uit een analyse van STIR cijfers blijkt dat in de top 10 van drukst bezochte nieuwssites van Nederland 8 kranten prijken, maar Nu.nl en NOS.nl verwerken binnen die top 10 samen 56,6% van alle bezoeken aan nieuwssites.”

Richard

@Inge: Inderdaad een interessante aanvulling.

Je zou hier namelijk uit kunnen concluderen dat het dus blijkbaar wel iets uitmaakt of een nieuws site gerelateerd is aan een dagblad aangezien bij 8 vd 10 meest bezochte nieuws sites dit het geval is.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond