Deel dit artikel
-

Britse overheid stimuleert online remixen

Op een nieuwe Britse website, SoundJunction, kunnen gebruikers zelf muziek mixen en maken. Ze hebben daarbij de beschikking over meer dan vijftig uur video- en muziekfragmenten. De site is gemaakt in opdracht van de Britse overheid.

Doel van de site is om gebruikers te stimuleren om creatief met muziek om te gaan. SoundJunction richt zich met name op jongeren. De database bestaat vooral uit video- en geluidsbestanden van klassieke muziek en jazz.

Wie een mix maakt op de site, kan deze nog niet downloaden. Volgens de makers heeft dat te maken met ‘complexe copyright issues’. Gebruikers posten hun remixes op een forum, waar ze deze delen met andere gebruikers.

“De site moet een plek worden waar mensen meer kunnen leren over muziek door ernaar te luisteren en zelf eraan te sleutelen,” zei projectcoördinator Derek Richards tegen de BBC. “De belangrijkste doelgroep zijn jongeren tussen de 13 en 18, maar tijdens de testfase hebben we ontdekt dat ook oudere gebruikers interesse hebben in de site,” aldus Richards.

Op de site kunnen gebruikers zelf ‘knippen’ in muziekstukken. Een gitaar-, drum- of stemgeluid uit een bepaald muziekfragment kan vervolgens afzonderlijk worden beluisterd of worden gebruikt voor een remix. Zo kan een gebruiker met het geïsoleerde gitaarluid uit een jazzstuk, de stem van een tenor uit een klassiek werk en de drum uit een hiphopnummer een totaal nieuw muziekstuk maken.

Garageband, een toepassing van Apple, heeft vergelijkbare functionaliteiten, maar is volgens Richards veel beperkter dan SoundJunction. “Zeker voor educatieve doeleinden is Garageband te beperkt.”

Hoewel op dit moment het downloaden van zelfgemaakte remixes nog niet tot de mogelijkheden behoort, hebben de makers van de site al veel nieuwe plannen. Een van de ideeën is het omzetten van zelfgemaakte remixes tot ringtones

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond