Deel dit artikel
-

Eventuele zege Biden niet per definitie goed nieuws voor Big Tech

De verkiezingsstrijd in de VS is woensdagochtend vroeg nog altijd onbeslist, al verloopt deze volgens verwachting. Biden heeft een voorsprong, maar Trump behoudt ‘eigen’ staten en doet het iets beter dan verwacht. De techindustrie hoopt alsnog op een overwinning van Biden.

De Amerikaanse techindustrie heeft Biden in zijn campagne financieel flink gesteund. Niet rechtstreeks, politieke donaties door bedrijven zijn niet toegestaan, maar via financiële steun van hun oprichters of het management.

Alphabet, Microsoft, Amazon, Apple en Facebook behoorden tot de zeven grootste financiers van Bidens campagne, volgens het Center for Responsive Politics. Werknemers van Alphabet (moederbedrijf Google) doneerden in totaal 3,7 miljoen dollar.

Techbedrijven hadden het onder Trump moeilijk: vanwege visumbeperkingen konden techbedrijven minder aanspraak maken op buitenlands techtalent. Veel Amerikaanse bedrijven konden niet meer zaken doen met Chinese afnemers wegens handelsbeperkingen.

Halfgeleiderreus Broadcom dankte 5 procent van zijn omzet aan Huawei, door toedoen van Trump heeft het alleen al in 2019 2 miljard dollar omzet verloren. De totale schade als gevolg van het handelsoorlog tussen de VS en China bedraagt 49 miljard dollar.

De hevig verstoorde handelsbetrekkingen met China zouden onder Biden weer hersteld kunnen worden. Biden zou ook de maatregelen tegen Huawei en TikTok terug kunnen draaien. Het zal echter niet tot zijn grootste prioriteiten behoren. Bovendien maakt ook Biden zich zorgen over Chinese inmenging.

Biden wil wel flink investeren in nieuwe technologie als onderdeel van zijn Buy American economische agenda. Zeker 300 miljard dollar gaat naar de ontwikkeling van elektrische auto’s, 5G en kunstmatige intelligentie. Duurzame energie krijgt onder Biden een flinke boost.

Maar het betekent niet dat tech onder Biden opgelucht adem kan halen.

Biden wil voor alle grote bedrijven belastingen doorvoeren van minstens 15 procent. Ook is hij niet tegen een belasting op digitale diensten, waarop met name Europese landen hebben aangedrongen. Dat heeft gevolgen voor de mooie winstcijfers van de techreuzen.

Net als de Republikeinen zijn de Democraten voorstander van het opheffen van Sectie 230, wetgeving waardoor met name sociale media (Twitter, Facebook, YouTube) niet verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor wat gebruikers op hun platformen doen.

Ook vinden de Democraten techbedrijven veel te machtig geworden, al hoeft dat niet te betekenen dat Biden zal aandringen op het opsplitsen van techreuzen.

Mocht Trump de verkiezingen met de hakken over de sloot gaan winnen, dan verandert er vermoedelijk weinig. Fiscaal is Trump vriendelijker voor tech, maar in elk ander opzicht niet.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond