Deel dit artikel
-

Bloggers tikken Palm op de PDA-vingers

Slechte producten, geen innovatie, geen openheid en amper voeling met de markt. Het invloedrijke gadgetweblog Engadget.com tikt PDA-fabrikant op de vingers. Engadget geeft Palm op een lijstje wat het verkeerd doet en hoe beter kan, letterlijk.

"Leg je oor op de grond en luister. Je gaat de verkeerde kant op met je apparaten. Iedereen weet het behalve jullie zelf." Engadget-blogger Peter Rojas publiceerde een ellenlang epistel waarin hij punt voor punt opsomt wat Palm verkeerd doet met zijn PDA-ontwikkelingen en hoe het beter kan.

De producten zijn niet meer van deze tijd, de schermen te klein, Palm faciliteert externe ontwikkelaars niet voldoende en het bedrijf werkt met verouderde software. Dat zijn maar een paar verwijten aan het adres van de PDA-maker.

Rojas' intentie is echter niet het bedrijf tot op de grond af te branden. Hij formuleert zijn pleidooi bijna als hartenkreet. "Het gaat niet goed met jullie en iedereen heeft het over de iPhone maar wij zijn jullie niet vergeten. Daarom bij dezen een paar nederige, pratkische tips."

Anderhalve dag had het bericht nodig om door te dringen tot het topmanagement van Palm.

Gisteren verscheen op Palms bedrijfsweblog een bericht. "Ik heb jullie bericht door de volledige uitvoerende staf doorgestuurd en vele anderen binnen Palm moeten het lezen. Ik ben het niet op alle punten met jullie eens, maar in velen heb jullie gelijk. Vergeet niet dat we nog maar aan het begin staan van de evolutie van smartphones", antwoordt de algemeen directeur van Palm, Ed Colligan, aan zijn ooit trouwe fans.

Deel dit bericht

2 Reacties

Patrick T

Als eerste: Palm is enkele jaren geleden gestopt met het ontwikkelen van nieuwe PDA's. Palm Pda's zijn nog wel te verkrijgen, maar er worden geen nieuwe modellen meer getroduceerd. Palm focust zich nu op smartphones, denk aan de Treo modellen, maar ook enkele nieuw te introduceren telefoons.  De post op engadget had ik gelezen, het antwoord daarop van Palm niet. Toch vind ik dat engadget op veel punten gelijk heeft: de foleo werd maar lauw ontvangen en de nieuwste smartphones zien er naar mijn mening niet uit.  Ik vraag me af of Palm niet gewoon de weg kwijt is door het aantal overnames dat ze de afgelopen jaren hebben gedaan, en door de split van hardware (Palmone, nu weer Palm) en software (access) in twee verschillende bedrijven. Hoe dan ook, het zou jammer zijn als dit bedrijf ten gronde gaat door gewoon telkens de verkeerde keuzes te maken. Durf om nieuwe product typen op de markt te brengen hebben ze echter wel, dat bewijst de foleo.

roy

@patrickJe kunt met de Foleo niet bellen en het is ook geen volwaardige (notebook)computer. Het doet agenda, notities en kan een mailtje maken (niet versturen, want daarvoor heb je een telefoon erbij nodig). Volgens mij is het dan een PDA. Beetje groot uitgevallen, maar wel degelijk een PDA.  Palm durft zeker nieuwe dingen uit te brengen, maar mist de visie om goede producten te maken. Het voorlaatste nieuwe product is de Lifedrive en een goed voorbeeld van hoe het niet moet: te traag, te groot en te duur.  De Foleo heeft hetzelfde probleem. Niet af, veel te beperkt en schofterig duur. Dat ding wordt uitsluitend gekocht door gadgetfreaks zoals ik, maar niet door de massa die gewoon zijn werk wil doen.  Een mooi voorbeeld van het gebrek aan visie van Palm is de Treo. Ga ik hier niet vertellen, zie Wikipedia.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond