Deel dit artikel
-

Bloggers krijgen gratis juridisch advies

Weblog Punt.nl en Mijndomein.nl gaan hun gebruikers voortaan juridisch ondersteunen als er conflicten ontstaan over publicaties op hun weblog.

Webloggers of websitebeheerders die een brief van een advocaat ontvangen, kunnen zich melden bij De Raadslijn, een juridisch kantoor dat vooral het Midden- en Kleinbedrijf adviseert. De blogger krijgt dan kosteloos advies om de situatie het hoofd te bieden.

Webloggers krijgen bij publicatie van opinie-artikelen en nieuws vaak te maken met de dreiging met een kort-geding, een schadeclaim of een geldboete. In de praktijk kwam het bij gebruikers van Punt.nl tot op heden nooit tot een rechtszaak, maar veel mensen voelen zich wel geïntimideerd door de faxen en e-mails van advocatenkantoren, met moeilijke termen en hoge bedragen. "We krijgen er flink wat van," zegt Henkjan de Krijger, oprichter van Punt.nl en Mijndomein.nl. "Het merendeel gaat echt helemaal nergens over."

Directe aanleiding voor De Krijger was een conflict over een weblog waar een malafide pc-verkoper onder vuur werd genomen. "Volkomen terecht dat die werd aangepakt, maar dat bedrijf wilde natuurlijk niet genoemd worden."

De Krijger heeft de juridische advisering niet in het leven geroepen om de vrijheid van meningsuiting ten koste van alles te verdedigen. "Het is geen aanmoediging voor bloggers om de remmen los te gooien. Wij zijn tamelijk voorzichtig met het verwijderen van blogs, maar zaken als kinderporno en piraterij zullen ook wij niet toestaan. Als BREIN bij ons aanklopt met een gerede klacht, zullen we daaraan natuurlijk gehoor geven."

De juridische advisering maakt onderdeel uit van de verdere professionalering van Punt.nl, die 190.000 geregistreerde gebruikers telt. De Krijger: "We gaan Mijndomein en Punt.nl nog dit jaar in elkaar schuiven. Je kunt dan bloggen onder je eigen domeinnaam en niet die van Punt.nl."

 

Deel dit bericht

1 Reacties

Erik

'Webloggers of websitebeheerders kunnen zich melden bij een juridisch kantoor' Wie betaalt dan de kosten van deze juridische bijstand? Ervan uitgaande dat van die zogenaamde 190.000 geregistreerde gebruikers maar een klein deel actief is zou het netjes van punt.nl zijn als zij in het kader van hun 'verdere professionalering' die kosten op zich zouden nemen. Tja, in negen van de tien gevallen is het de blogger die de wet overtreedt dus zouden die juridische kosten best wel op kunnen lopen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond