Deel dit artikel
-

Boeven vangen in binnensteden

Dolle boel in Utrecht waar donderdagochtend de location based game The Target zijn Nederlandse première beleefde.

Kijk niet gek op als je binnenkort in een binnenstad een groepje mensen bezeten naar het scherm van een mobiele telefoon ziet staren om vervolgens als een roedel dolle honden dezelfde kant op te rennen. Ze zijn het GPS-spel The Target aan het spelen, dat donderdagochtend in Utrecht zijn Nederlandse premiere beleefde.

In België, waar het spel al in mei live ging, is The Target een groot succes. "Om op zaterdagen te kunnen spelen moet je drie à vier weken van tevoren reserveren", vertelt Kristof van den Branden managing director van La mosca, de Vlaamse uitgever van location based citygames, dat het spel bedacht en ontwierp.

In The Target moeten drie politieteams een ontsnapte gangster zien te vangen. De gangster op zijn beurt, heeft de opdracht door het plegen van een aantal misdaden binnen twee uur tijd een miljoen euro te verdienen. Het spel speelt zich daadwerkelijk op straat af. Zowel de drie politieteams als de gangster zijn voorzien van een Nokia met GPS en kunnen daarop live elkaars bewegingen op een kaart van de binnenstad volgen.

Het spel, dat maximaal twee uur duurt, is afgelopen als een politieteam de gangster virtueel neerschiet, of als de gangster erin slaagt de vereiste miljoen euro te verzamelen. Er kunnen minimaal vier en maximaal twaalf spelers meeespelen en het spel duurt twee uur.

Decor

De stad is meer dan levend decor van het spel, maar wordt ook onderdeel daarvan. Bijvoorbeeld als de gangster een virtuele bom plaats in een winkelstraat. "Het is een geschifte mix tussen virtuele realiteit en werkelijkheid", zegt Michiel van Eunen van evenementenbureau LivingStory, dat het spel samen met evenementenbureau Mister Rotterdam onder begeleiding gaat aanbieden in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Groningen, Haarlem, Enschede, Zwolle en Arnhem.

In de praktijk zullen zij het spel vooral aan bedrijven gaan aanbieden als teambuilding of incentive. Zelfstandig spelen kan in Nederland vooralsnog alleen in Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Groningen en Enschede via de gamecenters The Game Syndicate en Wzzrd. Particulieren betalen per groep 90 euro, op zaterdag is dat 100 euro.

Zowel groepen als particulieren maken gebruik van de 40 leentoestellen die sponsor Nokia ter beschikking heeft gesteld. "Nokia sponsort dit omdat ze heel erg in Location Based Games geloven", zegt Van den Branden.

"We gaan ook proberen met Nokia de Franse markt op te gaan. Voor ons was de lancering van de Nokia 6110 Navigator een geschenk uit de hemel. Voorheen moesten spelers met een GPS-apparaat én een mobieltje de straat op. We lopen met dit spel vooruit op de markt. Ik denk dat er pas in 2010 zoveel kritische massa is dat mensen het spel met hun eigen telefoon kunnen spelen."

Advertenties

Op dit moment kent The Target nog geen advertenties, maar Van den Branden staat wel open voor in game advertising. "Ik ben al bij verschillende mediabureaus langsgeweest en er is zeker interesse, maar ze vinden dat er nu nog niet voldoende kritische massa is." Is het straks mogelijk om als bedrijf een van de misdaadlocaties op te kopen of spelers naar hun winkel te trekken?

"Ik wil er niet te ver in gaan, de advertenties mogen het spel niet hinderen. Tenzij we een spel puur voor een adverteerder maken natuurlijk, als productlancering of personeelsfeestje. In Turkije ben ik bijvoorbeeld met een partij in gesprek over het geheel gesponsord aanbieden van het spel. Maar er zijn genoeg andere mogelijkheden. De gangster moet in het spel bijvoorbeeld verschillende voorwerpen verzamelen die nodig zijn om een misdaad te plegen. Wat zou kunnen is dat we in plaats van het flesje dat er nu in zit een blikje Red Bull neerzetten."

Tijdens de perspresentatie is proefteam buiten in de straten van Utrecht in een wilde achtervolging verwikkeld. Het spel is binnen live te volgen. De blauwe pionnetjes van de politie naderen langzaam het zwarte pionnetje van de gangster. Vlak na het moment dat ze elkaar voldoende hebben benaderd om te kunnen 'schieten', verschijnt er een vet rood kruis over het politieteam. De gangster sprint weg naar de volgende misdaadlocatie.

Deel dit bericht

2 Reacties

Mike

Het klinkt allemaal erg leuk. Jammer alleen dat die Nokia 6110 Navigator zo slecht de benodigde satellieten vindt, dat het soms minuten lang duurt voordat je weet waar je zit.Kortom op straat gaat het goed, maar zodra je in een "koopgoot" zit of iets anders met een dak erop, dan wordt het lastig, iets waar de normale GPS-en minder last van hebben.

Michiel

The Target werkt super met de Nokia 6110 Navigator, ook in de nauwe straten en stegen van Utrecht. Mocht de verbinding met satellieten wegvallen(omdat je aan de politieteams probeert te ontsnappen en je eenpaar haltes de bus hebt genomen) dan wordt deze automatisch weer opgepikt. Het succes van The Target is een combinatie van de technologie van nu, op ijzersterke software en met hardware met een lekkere look-and-feel.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond