Deel dit artikel
-

Brein daagt DVDstream voor de rechter

Stichting Brein daagt DVDstream voor de rechter omdat het bedrijf van plan is te starten met een online filmdienst. Brein is van mening dat DVDstream toestemming moet hebben van de filmindustrie om te mogen starten. Solv, de Amsterdamse advocatenpraktijk die DVDstream juridisch bijstaat, is de aanklacht nog aan het bestuderen en komt mogelijk binnen enkele dagen met een officieel standpunt.

Als abonnee zou je via DVDstream, na het aanschaffen van een zogenaamde palmbutler, binnenkort films die via het Internet zouden worden verstuurd direct op de tv bekijken. Brein is echter van mening dat DVDstream de rechthebbenden van de filmwerken die zij aanbiedt niet om toestemming voor het gebruik van de films heeft gevraagd. “DVDstream denkt die toestemming niet nodig te hebben en beroept zich daarbij ten onrechte op de thuiskopiewetgeving,” aldus Brein.

Brein is echter van mening dat de dienst die DVDstream aanbiedt illegaal is. “Dvdstream pleegt een aantal auteursrechtelijk relevante handelingen en daarvoor is wel degelijk toestemming van de rechthebbenden nodig,” zo meent Brein.

De stichting had DVDstream eerder al een sommatie gestuurd waarin werd gevraagd om de inbreukmakende en onrechtmatige activiteiten te staken, maar daar is volgens Brein geen gehoor aan gegeven. Brein DVDstream daarom gedagvaard in kort geding om te voorkomen dat zij alsnog van start gaat met de illegale exploitatie van speelfilms. Het kort geding dient op 8 juli en Brein verwacht dat de rechter binnen enkele weken uitspraak doet.

Advocaat Radboud Ribbert van Van der Kroft Advocaten denkt wel dat Stichting Brein een kans maakt tegen DVDstream omdat het bedrijf van plan is een product ter beschikking te stellen waarop auteursrecht berust. “Als je dat doet heb je hoe dan ook toestemming nodig van de distributeur. Zelfs al biedt je het product eenmalig aan en gaat om een tijdelijke kopie dan heb je nog de toestemming nodig van de distributeur,” aldus Ribbert. Directeur Eric-Paul Scholten van DVDstream was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Advocaat Wanda van Kerkvoorden van Solv, de advocatenpraktijk die DVDstream juridisch bijstaat, onthoudt zich liever nog  een paar dagen van commentaar. “Waarschijnlijk komen we over een paar dagen wel met een verklaring. Tot die tijd gaan we de zaak nog eens even aandachtig bekijken,” aldus Van Kerkvoorden.

Het zit DVDstream niet mee. Vorige week kwam naar buiten dat het Deense HomeLinc failliet is gegaan. Dat bedrijf zou de palmbutlers aan DVDstream gaan leveren. De lancering van het Ridderkerkse bedrijf is hierdoor sowieso uitgesteld tot augustus. Dus Brein neemt het op tegen een bedrijf dat nog niet eens een product klaar heeft. Volgens advocaten hoeft dat echter geen belemmering te zijn om een juridische procedure tegen DVDstream te starten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond