Deel dit artikel
-

Blunder internetbankieren duur betaald

Een bedrijf dat via Rabo Internetbankieren per abuis geld had overgemaakt naar een verkeerd, inmiddels gefailleerde onderneming, kan zich niet beroepen op de zorgplicht van de bank. Dat heeft de rechtbank Alkmaar bepaald.

Het Alkmaarse Wilkin Beheer bankiert bij Rabobank Alkmaar. Op 27 maart 2009 werd via telebankieren 10.000 euro overgemaakt van de bankrekening van Wikin. De bedoeling was dat het bedrag werd overgemaakt op de bankrekening van een onderneming in Tallinn, Estland. Per abuis werd in het adresboek een ander bedrijf uit Estland aangeklikt,  een (voormalige) relatie van de onderneming. Omdat de zogenoemde Iban- en Swiftcodes automatisch worden aangehaald, viel het niet op dat 10.000 euro was overgeboekt naar de verkeerde rekening.

Tien minuten later werd de Rabobank Alkmaar alsnog in kennis gesteld van deze vergissing, maar die kon helaas niets meer kon doen omdat zij bericht had ontvangen dat het geld inmiddels was bijgeboekt op de rekening van het verkeerde bedrijf. Tot overmaat van ramp ging het bedrijf vervolgens failliet.

Wilkin wilde verhaal halen bij de bank, maar die weigerde 10.000 euro plus rente en ‘kosten rechtens’ te betalen. Hoewel Wikin bij het overboeken een fout heeft gemaakt, brengt de zorgplicht van Rabobank met zich mee dat indien Wikin die fout onmiddellijk constateert en de bank daarvan in kennis stelt, de bank alle redelijke maatregelen neemt ter voorkoming van (verdere) schade, stelde de gedupeerde onderneming in de rechtbank.

Rabobank Alkmaar heeft aangevoerd dat zij geen enkele invloed heeft op een volledig geautomatiseerd systeem. De rechter lijkt het daarmee eens te zijn. De bank kan en mag geen invloed uitoefenen op de verwerking van een via internetbankieren gegeven opdracht tot overboeking, en dus kan er ook geen sprake van zijn dat Rabobank haar zorgplicht geschonden heeft. De vordering is afgewezen.

Deel dit bericht

8 Reacties

Morningtime

Dan is de Rabobank alsnog nalatig, omdat zij geen “Weet u het zeker?” pagina tonen met nogmaals alle informatie in koeienletters. Dan moet je iedere handeling driedubbel laten controleren, dat doen ze niet. Ze zijn dus wel degelijk verantwoordelijk voor het “moedwillig faciliteren van grove fouten” die de klant vervolgens niet kan herstellen. Er moet dan een “cooling off” period worden ingevoerd, dus dat overboekingen pas 2 uur later daadwerkelijk worden uitgevoerd, zodat je kans hebt om de fout te herstellen.

De Rabobank heeft een grote verantwoordelijkheid om fouten van klanten enerzijds te voorkomen, anderzijds mogelijkheden tot herstel te bieden. Ze zijn nalatig.

okkie

Elk bankpakket waar ik mee gewerkt heb toont alle informatie om vervolgens de verzending te laten bevestigen. Een ‘cooling off’ periode is niet wenselijk bij veel transacties.

Wellicht dat er ruimte is voor aanpassingen om herhaling te voorkomen, maar van nalatigheid is zeker geen sprake. Ze krijgen een opdracht tot overmaking, die de bank (geautomatiseerd) uitvoert. Precies zoals verwacht mag worden.

Paul Brackel

De bank doet in deze snelle tijden gewoon wat de opdrachtgever vraagt. Vervelend als je zelf niet (goed) controleert.

Ron

Er zijn maar 2 soorten banken slechte en hele slechten

karel

Banken kunnen alleen onverantwoord gokken met andermans geld, de rest is een dekmantel.

Chris

Vervelend voor het betreffende bedrijf, maar het lijkt me inderdaad niet dat Rabobank hierop aan te spreken valt.

Michael

Het lijkt me wel dat de rabobank verantwoordelijk is. Als ik bel met de rabobank met een klacht dat het zo lang duurt voordat mijn internationale betaling wordt uitgevoerd dan krijgt ‘het systeem’ de schuld. Maar als ik een verkeerde overboeking doe, dan werkt het systeem ineens wel heel snel en kunnen ze zelfs niet meer ingrijpen. En bij zo’n digibete rechter krijgen ze vervolgens gelijk. Het systeem de schuld geven gaat nog eens heel groot worden.

Gert-Jan

Banken dienen gewoon de tenaamstelling goed te controleren. Er is totaal geen controle op en één verkeerd cijfertje kan een hoop problemen geven.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond