Deel dit artikel
-

Buma/Stemra doet inval bij provider

De Opsporingsdienst van Buma/Stemra heeft vanochtend een inval gedaan bij een internetprovider in Amsterdam. Daarbij zijn servers weggehaald die gebruikt zouden worden voor het illegaal verspreiden van muziekbestanden. Dit heeft Emerce uit betrouwbare bron vernomen. Volgens de woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Amsterdam zijn twee verdachten aangehouden.

De actie vond plaats op initiatief van de Opsporingsdienst van Buma/Stemra, die een opsporingsdossier overlegde aan het OM. De officier van justitie heeft vervolgens een inval bevolen. De woordvoerder van het OM kon, hangende het strafrechtelijk onderzoek, geen namen van de verdachten of hun bedrijven noemen. Wel zei hij dat het niet vaak voorkomt dat servers in beslag worden genomen.

Volgens de anonieme bron is een van de getroffen sites NewAlbums.org . De homepage van deze dienst is inmiddels niet meer via het web te bereiken. De site van de betreffende provider, Startpoint Internet , is eveneens niet te bereiken. Bij Buma/Stemra wilde men eerst een en ander met het Openbaar Ministerie afstemmen, alvorens de pers te woord te staan.

NewAlbums.org biedt consumenten de mogelijkheid complete mp3-albums en cd-covers te downloaden. Daarvoor moet worden opgebeld naar een 0906-nummer, waarna een code dient te worden ingetoest. De gemaakte telefoontikken (0,70 eurocent per minuut) worden op rekening gestort van de webmaster. De betrokken partijen waren vanmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

Deel dit bericht

7 Reacties

Ward Bekker

Ik ben benieuwd hoe deze zaak zal verlopen. NewAlbums.org werkte met installers, die je dus tegen betaling kon downloaden. Zo'n installer gaat op zijn beurt het mp3-album downloaden. Deze albums stonden op andere webservers verspreid over het internet. Deze webservers waren publiek toegankelijk en geen eigendom van NA. Zij boden dus geen illegale muziek aan, maar alleen een legaal stukje software waarvan het gebruik illegaal was. De klant pleegde dus illegale activiteiten naar mijn idee. Klopt deze conclusie heren en dames van het rechtsambt? Of is dit een leuke case voor het digitale hof der Nederlanden?

Mark

Het is waar wat je zegt, want MP3tjes mag je niet langer dan 24 uur op je computer houden, ik geloof dat die melding vast ergens gestaan heeft, ik heb die downloader eens gezien, en er staan duidelijk dingen aangegeven. Het is dus waar dat het aan de gebruiker legt of hij die MP3tjes binnen 24 uur delete, maar dat doen de meeste natuurlijk niet. Het is wel zo dat je via KaZaA en andere download programma's gratis MP3tjes kan downloaden, en dan houd natuurlijk ook niemand zich aan de regels. Echter het geld wat NA verdiende met hun website ging toch naar CD's?

Martin

Juist allemaal heel leuk en aardig, maar ik had ook een site bij startpoint.nl en die is nu dus mooi ook weg, en komt vast niet weer terug, dat vind ik niet leuk, was nog wel een mooi .nl domein ook, net lekker op 300 visits per dag trekken ze de stekker eruit. tssssss.

Mark

Ja beetje jammer dat ze gelijk de stekker uit startpoint halen… en niet gewoon die ene site of acount deleten.. maar ach live will go on, en een backup is altijd handig;)

J..

Ik vind het helemaal niet onlogisch dat dit soort services worden aangepakt. Als leverancier van een service ben je, voor zover ik weet, verplicht al het "redelijke" te doen om misbruik te voorkomen. De rechter bepaald wat redelijk is, en ik denk dat dat in dit geval duidelijk is. NewAlbums.org weet dat schending van auteursrechten gepleegd wordt, en doet niets om dit te voorkomen.Ik ben geen jurist, dus als iemand beter op de hoogte is… Het maakt voor de wet niet uit hoe corrupt en verrot de muziekindustrie is, wat ze bij NewAlbums.org doen komt puntje bij paaltje neer op ordinaire diefstal (of in ieder geval het faciliteren van diefstal).

radja

Schuldig of niet.. het is in ieder geval geen diefstal, maar piraterij. Als ik een nummer download, betekent dit dat daardoor direct een andere luisteraar de muziek verliest? nee. Betekent dit dat de platenmaatschappij iets verliest? nee. De platenmaatschappij verkoopt iets niet, maar raakt niets kwijt. Piraterij diefstal noemen is niet juist, dit zijn 2 compleet verschillende dingen. Ook in de wet. //rdj

A.B. Janssen

Wij als bedrijf worden volledig meegesleept in deze ellende. Wij huurden namelijk 2 servers bij startpoint internet b.v. en deze servers werden gebruikt om onze klanten op te hosten. Nou waren dat gelukkig nog maar pas een stuk of 12 klanten, maar het vervelende is wel dat het voornamelijk klanten waren in de verenigingen sfeer. Juist deze cattegorie willen hun site's graag rond de feestdagen online hebben. Omdat er veel "bestuurders" vrij zijn en alle tijd hebben op hun site te updaten en omdat er rond de feestdagen vaak evenementen zijn waar met graag via hun site de aandacht op vestigt Al deze site's zijn dus al sind's 19 december off-lineOp vragen van ons naar buma/stemra waarom ook onze servers in beslag zijn genomen komt geen enkele reactie. Veel van onze klanten zijn nu dus (terrecht) erg boos en achten (eveneneens terrecht) verantwoordelijk voor het feit dat hun site off-line is. Ik spreek de hoop uit dat in ieder geval onze server snel vrij komen zodat onze klanten weer kunnen werken aan hun site.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond