Deel dit artikel
-

“Breedband begint voor mij bij 2Mb per seconde”

Dr. ir. Erik Huizer is per 1 juni 2000 de nieuwe directeur business development van het NOB. Tegelijkertijd is hij aangesteld bij de Universiteit Twente als deeltijdhoogleraar Internettoepassingen. Huizer gaat zich met name richten op breedbandige toepassingen van internet. Het NOB financiert de leerstoel bij de Twentse Informaticafaculteit. Door Edith van Gameren

Welke concrete onderwerpen liggen er op uw bordje?

"De hoogste prioriteit krijgen de onderwerpen die aansluiten bij mijn werk voor het NOB. Zo kan er ook synergie ontstaan tussen die twee banen. Hoog op mijn lijstje staan videodistributie over het internet, televisieuitzendingen van hoge kwaliteit. En dan alle aspecten daarvan; van rights-management – de juridische kant van het beheer van copyrights – tot puur technische zaken."

Wordt het binnenkort nog wat met breedband in Nederland?

"Dat hangt erg van de overheid af. Er is een goede eerste stap gezet met het Gigaport-project. De basis is daarmee goed voor elkaar. Helaas komt er geen opvolging in de local loop, de laatste honderden meters tot aan de huiskamer. De overheid verwacht initiatief uit de commerciële sector, maar dat blijkt zo niet te werken. De kabelmaatschappijen kunnen niet meer dan 1 à 1,5 Mb per seconde leveren. KPN heeft dus niet veel druk van concurrentie: zij kunnen op hun gemak hun ISDN uitmelken, en ze komen met Mxstream van 1 Mb. Breedband begint voor mij bij 2Mb per seconde, en eigenlijk vind ik dat in ieder huis een aansluiting van 100 Mb moet zijn. Het is realiseerbaar, maar blijkbaar is er te weinig concurrentie. Terwijl er genoeg applicaties zijn en genoeg behoefte. Daarom vind ik dat de overheid het initiatief moet nemen voor de local loop, zoals in Zweden en Finland. De politiek is nu gedrild om alles aan de private sector over te laten, maar als we het zevende ICT-land in de wereld willen blijven is overheidsinitiatief zeer gewenst."

Is er misschien eerder succes te verwachten van de mobiele breedband?

"Daar verwacht ik inderdaad heel veel van, maar op een compleet ander terrein. Ik heb met Ericsson samengewerkt aan UMTS-projecten. In theorie blijkt dat een snelheid van 2Mb mogelijk is met UMTS, maar als er storende factoren zijn zakt die performance al heel snel naar 1 Mb. Dat is te weinig voor echte breedbandtoepassingen. Dat neemt niet weg dat er mobiel hele leuke applicaties mogelijk zijn. Je hebt ook maar een klein apparaatje bij je, dus je hebt wellicht minder bandbreedte nodig."

Kunnen studenten binnenkort een college breedband bij u gaan volgen?

"College geven is verplicht voor een hoogleraar, daar kom ik niet onderuit. Maar ik ben me samen met de onderwijscoördinator van de faculteit nog aan het oriënteren op de internetzaken die daarin aan de orde moeten komen. Het is de bedoeling dat ik me specifiek op breedband richt. Mijn college moet een plek krijgen binnen de nieuwe Telematica-opleiding. Mijn onderzoek krijgt een plek binnen het CTIT, het Centrum voor Telematica en Informatietechnologie."

Hebben zich al promovendi gemeld?

"Binnenkort ga ik eens met studenten praten, en wellicht rollen daar ook AIO's uit. Het is ook zeker de bedoeling dat de activiteiten waarmee NOB voorop wil lopen ondersteund worden met onderzoek uit Twente. Maar ook met andere bedrijven, Ericsson, Lucent en KPN werken we samen."

Gaat u zich met e-commerce voor 'breedband' bezighouden?

"Roel Pieper is hier hoogleraar e-commerce, hij houdt zich meer met de zakelijk kant bezig. Ik ben wat meer in de techniek geïnteresseerd. Ik ga eerst eens met Pieper overleggen, zodat we de zaken goed kunnen afstemmen. Het lijkt me beter om samen te werken dan in elkaars vaarwater te zitten."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond