Deel dit artikel
-

Branche ziet ruimte voor slechts enkele vacaturesites

Door de flinke economische groei hebben bedrijven veelal moeite om hun vacatures te vullen. Behalve advertenties in de traditionele media, heeft het bedrijfsleven de laatste jaren een ander kanaal ontdekt om personeel te werven; vacature-en carrieresites. Nu komen er nog steeds sites bij, zoals deze week de gratis site Jobpool. Raakt de markt niet overvol?

Nicolien Heinze van Jobnews.nl : "Op den lange duur zal er geen ruimte meer zijn voor nieuwe sites. Ik verwacht dat er uiteindelijk hooguit vijf sites een rol van betekenis zullen spelen op de vacaturemarkt."
Deze visie deelt Niels Greidanus, mede-oprichter van Jobpool.nl , en voegt er aan toe. "Er zal een shake out plaatsvinden en bedrijven die kwaliteit aanbieden, zullen overeind blijven. Ik denk dat er nog iets anders een rol speelt: De meeste betaalde sites zullen sneuvelen als er meer gratis portals bij komen die veel meer service bieden dan de betaalde website.

"Op nationaal niveau blijven drie of vier toonaangevende sites over en op internationaal niveau vijf of zes," zegt Suzanne Ekel, managing director van Monsterboard.nl . "Op dit moment zijn er een paar internationale sites die voet aan de grond willen krijgen in Europa. Internationale contacten worden steeds belangrijker."

Het Duitse Jobpilot van Jobs & Adverts spreidt zich ook uit over Europa. Kortgeleden begon de site in Nederland. Martijn van der Veen, marketing manager van Jobpilot.nl signaleert ook een aantal ontwikkelingen. "Ten eerste worden sterke lokale sites overgenomen door buitenlandse sites. En ten tweede, de carrieresites die zich richten op slechts één sector, bijvoorbeeld onderwijs, krijgen het moeilijk."

De betrokkenen zijn het met elkaar eens dat er nog ruimte is voor sites die goede kwaliteit bieden. Michiel Smit, mede-oprichter van Arbeidsmarkt.com : "De sites die op dit moment echt meetellen, zullen blijven bestaan. Maar de sites moeten toch meer bieden dan alleen maar een plaats waar je je cv neer kan zetten. De support van zo'n site, de service moet van hoge kwaliteit zijn. Er zou bijvoorbeeld iemand moeten zijn die telefonisch vragen beantwoordt."

Suzanne Ekel gaat verder met de voorwaarden waaraan een site moet voldoen, wil de website kans maken op de markt. "De gebruiker moet degene zijn die bepaalt wat er met zijn cv gebeurt, niet de site. Een groot aanbod is belangrijk, want de werkgevers en werknemers moeten immers kunnen kiezen. Snelheid is ook gewenst vanwege de krapte op de arbeidsmarkt. Interactiviteit is ook belangrijk. Mensen kunnen in contact komen met anderen die dezelfde ervaringen hebben en ervaringen uitwisselen."

Martijn van der Veen deelt de meningen van zijn collega's maar heeft een andere visie op de toekomst. "Sommige sites zullen cv-databases blijven. Ik denk dat bedrijven die meer diensten bieden, een grotere kans van slagen hebben. Ik denk dat er meer samenwerkingsverbanden zullen ontstaan tussen sites en recruitmentagents."

Deel dit bericht

5 Reacties

Eric van Bourgonje / RBG Interactive

Het laatste wat vacaturesites moeten doen om hun positie te versterken is het uitbreiden van de dienst met allerlei 'tierelantijnen'. Een banenzoeker die een vacaturesite bezoekt doet dat vrijwel altijd om één enkele reden en dat is het vinden van een baan (of eventueel om even te kijken wat zijn eigen 'marktpositie' is). Steeds vaker worden banenzoekers geconfronteerd met een enorme hoeveelheid irrelevant nieuws, IQ testjes, enquetes en polls over het WK of andere triviale onderwerpen. Ergens in een klein hoekje staat dan nog de verwijzing naar de CV en vacaturebank. Voor dergelijke sites – Intermediair is daar een prachtig voorbeeld van – is de door Michiel Smit geopperde telefonische helpdesk dan ook absolute must. Het is toch merkwaardig dat je als banenzoeker op een vacaturesite minimaal drie keer moet klikken en je door evenzovele pagina's, die volgestouwd zijn met langzaam ladende advertenties, moet worstelen voordat je een keer tot zoeken over kan gaan. <p>Inderdaad, de markt voor vacaturebanken lijkt min of meer vol. Maar zo lang er nog heel veel verbeterd kan worden aan de gebruiksvriendelijkheid en vereenvoudiging van de interface, zie zeker nog ruimte voor een nieuwe aanbieder. Zou het bijvoorbeeld niet heerlijk zijn wanneer je gelijk vanaf de -advertentieloze- homepage de selectie kunt maken van de door jou gezochte vacatures? Daarnaast zie ik – in tegenstelling tot Martijn van der Veen van Jobpilot (nog nooit van gehoord overigens) – nog heel veel ruimte voor gespecialiseersde vacaturebanken. Voor een onderwijzer is het toch juist buitengewoon prettig om op een gespecialiseerde onderwijsvacaturesite te kunnen zoeken, zonder geconfronteerd te worden met voor hem overbodige selectiecriteria? En voor een marketeer geldt in mijn visie exact hetzelfde. Een specialisatie leidt tot een voorselectie en vereenvoudigd aldus het zoeken. Precies wat de banenzoeker wil! <p>Er is dus nog ruimte, maar je moet wel over een aardig potje geld beschikken om je plaats te veroveren.

Marnix

Ik ben blij dat de doorbreking van de tarieven door jobpool is ingezet. Komt er eens een einde aan die 1000,00 die je per vacature kwijt bent op jobnews terwijl het hele proces vrijwel unattended is…. 

Joost Reedijk

'branche' heeft nog niet de juiste swing.Goed smoelen, stevige reclamecampagne je clickt er op en ziet vervolgens crap. De sites die zich tot nu toe hebben gemeld, op een enkele buitenlandse na, leveren weinig kwaliteit. Wat ik wil zien is een site die mijn werk makkelijker maakt, waar ik meer of eenvoudiger mijn geld mee kan verdienen, waar ik mij thuis voel. Een site waar ik ondersteuning van verwacht. Die mij aanbiedingen doet waarmee ik zakelijk of persoonlijk voordeel behaal. Een site die reageert! Als eenpitter, start-up consultant voel ik mij niet aangetrokken tot de nederlandse sites. Ik wil uitstekende content, toegevoegde waarde en gemak. Een persoonlijk gezicht! Met een zichtbare op mijn praktijk toegesneden manier van doen. B2B, 1:1 marketing, beloftes die nu nog niet ingelost worden. Stay Angry, inderdaad. Plaatjes maken kunnen we allemaal. Het lijkt er op dat de huidige sites vooral snel neergezet worden met de bedoeling van 'being there'. Iedereen zijn eigen beursgangetje. De losers jassen op dit moment het geld van hun founders erdoor, vinden geen investeerders en verdwijnen gelukkig in outer-space. De winners denken na over hun klanten, weten wie zij zijn, hoe ze te verwennen, het gevoel te geven dat er voor hen gezorgd zal worden. Superpleasing werkt, ook op het web.Joost Reedijk

Stefan van den Berg

Bij JobTrack.nl merken we dat de consument behoefte heeft aan een totaaloverzicht van vacatures. De meeste vacaturesites richten zich echter op vacatures met een specifiek (meestal hoger) opleidingsniveau veelal binnen de Randstad. Deze vacatures omvatten slechts 20% van de totale markt. Slechts enkele 'carrièresites' zullen daarom naar mijn mening op termijn overleven. Een goede toekomstverwachting hebben de vacaturesites die een compeet overzicht van vacatures in heel Nederland bieden. Binnen een half jaar is JobTrack.nl met ruim 9.000 vacatures al de grootste vacaturesite van Nederland. JobTrack.nl bundelt alle advertenties in regionale dagbladen tot een landelijke vacaturesite. Uit het meest recente onderzoek van Heliview blijkt dat 77% van alle personeelsadvertenties in regionale kranten, dus ook op JobTrack.nl, verschijnt. Bij een vacaturesite met 'Jobs voor iedereen' kan zowel iemand met een LBO-opleiding als iemand op WO- niveau terecht. Op dit moment heeft alleen JobTrack.nl deze unieke propositie en daardoor zeer positieve toekomstverwachtingen. Ik zie de toekomst van complete, landelijke vacaturesites zoals JobTrack.nl dus een stuk zonniger in dan die van de carrièresites die momenteel in een overvolle markt opereren. Stefan van den BergCommunicatie Manager Wegener eMedia BV

Lars Faber

Waarom denken wij in Nederland nog steeds vanuit de aanbiedersrol? Het simpelweg doorplaatsen van vacatures die in de krant staan is wat mij betreft iets uit het stenen tijdperk. Mee eens dat deze aanbieders uit zullen shaken. Een werkzoekende is toch niet geinteresseerd in 100.000 vacatures, die vervolgens op 63 vacaturesites te vinden zijn! Een werkzoekende zoekt 1 wereldbaan. Ik heb een simpel onderzoek gedaan naar de grote 'aanbieders' in Nederland. 12 vacatures gedefinieerd in 4 steden, op drie niveaus (LBO, MBO, HBO). Op deze wijze breng je simpel in kaart wat een site te bieden heeft. Zoals Joost Reedijk in zijn reactie aangeeft, cut the crap. Vinden van een relevante vacature, in je eigen woonplaats is voor mij nr.1 content. Alleen werk.net haalde de volledige score, 300 punten, maar viel buiten het onderzoek omdat je als werkzoekende niet rechtstreek met het bedrijf achter de vacature in contact kunt treden. Wakker worden Arbeidsvoorziening! Monsterboard, Datavac en Jobbox doen het aardig met een score van 200. De rest blijft buiten beeld, wat betekend dat je minder dan 50% kans hebt om een relevante vacature op deze site te vinden. Terwijl we in Nederland 1 miljoen openstaande vacatures hebben! Voor een copietje van het onderzoek kun je mij een meeltje sturen.Kritiek geven is 1, oplossingen bedenken twee. 1 september gaan we in de lucht met, jawel, een eigen banensite…. Geen portal, maar een combinatie tussen bricks & clicks. Met een vriendelijke dame achter de call-me-now button die nieuwkomers wijsmaakt. Maar vooral veel relevante content en geen vergaarbak. Nog iemand geinteresseerd om voor 1 september 1 miljoen vacatures in te komen kloppen!? 15 juli start de pilot, banenwereld.nl. Wie helpt er gaten schieten?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond