Deel dit artikel
-

Brein pakt Chronopay aan vanwege Allofmp3

Piraterijbestrijder Stichting Brein eist dat het Nederlandse betaalbedrijf Chronopay ophoudt met het aanbieden van creditcardbetalingen op de omstreden Russische downloadsites Allofmp3.com en Alltunes.com. Brein heeft Chronopay, dat een hoofdkantoor heeft in Amsterdam, daartoe dinsdag verzocht.

Dat zei Brein-directeur Tim Kuik dinsdagavond in het Radio 1-programma TROS Radio Online (download MP3). Als Chronopay niet stopt met het leveren van de betaaldienst voor Alltunes.com en Allofmp3.com dan stapt Brein naar de rechter kondigde Kuik in Radio Online aan. "Chronopay helpt willens en wetens mee aan auteursrechteninbreuk en wij kunnen ze daarom aansprakelijk stellen voor de schade en ze zijn medeplichtig aan een misdrijf," zei Kuik.

Rechtenhebbenden hebben volgens Brein nog nooit royalties ontvangen van de Russische sites die zeer goedkope downloads aanbieden. Een nieuwe cd downloaden kost bij Allofmp3 of Alltunes, slechts een fractie van de prijs elders.

Chronopay stelt in een reactie dat de downloadsites 'volgens de Russische wetgeving' opereren. De sites zijn 'klant van de Russische zusteronderneming van Chronopay', aldus een woordvoerder. Volgens hem zou AllTunes royalties afstaan aan de ROMS, een vermeende Russische auteurrechtenorganisatie. Tim Kuik bestrijdt dit. "ROMS heeft geen rechten en kan dus ook aan niemand toestemming geven. De rechthebbenden hebben geen toestemming gegeven," aldus Kuik.

De internationale organisatie voor de entertainmentbranche, IFPI, stelde deze week dat de site Allofmp3.com wel degelijk illegaal bezig is.

Vorige week staakten creditcardbedrijven Visa en Mastercard het verwerken van transacties voor de Russische site, omdat deze ook in hun ogen onwettig opereert. Eerder besloot het Nederlandse sms-bedrijf Clubmessage al te stoppen met het aanbieden van sms-betalingen voor de downloads op Allofm3.com. Dat gebeurde nadat de stichting Brein had gedreigd met een rechtszaak tegen Clubmessage.

Een woordvoerder van Chronopay stelt in een schriftelijke reactie dat 'de Consumentenbond Allofmp3 heeft uitgeroepen tot Beste Muziekdienst'. De Consumentenbond prees Allofmp3.com jarenlang aan in een test over het downloaden van muziek, maar kwam daar vorige maand op terug. Ook de Consumentenbond erkent nu, na een onderzoek door een jurist, dat de site waarschijnlijk in Nederland niet legaal is.

Chronopay biedt onder meer betalingen aan met de kredietkaarten van Diners Club International, het Japanse JCB en Maestro. De site opereert volgens Kuik vanuit een paar kleine kamers in het Amsterdamse World Trade Center. De Brein-directeur overhandigde zijn schriftelijke eis dinsdag zelf op het kantoor van Chronopay, zei hij in Radio Online. "Ik wilde wel even zien hoe dat eruit zag. De baas was er niet, alleen een receptioniste. Een groot bedrijf leek het op het eerste gezicht niet. Laten we zeggen: een plof-bv'tje, maar dan op niveau."

Deel dit bericht

2 Reacties

Paardebekje

Als ik Chronopay was zou ik de heer Kuik aanklagen wegens smaad.

Axel

Wat een overtrokken reactie van Stichting Brein. Heel makelijk om een facilitator te pakken i.p.v. de bron. Als Chronopay het via een Russische BV heeft opgezet heeft het niets te maken met Brein. Inderdaad aanklagen wegens smaad. Een Payment Service Provider is nog geen ISP.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond