Deel dit artikel
-

BSA richt zich nu op ingenieurs

De Business Software Alliance kondigt aan dat het nu onderzoek zal doen naar illegale software bij ingenieurs- en bouwadviesbureaus. Het zegt dat 10 procent van de tips betrekking heeft op deze branche.

BSA is een organisatie die zich ten doel stelt om illegaal gebruik van software tegen te gaan, de organisatie wordt gesteund door onder meer Microsoft, Adobe en Macromedia.

Het groeiende besef onder bedrijven over illegale software leidt tot een vermindering van piraterij, constateerde de BSA in juni bij de presentatie van een onderzoek naar piraterij in de wereld. In Nederland daalde piraterij van 39 procent in 2001 naar 36 procent in 2002. In 1994, toen de BSA begon met zijn metingen, lag de piraterij in Nederland nog op 64 procent. Het Europees gemiddelde ligt momenteel op 35 procent.

Begin dit jaar startte de BSA in Nederland de campagne 'Schone Lei' gericht op de grafische industrie en communicatiebureaus. Deze campagne krijgt dit najaar een vervolg bij ingenieurs- en bouwadviesbureus, zo kondigt de BSA nu aan.

Mirjam van Avezaath, woordvoerster van de BSA: "Uit analyse van het aantal tips over het gebruik van illegale software dat wij binnen krijgen via onder andere de BSA-Hotline, blijkt dat een relatief hoog percentage daarvan betrekking heeft op bedrijven in de bouwbranche, en dan met name de adviesbureaus. Het gaat daarbij om zo'n 10 procent van het totaal aantal tips."

Bij het onderzoek naar piraterij bij ingenieurs- en bouwadviesbureaus werkt de BSA samen met brancheorganisatie ONRI. Ook heeft het een campagnewebsite opgezet (www.bsa.nl/schonelei) waar bedrijven tools ter beschikking hebben om te bepalen in hoeverre er gebruik wordt gemaakt van piratenversies van software.

In september betoonde de BSA zich tevreden met het resultaat van de eerste 'Schone Lei'-campagne, zonder daarbij concrete getallen te noemen van het aantal bedrijven dat alsnog licenties had genomen op gebruikte software. In de regel blijkt namelijk dat de meest voorkomende vorm van piraterij het zonder licentie gebruiken van software is, bedrijven 'vergeten' dat de limiet is overschreden.

Ook deed de BSA in de periode waarin de eerste 'Schone Lei'-campagne werd gevoerd geen invallen bij bedrijven. Eerder had het dit wel aangekondigd. Bedrijven die zich niet hadden gemeld konden wel op een inval rekenen, volgens de BSA is dit ook gebeurd en resulteerde dit in het in beslag nemen van software bij een communicatiebureau ter waarde van 40 duizend euro.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond