Deel dit artikel
-

Brinkhorst: kritiek op systeem .nl onterecht

Minister Brinkhorst van Economische Zaken vindt dat de SIDN de .nl-domeinnaam, die deze week precies twintig jaar bestaat, goed beheert. Hoewel illegale verhuizingen van domeinnamen in 2005 relatief weinig voorkomen is hij blij dat er in juni een nieuw domeinregistratiesysteem komt.

In 2005 zijn 737 domeinnamen onterecht verhuisd naar een andere hoster. Al deze onterechte verhuizingen zijn teruggedraaid door de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). "Op het totaal van 125.515 verhuizingen is dit minder dan 0,6 procent. SIDN heeft me verder verzekerd dat de huidige verhuizingprocedure verbeterd wordt. De verbeteringen zullen medio 2006 doorgevoerd worden in een nieuw registratiesysteem," schrijft minister Laurens-Jan Brinkhorst van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens Brinkhorst is vorig jaar ook in totaal 54.557 keer een domeinnaam op een andere eigenaar overgegaan. Als dat onterecht gebeurt, is de houder de naam echt kwijt. "In 68 gevallen heeft SIDN een wijziging teruggedraaid. Ook hier ben ik van mening dat er geen noemenswaardig veiligheidsrisico is," aldus de minister.

Drie dagen
In het geval dat een domeinnaam onterecht van eigenaar wisselt kan er volgens SIDN-woordvoerder Ben Geerlings bijvoorbeeld sprake zijn van valsheid in geschrifte. "Dat zetten we recht als er een bezwaar wordt gemaakt. Wij krijgen nu zoveel registraties dat je altijd een balans moet zoeken tussen veiligheid en gebruiksgemak," aldus Geerlings tegen Emerce.

In het nieuwe systeem moeten zowel de eigenaar als de oude provider eerst toestemming geven voor de verhuizing van een domein. Dit kan tot maximaal drie dagen. Geerlings: "Je kan dus straks een domein verhuizen in een paar seconden als zowel eigenaar als provider het er mee eens zijn. Die drie dagen wachttijd zijn handig omdat er nu best vaak typfouten worden gemaakt, die kan je dan nog weer rechtzetten."

Voldoende waarborgen
Onterechte verhuizingen komen nu ook nog voor als de eigenaar een verkeerd of niet meer werkend e-mailadres heeft opgegeven waardoor hij geen bevestiging van de verhuizing krijgt. "Mijn conclusie is dat de consequenties van onterechte verhuizingen voor houders weliswaar lastig zijn, maar dat de houder geen noemenswaardig risico loopt zijn domeinnaam kwijt te raken," schrijft Brinkhorst. "Het stelsel voorziet mijns inziens in voldoende waarborgen. (…) Ik kan alleen maar constateren dat er in de 10 jaar dat SIDN het .nl-domein beheert geen incidenten plaats hebben gevonden waardoor de veiligheid van het domein in het geding is geweest."

Maar om te voorkomen dat het .nl-domeinnaamsysteem ooit om wat voor reden dan ook kan uitvallen werken het ministerie van EZ en SIDN samen aan een aantal technische en organisatorische maatregelen. De minister informeert de Kamer eind 2006 over de vorderingen. "Mocht dit, tegen de verwachting in, geen succes hebben, dan is de optie van wetgeving alsnog aan de orde."

Geen rectificatie
De minister reageerde op vragen van het SP-kamerlid Arda Gerkens naar aanleiding van het artikel 'Verhuisbericht als digitale verdwijntruc' in de Volkskrant. In het artikel uitten meerdere webhostingbedrijven kritiek op de SIDN. Zo citeerde de Volkskrant Ali Niknam van TransIP. Hij vond dat de SIDN 'al jaren tekortschiet op veiligheidsgebied' en 'dat de vernieuwde registratie daar ook weinig aan zal veranderen'.

De SIDN was woedend over het artikel en eiste bij de Volkskrant een rectificatie, maar het PCM-dagblad weigerde dat. "Het was een slecht en onevenwichtig artikel. De reactie van de Volkskrant was teleurstellend, maar we hadden ook geen zin hier een rechtszaak van te maken," zegt Ben Geerlings tegen Emerce.

20 jaar .nl
De negatieve publiciteit over SIDN kwam uitgerekend in de feestelijke aprilmaand. Morgen (25 april) bestaat .nl namelijk twintig jaar. De eerste 500 personen die op 25 april twintig jaar worden krijgen 20 euro korting bij registratie van een .nl-domeinnaam. In de praktijk betekent dat meestal dat ze gratis zijn.

Op 25 april 1986 registreerde Piet Beertema de eerste .nl-domeinnaam: cwi.nl voor het Centrum voor Wiskunde en Informatica. Het was het eerste nationale top level domain. Twintig jaar later zijn er 1,9 miljoen nl-domeinnamen en heeft Nederland het hoogste aantal domeinnamen per honderd inwoners: twaalf. Vanaf maandag staat de ontstaansgeschiedenis van .nl op een speciale jubileumsite: www.20jaar.nl.

De komende maanden werkt de SIDN aan de invoering van domeinnamen die volledig bestaan uit nummers. Dat was een van de uitkomsten uit het Domeinnaamdebat 2006. Op langere termijn staat de invoering van het nog veiligere DNS Sec in de planning. DNS Sec werkt met encryptiesleutels waardoor het vervuilen van de domeinnaamdatabases op alle niveaus veel moeilijker wordt.

Deel dit bericht

1 Reacties

Edwin

Bij ons is vorige jaar het domein igolf.nl gejat. Gewoon door een provider die het nog toegaf ook. Wij hebben aangiften gedaan. We kwamen pas achter de diefstal nadat we ineens op een andere site uitkwamen. Ze draaien het allemaal wel terug maar je bent toch 7 dagen onbereikbaar. Eind vorig jaar had onze provider per ongeluk ons domein BEURS.NL opgezegd. Ook dat is weer terug gedraaid maar kennelijk kan dit zonder tussenkomst van de eigenaar. Dat wisten we ook pas dagen later maar was gelukkig op tijd recht gezet.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond