Deel dit artikel
-

Boekhandel gaat zelf voor bol.com spelen

Qua naam lijkt Bookaroo een parodie op Buckaroo of Deliveroo, maar het initiatief van Das Mag-uitgevers Toine Donk en Daniël van der Meer is bloedserieus.

Drie jaar geleden bedacht Donk dat de Nederlandse boekwinkels één gezamenlijke, simpele website zouden moeten hebben waar lezers uit het hele land terechtkunnen.

Er was een directe aanleiding: uitgeverij Das Mag raakte in conflict met bol.com. Ze wilden een samenwerkingsverband met de uitgeverij en overhandigden vervolgens een lijst met verplichtingen. Das Mag besloot daarop zijn boeken niet via bol.com aan te bieden, een boycot die drie jaar heeft geduurd.

‘Dat akkefietje heeft ons aan het denken gezet’, zegt Donk tegen de Volkskrant. ‘We kregen zo ontzettend veel steunbetuigingen, van lezers, schrijvers en boekhandels; de liefde voor de boekwinkel zit bij veel mensen diep. Toen is het idee voor Bookaroo ontstaan.’

Bookaroo zet iedere bestelling uit bij de dichtstbijzijnde boekhandel. Als die niet binnen een bepaalde tijd reageert, wordt de cirkel van boekhandels die de order in behandeling kunnen nemen, vergroot. Heeft vóór middernacht geen enkele boekhandel laten weten dat hij het boek op voorraad heeft, dan gaat de bestelling naar CB in Culemborg, die het vanuit het magazijn naar de klant stuurt.

Van elk verkocht boek gaat 5 procent naar Bookaroo.

Bijna honderd zaken hebben zich inmiddels achter het plan geschaard. De ambities zijn hoog: Binnen twee weken nadat de site online is gegaan, moeten ten minste tienduizend boeken via Bookaroo zijn verkocht. Is dat aantal op 17 juli niet gehaald, dan gaat de stekker eruit.

Deel dit bericht

4 Reacties

Robbert

Grappig als je op Bookaroo googled krijg je eerst twee linkjes naar het boek Bookaroo Pen Pouch op bol.com 🙂

Elaine

Ik snap de insteek maar dit kan toch niet efficient / duurzaam zijn? CB stuurt een boek naar een lokale boekenhandel die dan zelf weer handmatig het doorstuurt naar de klant?…

Justin

En wat is het voordeel voor mij als consument en het verschil met andere sites?

Ik zie in het artikel vooral wat Bookaroo en boekenwinkels graag willen.

Bookaroo als jullie meelezen, dit is een goed boek, jullie verkopen het zelf:
Waarde propositie ontwerp of de blauwe oceaan

Annemarie

Is de consument voldoende ingelicht? Weet hij/zij dat ie bij Bookaroo kan bestellen?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond