Deel dit artikel
-

Bram van der Kolk weer aan de knoppen bij Mega

De Nederlander Bram van der Kolk, die een jaar geleden nog werd gearresteerd vanwege zijn betrokkenheid bij MegaUpload, zat gisteren aan de knoppen bij de lancering van opvolger Mega in Nieuw Zeeland.

Dat blijkt uit zijn Twitter berichten. ‘Geen tijd om te slapen, koffietijd,’ twitterde Van der Kolk gisteren. En kort voor de lancering: ‘Optimizing servers now. 1000+ hits/sec 10+ gbps for just HTML, JavaScript, CSS & images. Good luck to us!’

Mega, de kersverse bitbak van Kim Dotcom, had binnen enkele uren 250.000 gebruikers, waarvan een onverwacht hoog aantal heeft gekozen voor een betaalde variant van meer dan vijftig GB. Betaalde gebruikers krijgen ook hogere transfersnelheden.

Voorloper Megaupload werd vorig jaar door de politie van Nieuw-Zeeland op verzoek van FBI offline gehaald toen bleek dat de gebruikers van de dienst op grote schaal het auteursrecht schonden. Uit onderschepte e-mails bleek dat Dotcom en zijn medewerkers zeer goed op de hoogte waren van wat er op hun servers gebeurde. Ongeveer alles leek verdacht aan de site: de enorme omzet leek niet te verklaren uit het aantal betalende gebruikers, medewerkers hadden geen LinkedIn-profielen en de enige betrokken Nederlander Bram van der Kolk was al eens door BREIN op de vingers getikt voor een Mp3-site.

Het gisteren gelanceerde Mega zou wel eens even omstreden kunnen worden. De on the fly-encryptie is zodanig dat alleen gebruikers zelf met een sleutel over de inhoud van hun digitale kluizen kunnen beschikken. Ook de Mega-medewerkers zelf kunnen niet meer bij de gegevens. Daarmee wordt Mega een ideale uitruildienst voor kinderporno of illegale filmkopieën en voor terroristen.

Kim Dotcom liet gisteren niet na om uit te vallen tegen de Amerikaanse autoriteiten. De Amerikaanse justitie wil hem en zijn drie compagnons (onder wie Van der Kolk) nog steeds graag vervolgen. De behandeling van het uitleveringsverzoek staat nu voor eind augustus op de planning. Volgens Van der Kolk heeft zijn moeder, die begin januari nog bij hem in Nieuw-Zeeland verbleef, een tattoe op haar arm laten zetten: B free.

De mogelijke vervolging houdt Dotcom niet tegen. Hij wil een notering aan de Nieuw-Zeelandse aandelenbeurs en hij klaagt over het feit dat er maar één datapijp van en naar Nieuw-Zeeland loopt, anders had hij de hele infrastructuur kunnen laten aanleggen op het eiland.

Belangrijkste financier van Mega is de zakenman Tony Lentino, die nu als chief executive is benoemd. Hij betaalde ook de huur van de opvallende villa van Dotcom bij Auckland kort nadat de politie een inval had gedaan.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond