Deel dit artikel
-

Buienradar haalt records door regenzomer

Hoe meer regen en onweer, hoe meer bezoekers. Die logische regel gaat op voor Buienradar.nl. Juni was daarom een recordmaand voor de site. Zo’n drie miljoen unieke bezoekers bekeken in het regenachtige juni de radarbeelden. Emerce sprak met de oprichter van de site.

"Even op de Buienradar kijken," is ondertussen een veelgehoorde opmerking in Nederland. Buienradar toont actuele radarbeelden van de bewegingen van de (neerslag)wolken in de Nederlandse en Europese lucht. Een donkerblauwe of rode kleur betekent flinke neerslag. Buienradar bestaat nu een dik jaar.

De site wordt door veel Nederlanders gebruikt om te ‘voorspellen' of er regen aankomt. Opmerkingen als: "Ik denk dat het over een half uur begint met regenen," zijn door de site gemeengoed geworden.

Organisatoren van evenementen houden de site vaak nauwlettend in de gaten. Onlangs nam voormalig minister Remkes de term Buienradar in zijn mond, toen hij het had over ‘de Haagse buienradar.'

Toen de site vorig jaar startte, waren er nog geen gratis radarbeelden beschikbaar op internet, vertelt initiatiefnemer Edwin Rijkaart, die met de site Beurs.nl zo'n zeven ton per jaar verdient. Een half jaar na de lancering van buienradar, startten ook Meteo Consult en even daarna Weather News met het tonen van radarbeelden. Overigens bieden deze partijen, in tegenstelling tot Buienradar.nl, geen gratis gedetailleerde radarbeelden.

‘Markt kunstmatig verdeeld'
Het KNMI is de partij die in Nederland radarbeelden levert. Dat doet het via twee installaties, die jaarlijks miljoenen euro's kosten om te beheren. Volgens de wet mag het KNMI zelf de beelden niet tonen. Net als dat het niet het weerpraatje op TV mag doen. Meteo Consult doet het weer voor het nieuws van RTL, en Weather News voor de NOS. "Toen wij begonnen met Buienradar, waren de twee patijen niet blij," zegt Rijkaart. "Zij hebben kunstmatig de ‘weermarkt' jarenlang verdeeld. Zij zijn geen concurrentie gewend. Wij zijn de eerste die daar nu tegen aanschopt."

In totaal betaalt Buienradar.nl twee ton aan licenties per jaar. Het grootste deel van dat bedrag gaat naar het KNMI, een kleiner deel naar de Britse meteorologische diensten, voor Europese beelden. Voor tweehonderd duizend euro beschikt Buienradar dus over de beelden. "Wij doen niet veel anders dan het tonen van de beelden. Meteo Consult en Weather News geven ook uitleg en duiding. Daar werken echte meteorologen."

In juni trok de site volgens Multiscope zo'n drie miljoen unieke bezoekers. Met dat hoge bezoekersaantal hoopt Rijkaard volgend jaar break-even te draaien. Op dit moment staan op de site tekstadvertenties van Google en beeldadvertenties van het advertentienetwerk AdLink. Met de advertenties bij Google verdient Buienradar maandelijks tussen de tien- en vijftienduizend euro. "We moeten het vooral hebben van de groei via AdLink."

'Buienradar is niet lelijk'
Het nadeel van de door het KNMI geleverde radarbeelden is dat de resolutie slecht is, zegt Rijkaard. De resolutie is nu 2,5 bij 2,5 kilometer, waardoor de beelden er nogal ‘Commodore 64-achtig' uitzien. "We krijgen binnenkort betere beelden. Dan wordt de resolutie één bij één kilometer."

Buienradar ziet er als site niet ‘supergelikt' of erg ‘web 2.0' uit. "Wij moeten het hebben van de functionaliteiten," zegt Rijkaard. "Een site met veel flash heeft als nadeel dat het grote hoeveelheden dataverkeer oplevert. Buienradar is niet lelijk, en doet wat het moet doen."

 

 

Deel dit bericht

3 Reacties

Marielle van Rijswijk

Ja, ik vind buienradar ook goed, net als radarbeeld.nl. Je kan precies zien waar & wanneer het regent en hoe flink het te keer gaat aan die donkere kleuren. Super dus! In Amerika heb je daar zelfs een 24 uurs weerkanaal waar je precies op de minuten kan zien of het gaat regenen of niet ideaal. Moet hier ook eens komen op de tv.

B Botje

Laat ze eerst maar eens zorgen voor wat fatsoenlijker weer !

Raindeer

Waarom moet er eigenlijk voor deze beelden betaald worden? Uit het verhaal is al duidelijk dat het KNMI zijn kosten er niet uit krijgt. Als het gratis beschikbaar komt, kan een ieder hier nieuwe diensten mee bedenken. Het kost het KNMI niks, behalve dan dat ze een paar ton aan inkomsten kwijt zijn. Zou mooi zijn als KNMI alle gegevens die ze krijgen gratis beschikbaar stelt, onze belastingcenten hebben er uiteindelijk al voor betaald. (voor de slimmerikken, KNMI heeft een Surfnet aansluiting en daarom minimale kosten voor bandbreedte)

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond