Deel dit artikel
-

Brazilië tekent protest aan tegen OOXML-standaard

De officiële bekrachtiging van de standaardisering van OOXML ligt wederom onder vuur. Na Zuid-Afrika heeft nu ook de standaardiseringsorganisatie in Brazilie, Associação Brasileira de Normas Técnicas (ABNT), een bezwaar aangetekend.

Het bezwaar uit Brazilië overlapt die van de normeringsorganisatie in Zuid-Afrika. De internationale standaardiseringsorganisatie ISO zou het ontwerp na de stemming nog steeds niet onder de nationale leden hebben verspreid, ondanks herhaaldelijke verzoeken hiertoe door verschillende partijen. Dit zou tegen de regels zijn.

Verder geeft ABNT aan dat de resultaten van de stemming niet overtuigend waren. Dit onder meer door herhaaldelijke afwijzingen van verzoeken aan ISO om bepaalde kwesties te adresseren. De reden van de afwijzing: een gebrek aan tijd.

Ook meent de organisatie in Brazilië dat er beslissingen zijn genomen vanuit een behoefte om journalisten van antwoorden te voorzien. Het vastleggen van stemmen zonder voorafgaande discussie is voor ABNT ook een redden om bezwaar in te dienen.

De punten die het bezwaar verklaren worden in detail uitgewerkt in een brief met voorbeelden waar het mis is gegaan tijdens de stemming.

OOXML is een standaard voor documenten van tekstverwerkers, spreadsheets of presentaties. Als geaccepteerd standaardformaat bevindt het zich nu in goed gezelschap van onder meer HTML en PDF.

De standaardisering van bestandsformaten is belangrijk voor Microsoft. Met de erkenning als standaard is het formaat aantrekkelijker voor bijvoorbeeld overheden. Is er geen erkenning, dan is er geen zekerheid dat een document over enkele decennia nog ondersteund wordt. Dit kan tot problemen leiden bij de archivering van documenten. Met een erkenning als standaard vervalt dit probleem.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond