Deel dit artikel
-

Black Friday ontkracht hype van ‘social shopping’

Social shopping genereerde nog geen half procent omzet op koopjesdag Black Friday in Amerika, eenderde minder dan vorig jaar. Over de hele dag werd voor meer dan een miljard dollar gekocht.

Black Friday is ieder jaar een markering in het e-commerceseizoen in Amerika. Dan zijn veel Amerikanen vrij en nemen de tijd om te winkelen voor de kerstman. Onderzoeken van comScore en IBM laten de trends van dit jaar zien.

Het sentiment is goed. De omzetten stegen met zestien tot twintig procent, afhankelijk van de onderzoeker, en er gingen meer mensen online om meer spulletjes te kopen.

Een eerste hype die dit jaar sneuvelde was die van social shopping. De gedachte achter dat verschijnsel is dat kopers elkaar via Twitter, Facebook en YouTube winkeltips geven. ‘Winkelen met bekenden’ zou een betere ervaring opleveren dan alleen shoppen. Dat blijkt niet aan te slaan. Social shopping genereerde 0,34 procent van de dagomzet op Black Friday, 35 procent minder dan het jaar ervoor. Een onderzoek van Compete.com laat zien dat twitteraars hooguit iets vaker naar een retailsite klikken als ze diens uiting zien.

Een hype die wel doorzet is die van mobile commerce. Tien procent van al het verkeer aan webwinkels was afkomstig van de iPad. De iPhone was goed voor 8,7 procent en Androidtoestellen voor 5,5 procent.

Voorts blijkt dat het winkelend publiek slimmer te werk gaat. Er wordt beter gezocht naar de winkels met de beste prijs. Dat leidt ertoe, dat het gemiddelde aankoopbedrag met 4,7 procent afnam tot 181,22 dollar. Het aantal items dat de Amerikaan kocht via het web daalde ook, met twaalf procent tot 5,6 producten.

Daar staat tegenover dat er dit jaar meer mensen naar het web trokken voor hun kerstboodschappen. Het aantal online shoppers afgelopen vrijdag bedroeg 57,3 miljoen, wat een stijging vertegenwoordigt van achttien procent.

De productcategorie die dit jaar het snelst groeit, is die van de digitale downloads

Foto: John Henderson (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond