Deel dit artikel
-

Bol wederom in Duitse handen

Het Nederlandse filiaal van boeken- en muziekwinkel Bol is verkocht aan twee venture capital bedrijven en een uitgever, allen uit Duitsland. Het gaat om T-Online Venture Fund, holtzbrinck networXs AG en Uitgeversgroep Weltbild. Een overnamebedrag is niet bekendgemaakt. Bol Nederland dient binnen twaalf maanden winst te maken hebben de nieuwe eigenaren bepaald.

De drie nieuwe eigenaren nemen elk eenderde van de aandelen over. T-Online Venture Fund is de investeringstak van het gelijknamige telecombedrijf. Holtzbrinck networXs AG is de vc-afdeling van Uitgeversgroep Georg von Holtzbrinck, de uitgever van onder meer Die Zeit en Handelsblatt. De derde eigenaar, Uitgeversgroep Weltbild, is met een omzet van 950 miljoen euro over 2002 een van de grotere mediabedrijven in Duitsland, het verkoopt boeken, muziek en video's, maar geeft ook tijdschriften uit.

Samen met Axel Springer Verlag bezitten de drie nieuwe eigenaren van Bol in Duitsland ook Booxstra.de en Buecher.de. De gecombineerde omzet van deze twee online boekenwinkels bedroeg vorig jaar 17 miljoen euro, het maakt sinds juli 2001 winst.

Bol Nederland stond al geruime tijd in de etalage, in september vorig jaar meldde eigenaar Bertelsmann dat diverse Europese vestigingen van Bol van de hand wilde doen. Een heroriëntatie bij Bertelsmann, waarbij de online activiteiten sterk teruggebracht werden, lag daaraan ten grondslag.

Bol Nederland ging in 1999 van start en heeft sindsdien 850 duizend klanten bediend, zo meldt het. Daarvan rekent het 450 duizend tot de actieve klanten. Vorig jaar had het bedrijf een omzet van 26 miljoen euro, een toename van 50 procent in vergelijking met 2001. Winst maakt Bol Nederland echter nog steeds niet, hoeveel het verlies over vorig jaar bedroeg wilde Bol-directeur Daniel Ropers niet zeggen tijdens de bekendmaking van de overname.

Winst wordt nu wel geëist door de nieuwe aandeelhouders, "zo snel mogelijk", aldus Carel Halff, bestuursvoorzitter van Weltbild. "Binnen twaalf maanden moet er winst zijn", zegt Ropers. Hoewel Ropers vorig jaar juli tegenover Emerce al voorspelde dat Bol "binnen één à twee jaar" winst zal maken, viel nog niet eerder een dergelijke harde eis rond winst voor Bol te beluisteren.

Verder dient Bol ook snel in omzet te groeien. Ropers: "Doel is om in 2005 de omzet verdubbeld te hebben." Overigens hoeft Bol niet op een stevige investering van de nieuwe aandeelhouders te rekenen. Bestuursvoorzitter Halff zei tijdens de bekendmaking van de overname dat de investeringen "gering" zullen zijn.

Bol Nederland gaat het aanbod uitbreiden met games en software en hoopt dat mede hierdoor de omzet een stevige impuls krijgt. Ropers ziet ook een gestage toename van het online kopen en verwacht dat Bol op basis van het bestaande marktaandeel, van naar eigen zeggen 50 procent, verder groeit richting winst. "Het percentage mediaverkoop via internet stijgt. Voor boeken ligt dat nu op 4 procent van de totale omzet." Op basis van cijfers uit de Verenigde Staten voorziet Bol nog een toename in online omzet van boeken, CD's en DVD's, "tot een percentage van 7 tot 10 procent" van de totale omzet aan dergelijke media.

De overname heeft voor de 55 medewerkers van Bol Nederland geen gevolgen, meldde Ropers.

Deel dit bericht

4 Reacties

henk

Ik vrees het ergste.Met de gigantische reclameuitgaven(radio en t.v.)kongeen winstgevendheid worden bereikt en de nieuwe inveteerders zullen "geringe" investeringen doen dus dat wordt lastig.En heer Ropers ga nou niet naar cijfers in Amerika kijken want daar wonen sommige mensen 60 km bij een boekwinkel vandaan.

Adriana

Hallo Henk, wat kwalificeert jou tot deskundige? Laten we hopen dat de heer Ropers je opmerking leest – wie weet behoed je hem bij deze voor een vergissing…Waar baseer je je aannames in hemelsnaam op?

robbert-Jan

Je hoeft geen deskundige te zijn om sceptisch te zijn. Geen enkele gerenommeerde marktpartij was geinteresseerd om Bol.com over te nemen. Hebben wij de heer Ropers in november niet horen zeggen dat de kopers in de rij stonden en de verkoop voor eind 2002 was afgerond. Nu een half jaar later komt hij met investeringsmaatschappijen uit de hoge hoed, die niet willen investeren, maar wel binnen 12 maanden winst willen zien. Ik ben bang dat het uitstel van executie is aangezien er geen kostenbesparende maatregelen zijn aangekondigd en Ropers ons weer een enorm groeiscenario beloofd met verwijzing naar Amerika. Wake up, dit is 2003! En cijfers van Bol.com geloof ik al helemaal niet aangezien we in het verleden alleen hosanna geluiden hebben gehoord en nu ook weer heel selectief zijn met het noemen van cijfers. De cijfers die ze al noemen 50% marktaandeel (zonder te noemen in welke markt), * 26 mln omzet en 4% van de totale boekenmarkt wordt online gekocht. Even een rekensommetje. De totale boekenmarkt in Nederland bedraagt circa * 1.1 miljard (bron CBS), 4% lijkt mij * 44 mln, dat alleen al is meer dan de hele omzet van Bol.com incl cd, dvd, etc. Geef mij maar de postorderaars, gewoon met beide benen op de grond, op tijd leveren en echt gerealiseerd omzet via het internet(alleen Wehkamp is al goed voor * 100 mln). Ik wens de medewerkers van Bol.com veel sterkte in deze onzekere dagen. —- Redactie Emerce: Ter aanvulling hierop:In bovenstaande rekensom is het marktaandeel van Bol niet verdisconteerd. De 44 miljoen euro dient dus nog door 2 gedeeld te worden, aangezien Bol een marktaandeel van 50 procent claimt.Overgens gaat Bol zelf uit van een boekenmarkt in Nederland met een totale waarde van 700 miljoen euro (zowel offline als online). Redactie EmerceJasper Houtman

Robbert-Jan

1. Het klopt dat 44 mln de totale online verkoop betreft en dat hier dus 50% van genomen moet worden, derhalve * 22 mln. De totale omzet van Bol.com is echter "slechts" * 26 mln, waarvan volgens opgave Bol.com het aandeel boeken ongeveer 50% bedraagt (13 mln).2 De boekenmarkt in Nedrland is verdeeld in algemene boeken en studie/wetenschappelijke boeken van in totaal * 1,1 mrd. De 700 mln die Bol.com noemt betreft alleen de algemene boeken. De omzet van Bol.com wordt echter ook in belangrijke mate gerealiseerd door verkoop van studie en wetenschappelijke boeken, waaronder ook (engelstalige) managementboeken. Kortom de cijfers van Bol.com kloppen slecht voor de helft.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond