Deel dit artikel
-

Burgerrechtenorganisaties vertrouwen nieuwe privacyregels niet

Het Europees Parlement presenteert om tien uur tijdens een persconferentie haar eerste oordeel over de nieuwe Europese privacyregels. Deze regels moeten de huidige privacyregels gaan vervangen. Burgerrechtenorganisaties als Bits of Freedom zijn kritisch over het conceptrapport van parlementslid Albrecht (De Groenen).

Volgens Bits of Freedom introduceert Albrecht een aantal verbeteringen, maar beschermt het voorstel de privacy van internetters nog onvoldoende. Zo komt er geen openheid over wanneer een bedrijf gegevens van haar klanten aan politie of justitie verstrekt. Ook worden de eisen voor gebruik van persoonsgegevens door bedrijven en overheden onvoldoende aangescherpt. Daardoor blijft de situatie bestaan dat burgers vaak niet precies weten wat er met hun gegevens gebeurt.

De Europese Commissie introduceerde een concept van de nieuwe privacyregels op 25 januari 2012. Deze regels moeten de bestaande privacywetgeving, die dateert van 1995, gaan vervangen. Het conceptrapport dat vandaag geïntroduceerd wordt, vormt een belangrijk uitgangspunt voor verdere onderhandelingen over deze regels.

De belangen bij dit dossier zijn volgens Bits of Freedom groot: zo oefenen met name de Amerikaanse overheid en het bedrijfsleven veel druk uit om de voorstellen juist verder af te zwakken. Zij willen meer ruimte om gegevens te gebruiken en makkelijkere toegang tot gegevens van Europese burgers. Eurocommissaris Reding bestempelde de lobby met betrekking tot de privacyregels al eerder als zeer agressief.

Ondanks de aanpassingen wordt de bescherming van de privacy van internetters dua allerminst gegarandeerd, stelt Bits of Freedom Sterke privacybescherming is een voorwaarde voor een sterke online economie. ‘We kunnen ons niet nog meer privacymissers veroorloven’.

Ook de Brusselse burgerrechtenorganisatie European Digital Rights initiative (EDRi) is kritisch over het voorstel.

Deel dit bericht

1 Reacties

123privacy.nl

Is er ergens ook een verkort overzicht te vinden van deze regels en de gevolgen?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond